MApN şi spitalul Colentina îl contrazic pe Vlad Voiculescu în legătură cu „sutele de decese” raportate diferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrei Luca
FOTO Andrei Luca

Spitalul Colentina transmite, într-un comunicat de presă, că în cele două platforme în care se încarcă datele privind decesele de Covid-19 nu există diferenţe semnificative, aşa cum preciza într-un interviu acordat, luni, fostul ministru Vlad Voiculescu.

Potrivit comunicatului, până luni la ora 9:00 spitalul a raportat 727 de decese în platforma Alerte MS şi până la ora 14:00 erau raportate 731 de decese în platforma Coronaforms, arată digi24.ro. Fostul ministrul al Sănătăţii susţinea că diferenţa dintre cele două raportări este de peste 500 de decese doar la spitalul Colentina.

Comunicatul de presă al Spitalului Colentina: „Având în vedere informaţiile difuzate în mass-media, cu privire la existenţa unei inadvertenţe în raportarea numărului de decese Covid-19, facem următoarele precizări:

Spitalul Clinic Colentina a devenit spital suport Covid în data de 27.03.2020. În conformitate cu reglementările legale în vigoare, de la acea dată până în prezent Spitalul Clinic Colentina a raportat în aplicaţia informatică Alerte MS un număr de 727 decese Covid-19 (19.04.2021, ora 9:00).

Totodată, au fost raportate în dinamică, imediat la DSPMB, conform metodologiei INSP un număr de 731 decese Covid-19 (19.04.2021, ora 14:00).”

Anterior, şi ministerul Apărării a transmis că nu există nicio diferenţă între raportările deceselor de Covid-19 la spitalul militar ROL 2.

"Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la raportarea deceselor cauzate de COVID-19 de către Formaţiunea medicală de tratament ROL 2, facem următoarele precizări:

Formaţiunea medicală de tratament (FMT) ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, funcţionează ca spital COVID din luna aprilie 2020.

Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaţionalizată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate şi raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicaţia Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formaţiunea medicală atât în Corona Forms, cât şi în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autorităţile care au acces în aceste baze de date, conform competenţelor legale", a comunicat MApN.

Vlad Voiculescu a declarat luni, la Europa FM, că a descoperit că la Spitalul Colentina diferenţele de raportare ar fi de ordinul „sutelor” de morţi. De asemenea, şi la Spitalul ROL 2 ar fi fost raportate mai puţine decese în platformă, decât numărul morţilor din spital, mai susţine fostul ministru.

„Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul deceselor în platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul deceselor din platforma în care raportează toată lumea. La Spitalul Colentina diferenţa este de sute, peste 500, şi la spitalul ROL 2, acea unitatea militară din curtea Spitalului Ana Aslan sunt diferenţe. Cineva nu a raportat cum trebuie sau rezultatele nu au fost validate cum trebuie”, a declarat Voiculescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite