Lucrări fictive la Eurogara Craiova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri e acuzat că a păgubit statul cu peste 2,7 milioane de lei după ce a trecut în acte mai multe cheltuieli inventate. Viorel Călin, patronul unei firme care a preluat lucrarea de reabilitare şi modernizare a Gării Craiova, a fost reţinut de procurori pentru evaziune fiscală.

Directorul şi patronul antreprizei de construcţii industriale şi civile Cavi Imexco SRL este acuzat că în perioada 2005-2007 a înregistrat în contabilitatea societăţii lucrări fictive, pentru a reduce sumele pe care le avea de plătit către stat, prin impozitul pe profit şi TVA. Prejudiciul este estimat de procurori la peste 2,7 milioane de lei.

Mai citeşte şi:

Bossul UCMR anchetat pentru o ţeapă de 60 de milioane de euro

Craiova: Viorel Călin, patronul unei firme care a făcut afaceri cu primăria, reţinut de procurori pentru evaziune fiscală

Afacerea Chebuțiu, extinsă la debarcaderul UCMR de la Văliug

„Călin Viorel este acuzat că a evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis menţionarea unor venituri realizate, având drept consecinţă sustragerea de la plata către bugetul de stat a unor sume", a  spus Daniel Stancu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj.

Surse judiciare au declarat că este vorba despre lucrări pe care Călin a susţinut că le-a efectuat în Piaţa Gării din Bănie, în cadrul unui contract cu Primăria Craiova, pentru reabilitarea parcării Sucursalei Complexului Energetic de la Işalniţa, dar şi în cadrul contractului de reabilitare şi modernizare a clădirii gării din oraş.

Viorel Călin a fost prezentat ieri judecătorilor de la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Magistraţii au respins cererea, însă Călin are obligaţia de nu părăsi localitatea.

Lucrări fictive în gară

Cavi s-a ocupat de modernizarea Gării Craiova, în calitate de subcontractant de la firma germană HF Wiebe Gmb&Co KG Germania, cea care a câştigat licitaţia internaţională organizată de Compania Naţională de Căi Ferate. Lucrările au început în 2005 şi au durat mai bine de patru ani, timp în care preţul cerut iniţial de Wiebe în cadrul proiectului finanţat cu fonduri ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare s-a dublat.

Proiectul a fost estimat iniţial la 2,3 milioane de euro, însă în 2009 costurile au ajuns la 4,5 milioane de euro, după o prelungire a termenului de finalizare cu aproape un an şi jumătate. În 2009, la recepţia tehnică a lucrării, Sorina Kiriac, manager de proiect, a declarat că structura de rezistenţă a unei părţi a clădirii a fost grav afectată şi a fost nevoie de întocmirea unei expertize care a prelungit termenul final de predare.

Reţetă de câştig

Membru PNL şi fost candidat la Senat, în 2008, în colegiul 3 Filiaşi-Cetate din Dolj, Călin a intrat în atenţia presei după ce firma sa, Cavi Imexco SRL, a câştigat şi licitaţia de modernizare a Pieţei Gării, organizată în 2007 de Primăria Craiova. Deşi a tergiversat finalizarea lucrărilor, întocmai ca în cazul modernizării Gării Craiova, firma a încasat de la autorităţi aproape un milion de euro.

"Călin Viorel este acuzat că a evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale."
Daniel Stancu
purtătorul de cuvânt
al Tribunalului Dolj

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite