Kövesi afirmă că nu l-a dat în judecată pe Bercea Mondial pentru că acesta ar fi retractat oficial acuzaţiile iniţiale

Kövesi afirmă că nu l-a dat în judecată pe Bercea Mondial pentru că acesta ar fi retractat oficial acuzaţiile iniţiale

Laura Codruţa Kövesi  este şefa DNA FOTO Mediafax

Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat vineri că Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a negat oficial toate acuzaţiile pe care i le adusese anul trecut, din duba poliţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Laura Codruţa Kövesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat vineri că Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a negat oficial toate acuzaţiile pe care i le adusese anul trecut, din duba poliţiei.

Laura Codruţa Kövesi s-a prezentat, vineri, la Tribunalul Bucureşti pentru un nou termen în dosarul în care a dat în judecată Antena 3.

Astfel, aceasta a răspuns la mai multe întrebări, în cadrul unui interogatoriu propus de avocatul postului Antena 3. Una dintre întrebări a fost de ce nu l-a dat în judecată pe Sandu Anghel, după ce acesta a acuzat-o pe ea şi pe şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, că le-a dat mită, arată Agerpres.

Acesta a precizat că nu l-a dat în judecată pentru că Bercea Mondila ar fi negat, într-un cadru oficial, acele acuzaţii şi nu a vrut să facă un denunţ sau plângere împotriva ei.

De asemenea, la termenul de vineri a fost audiat şi fostul procuror Eugen Iacobescu, cel care a instrumentat iniţial dosarul în care a era cercetat Bercea, el fiind propus ca martor de avocatul postului de televiziune.

În declaraţia sa, Iacobescu a spus că, în anul 2011, procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova i-a luat dosarul în care era cercetat Bercea Mondial, însă el a negat că Laura Kövesi ar fi avut vreo legătură cu acest lucru.

El a relatat că a făcut o plângere faţă de această decizie la procurorul general de atunci, Laura Kövesi, însă plângerea i-a fost respinsă, apreciind totuşi că acest demers a fost legal.

De asemenea, Iacobescu a recunoscut că, în ziua în care i s-a luat dosarul, a declarat presei că există suspiciuni în dosarul lui Bercea cu privire la săvârşirea de către persoane cu rang înalt a unor infracţiuni de corupţie, însă nu s-a referit la Kövesi.

„Ce am declarat nu are nicio legătură cu Laura Kövesi. Nu doamna Kövesi mi-a luat dosarul, ci şeful de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Nici pensionarea mea nu are legătură cu doamna Kovesi. Este exclus ca Laura Kövesi sau Livia Stanciu să fi luat mită de la Sandu Anghel", a mai spus Iacobescu.

Chiar dacă a fost martor propus de postul de televiziune, declaraţia lui Iacobescu l-a nemulţumit pe avocat care a susţinut că afirmaţiile acestuia au fost mai acide în 2011.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 16 octombrie, când va avea loc judecata pe fond a dosarului.

Kövesi a dat în judecată Antena 3, dar şi angajaţi ai postului

Şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, a dat în judecată Antena 3 şi mai multe persoane angajate la postul de televiziune, printre care şi pe Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică, cerând daune de un milion de lei (250.000 de euro) pentru atac la viaţa personală. 

Plângerea a fost depusă de şefa DNA, pe 25 iunie, la Judecătoria Sectorului 1 din Capitală. Concret, Kövesi a dat în judecată persoana juridică  S.C. ANTENA 3 S.A., dar şi pe moderatorul Mihai Gâdea, respectiv pe invitaţii Mugur Ciuvică, Bianca Nae, Radu Tudor şi Răzvan Savaliuc, „pentru afirmaţii mincinoase care au creat un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane”, notează DNA. 

Mai mult, în comunicatul emis de DNA se mai arată că în cadrul Emisiunii „Sinteza zilei” difuzată de postul Antena 3 pe 19 iunie, mai multe fapte nu ar fi fost prezentate în mod corect. „Nu a fost verificat contextul împrejurărilor despre care s-au făcut afirmaţii şi nu a fost prezentat imparţial şi cu bună credinţă niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii”, se arăta în documentul citat.
 
„Aşa zisul material jurnalistic prezentat în cadrul emisiunii s-a grevat, de fapt, pe urmărirea în locuri publice a procurorului şef al DNA, cu unic scop de a surprinde imagini care apoi au fost prezentate trunchiat, pentru a putea susţine denigrarea sub toate modalităţile şi pentru a-i fi ştirbită autoritatea, prin afirmaţii mincinoase. De altfel, prezentarea ca fiind conspirativă a unei întâlniri pe stradă dintre două persoane, indiferent că sunt sau nu sunt foşti colegi, prieteni sau nu, reprezintă o formă de abuz, incompatibil cu libertatea de exprimare, libertatea de informare”, conform comunicatului DNA. 
 
Verificări privind independenţa justiţiei
 
Tot în vara anului trecut, DNA a sesizat Inspecţia Judiciară pentru demararea verificărilor necesare pentru apărarea reputaţiei profesionale şi a imaginii publice. 
 
Concret, DNA a cerut să fie demarate procedurile de verificare în vederea apărării independenţei justiţiei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul DNA, întrucât considera că afirmaţiile nereale, modul tendenţios şi aprecierile privind instrumentarea dosarului în care este cercetat fratele lui Traian Băsescu au fost de natură să afecteze independenţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
„Afirmaţiile  de o gravitate extremă au fost făcute doar cu scopul  exclusiv de a ştirbi autoritatea personală şi profesională a procurorului şef DNA şi a procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, au mai arătat procurorii. 
 
Afirmaţiile lui Bercea Mondial scad încrederea în DNA
 
Potrivit DNA, ideea că interlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului şef al DNA pentru a fi eliberat, precum şi afirmaţiile prin care o acuză pe Kovesi că ar fi luat mită „sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de DNA”, arăta instituţia.  
 
De altfel, faptul că afirmaţiile au fost preluate de mai multe publicaţii a contribuit la aplificarea acestor consecinţe prin receptarea afirmaţiilor denigratoare de către mai mulţi cetăţeni, având drept consecinţă afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice. 
 
Bercea Mondial acuză procurorul şef DNA de luare de mită
 
În iunie 2014, interlopul Bercea Mondial a spus, din duba Poliţiei, că ar fi dat 2 milioane de euro pentru eliberarea sa, bani ce ar fi ajuns la Codruţa Kovesi, la Livia Stanciu, preşedinta Curţii Supreme dar şi la Vasile Blaga, liderul PDL.
 
După această afirmaţie, Laura Codruţa Kovesi a declarat pentru Digi24 că atunci când i s-a cerut lui Bercea Mondial să scrie despre acest lucru în declaraţie, interlopul ar fi refuzat categoric să facă acest lucru.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Antena 3: Acţiunea lui Kovesi este de intimidare şi de cenzurare. Postul TV intenţionează să-l dea în judecată pe procurorul-şef al DNA

Postul de televiziune Antena 3 a anunţat miercuri, după ce Laura Codruţa Kovesi a dat în judecată postul, dar şi mai multe persoane pe care le acuză de afirmaţii mincinoase, că acţiunea procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) este pentru intimare şi pentru cenzurare. Mai mult, postul anunţă că intenţionează să o dea în judecată pe Kovesi pentru „recuperarea oricăror prejudicii cauzate”.


Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a dat în judecată postul de televiziune Antena 3 şi mai multe persoane, printre care şi pe Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică, cerând daune de 250.000 de euro pentru atac la viaţa personală. De asemenea, Kovesi a sesizat şi CNA-ul, dar şi Inspecţia Juridică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările