Invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu: Filmul unei zile istorice pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de marţi a fost crucială pentru scena politică, decizia celor nouă judecători ai Curţii Constituţionale fiind urmărită de o lume întreagă.

După ce au amânat decizia de mai multe ori, în lipsa unor informaţii definitive care să le permită să ia o hotărâre justă şi pertinentă, marţi magistraţii Curţii s-au reunit în şedinţă la ora 10.

ora 09.20 Preşedintele Curţii Constituţionale a ajuns la sediu. Întrebat de jurnalişti despre o posibilă decizie cu un vot de 5 la 4, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a răspuns: "Asta vă doriţi?".

ora 09.50 Judecătorul Tudorel Toader, care a iscat scandalul "eratei", considerată ulterior ca fiind legală de plenul CCR, a declarat când a ajuns la sediul CCR este posibilă o amânare.

ora 10.00 În faţa sediului Curţii se aflau, deja de o oră, militarii disponibilizaţi care scandau lozinci anti-Băsescu de militarii disponibilizaţi. Aceştia cereau judecătorilor CCR "să ţină cu poporul". Zgomotul făcut de protestatari se putea auzi până la intrarea în sediul Curţii.

Printre lozincile scandate se mai putea auzi: "Validare", "Nu vă fie frică! Şi Băsescu pică", "Băsescu, trădător" şi "Băsescu suspendat ca Saddam Hussein".

Cadrele militare disponibilizate au mai protestat şi luni în faţa sediului CCR, însă fără succes. La protest s-au adunat doar 20 de persoane.

ora 10.03 Judecătorul Valentin Zoltan Puşcaş a spus, la intrarea în sediul CC, că din punctul său de vedere Curtea Constituţională va lua marţi o decizie privind referendumul.

ora 10.09 Cei nouă judecători CCR s-au reunit în şedinţă, pentru a decide asupra validităţii referendumului din 29 iulie.

ora 11.14 Parlamentul a trimis o notă către Curtea Constituţională, semnată de preşedinţii ambelor Camere, Petru Filip şi Valeriu Zgonea, în care se prezenta poziţia legislativului în ceea ce priveşte referendumul.

ora 12.40 Şedinţa CCR s-a terminat după două ore şi jumătate. Şase dintre cei nouă judecători ai Curţii au decis că referendumul pentru demiterea preşedintelui ales Traian Băsescu este invalid.

ora 12.55 Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, marţi, că CC a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

Preşedintele Curţii Constituţionale a menţionat că preşedintele suspendat, Traian Băsescu, îşi va relua în această situaţie atribuţiile de şef al statului.

ora 13.00 Preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat că urmează să facă o declaraţie de presă de la sediul PNL.

ora 13.02 Potrivit unui anunţ făcut de Curtea Constituţională, decizia luată urmează să fie citită miercuri în plenul Curţii.

ora 13.09 Apar primele reacţii în urma deciziei luate de Curte.

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, marţi, că PDL respectă decizia Curţii Constituţionale, Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni şi este preşedinte ales al României până în 2014.

ora 13.17 Judecătorul CC Tudorel Toader a declarat, marţi, după şedinţa Curţii Constituţionale, că decizia privind referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu este "de invalidare" şi a fost luată "cu majoritatea legală cerută".

ora 13.30 Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda salută decizia CCR de invalidarea a referendumului şi apreciază că, în acest moment, toate forţele politice din România trebuie să găsească resurse pentru coabitarea politică.

ora 13.42 Secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, consideră că decizia Curţii Constituţionale privind referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu trebuie respectată şi aplicată cât mai repede pentru a se pune capăt crizei politice din ţară.

ora 13.47 Deputatul PDL Elena Udrea a declarat că prin decizia Curţii Constituţionale „s-a făcut dreptate", iar „lovitura de stat a eşuat".

ora 13.48 Curtea Constituţională face publică decizia luată în urmă cu o oră.

ora 13.52 Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a apreciat drept firească decizia de marţi a Curţii Constituţionale privind referendumul, care, în opinia sa, ar fi putut fi luată încă din 2 august, „dacă nu ar fi fost vasta operaţiune de intoxicare a Curţii de către instituţiile statului deturnate de USL".

ora 13.58 Liberalul Ghişe aruncă "bomba": Parlamentul va stabili, potrivit hotărârii din 6 iulie, "calea de urmat", aceasta putând fi că preşedintele este demis cu majoritatea celor prezenţi la vot, cvorumul de prezenţă nefiind obligatoriu.

ora 14.09 Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti a declarat, marţi, la sosirea la sediul partidului, că decizia CC este "antinaţională", "împotriva realităţii şi a cifrelor", iar de acum încolo "CC să coabiteze cu Traian Băsescu", pentru că USL nu poate face acest lucru.

ora 14.13 Ministrul delegat pentru Administraţie, Radu Stroe (PNL), consideră că "membrii CCR nu sunt capabili să se debaraseze de problematica politică, nu sunt capabili să citească şi să aplice Legea 370 cu care ar fi trebuit să doarmă sub cap".

ora 14.30 Deputatul Theodor Paleologu consideră că decizia Curţii Constituţionale reprezintă "deznodământul unei mari tâmpenii". Democrat-liberalul spune că plecarea lui Crin Antonescu din fruntea PNL este "condiţia sine qua non a însănătoşirii partidului".

ora 14.41 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat marţi că va convoca şedinţa Biroului Permanent în momentul în care va primi hotărârea Curţii Constituţionale în privinţa referendumului, explicând paşii procedurali la nivelul Parlamentului.

ora 14.53 Laszlo Borbely a afirmat că decizia CC trebuie respectată, însă problema listelor electorale trebuie clarificată, întrucât "ce s-a întâmplat e un semnal pentru toată lumea, partide şi instituţii, că nu mai putem merge aşa", România riscând să îşi piardă credibilitatea.

ora 15.16 Judecătorul CCR Ion Predescu a declarat că "cea care înclinat balanţa" a fost Aspazia Cojocaru. În replică, Cojocaru a răspuns enervată: “Ce înseamnă înclinarea balanţei? E total nejuridic. Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem acum? Să încălcăm legea? Eu nu pot să fac aşa ceva".

ora 15.45 Preşedintele PDL Vasile Blaga a îndemnat la cooperarea între partidele politice, spunând că "e momentul ca războiul să înceteze şi să intrăm în normalitate". Potrivit unor informaţii obţinute de la Mircea Toader, Blaga a declarat că Parlamentul se va reuni joi pentru a lua act de decizia Curţii.

ora 15.57 Premierul Victor Ponta a declarat marţi, de al Palatul Cotroceni, că decizia CC de invalidarea a referendumui este ilegală pentru că nu ţine cont de Legea 370.

ora 18.02 Liderii USL, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin, le-au promis alegătorilor lor că lupta cu "regimul Băsescu" nu va înceta până când acesta nu va fi eliminat.

ora 18.05 Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu a declarat, marţi, că nu exclude ideea unei noi suspendări din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, precizând că speră ca demiterea acestuia să se realizeze până la momentul sărbătorilor.

ora 21.34 Premierul Victor Ponta a afirmat că va putea conduce România, ca prim-ministru, avându-l la Palatul Cotroceni ca preşedinte pe Traian Băsescu.

După 50 de zile de criză politică, "Adevărul" reiterează apelul său către pace şi încheierea luptei politice. „Decalogul" lansat de publicaţia noastră este încă actual, chiar dacă ieri Curtea Constituţională a invalidat referendumul pentru suspendarea preşedintelui României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite