FOTO Razie în Capitală. Zeci de şoferi au rămas pietoni pentru că au depăşit coloana de maşini pe linia de tramvai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
32 de şoferi au rămas, miercuri, fără permis de conducere FOTO Mihaela Cojocariu
32 de şoferi au rămas, miercuri, fără permis de conducere FOTO Mihaela Cojocariu

Peste 60 de şoferi au fost amendaţi, miercuri, în timp ce 32 de şoferi au rămas fără permis de conducere, cei mai mulţi pentru depăşirea coloanei de maşini oprite la semafor pe linia de tramvai.

Poliţiştii Brigăzii Rutiere a Capitalei au făcut, miercuri dimineaţă, o amplă acţiune pe Şoseaua Colentina din Capitală pentru depistarea şi sancţionarea şoferilor care săvârşesc abateri la regimul circulaţiei rutiere.

În numai câteva ore, 66 de şoferi au fost amendaţi şi au fost reţinute 32 de permise auto, dintre care 8 pentru depăşirea coloanei de maşini oprite la semafor, în timp ce restul au rămas pietoni pentru trecerea pe culoarea roşie a semaforului, depăşirea tramvaiului şi circulaţia pe sens opus.

Cei mai mulţi dintre şoferii traşi pe dreapta de poliţişti au dat vina pe traficul foarte aglomerat din zonă.

„Drumul ăsta îl faci dimineaţă în 30 – 40 de minute, în timp ce atunci când e liber îl parcurgi în câteva minute. Nu e normal să se circule în halul ăsta. Să facă ceva să scăpăm de aglomeraţie şi atunci nu o să mai mergem nici noi pe linia de tramvai”, a spus un şofer nemulţumit.

La sfatul poliţistului de a pleca mai devreme de acasă pentru a nu întârzia la muncă şi pentru a nu mai încălca regulile de circulaţie din cauza aglomeraţiei, un şofer nemulţumim i-a răspuns: „Doar nu o să plec cu trei ore mai devreme ca să ajung din Colentina pe Calea Griviţei”.

Sancţiunile date de poliţişti au fost cuprinse între 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte de penalizare pentru depăşirea coloanei de maşini oprite la semafor, 6 – 8 puncte amendă şi suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile pentru cei care au circulat pe sens opus. De asemenea, unii şoferi au rămas fără permis timp de 30 de zile după ce au trecut pe culoarea roşie a semaforului.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 49.950 de lei.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

  • clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Astfel, amenzile sunt următoarele:

  • clasa I: 210 sau 315 lei;
  • clasa a II-a: 420 sau 525 de lei;
  • clasa a III-a: de la 630 la 840 de lei;
  • clasa a IV-a: de la 945 la 2.100 de lei.
  • clasa a V-a: de la 2.205 la 10.500 de lei.

Printre faptele care se sancţionează cu amenzi din clasa I se numără manevrele de schimbare a direcţiei de mers făcute fără respectarea obligaţiei de semnalizare, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la momentul eliberării documentului prin care s-a constatat avaria sau lăsarea liberă a volanului, ghidonului ori manetei de comandă a vehiculului în timpul conducerii. De asemenea,  în această categorie intră şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului.

Noile amenzi rutiere din clasa a II-a de sancţiuni sunt date, printre altele, pentru nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră sau conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni/caracteristici decât cele trecute în certificatul de înmatriculare/înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă.

Cu 4 sau 5 puncte-amendă, la care se adaugă şi trei puncte de penalizare, sunt sancţionaţi cei care depăşesc limita legală de viteza cu 21-30 de kilometri pe oră, dar şi cei care transportă minori fără a se asigura că aceştia poartă centura de siguranţă.

Mai mult, pe lângă amenda din clasa a doua de sancţiuni, conducătorii auto riscă să rămână şi fără permis de conducere timp de 30 de zile, unul dintre motive fiind că nu acordă prioritate pietonilor care traversează regulamentar, nu acordă prioritate vehiculelor care au acest drept sau trec pe culoarea roşie a semaforului.

Amenzile din clasa a III-a se dau în cazuri în care, spre exemplu, un şofer conduce cu permisul expirat sau circulă cu un autovehicul care are defecţiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonoră ori când acestea lipsesc.

Sancţiunile de 6-8 puncte-amendă, dar şi patru punct de penalizare, sunt aplicabile şi şoferilor care depăşesc limita legală de viteză cu 31-40 de kilometri pe oră sau celor care refuza, la cererea poliţistului rutier, înmânarea actului de identitate, a permisului şi a altor acte prevăzute de lege.

Totodată, pe lângă amendă, şoferii pot rămâne fără permis de conducere timp de 60 de zile pentru fapte ca nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea/trecerea la culoarea roşie a semaforului, atunci când în acest fel s-a produs un accident din care au rezultat avarii la un vehicul sau alte pagube materiale şi circulaţia pe sensul opus.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite