Guvernul şi PSD combat dublul standard doar din vorbe: nu au trimis analize la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu figurează în studiul Comisiei Europene (CE) care demonstrează dublul standard  folosit la produse pe piaţa UE pentru simplul motiv că autorităţile române nu şi-au făcut treaba. Asta în contextul în care Liviu Dragnea şi ministrul Agriculturii Petre Daea au înfierat în repetate rânduri acest dublu standard practicat de multe companii.

Mai grav, autorităţile de control din România au stat cu mâinile în sân cu toate că ar fi fost şi plătite pentru aceste servicii de monitorizare. Cel puţin asta susţine Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons. “Autorităţile europene au şi deblocat bani în acest sens cu un an şi jumătate în urmă, dar noi nu am fost în stare să accesăm programul. Aşa s-a ajuns ca România să nu trimită rapoarte cu toate că datele de la noi erau considerate foarte importante pentru că suntem o ţară la graniţa Uniunii. Concret, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor  puteau încasa 1,5 milioane de euro pentru a monitoriza şi analiza produsele de pe piaţă. Raportele rezultatele ar fi trebuit trimise CE,  care s-a ocupat de  centralizarea datelor. Aşadar, autorităţile române au promis în repetate rânduri că vor face minuni în domeniul combaterii dublului standard, dar în final a rezultat un mare zero barat. Drept urmare s-a ajuns ca România să nu facă parte din studiul care demostrează negru pe alb că 9% dintre produse au o compoziţie diferită, deşi partea din faţă a ambalajului era identică. În plus, din acelaşi document rezultă că  22% din produse au o compoziţie diferită, în pofida faptului că partea din faţă a ambalajului este similară. Pe de altă parte, autorităţile de control din România continuă cu politica de a nu face publice rezultatele controalelor pe care le fac. Publicitatea negativă ar fi cea mai mare pedeapsă pentru cei cu probleme pentru că, imediat, consumatorii ar face pasul înapoi. Totul în folosul sănătăţii populaţiei”, a precizat Sorin Mierlea.

Rezultate din 19 ţări

Din studiul CE mai reiese, totuşi, că în destul de multe cazuri compoziţia corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din faţă a ambalajului şi compoziţia identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părţii din faţă a ambalajului, faptul că în diferite ţări ale UE compoziţia lor era diferită.

În studiu au fost analizate 1 380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite din Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ţările de Jos.

Reamintim că Petre Daea a declarat, în luna aprilie, că dublul standard este o realitate, nu o ficţiune, iar în ţară au intrat produse de calitate îndoielnică, astfel că liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut să se facă mai multe controale, „pentru a pune stăpânire pe aceste fenomene care deja sunt la scara naţională”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite