Forţele Speciale Române recrutează militari. Cum se face selecţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militar român din Forţele pentru Operaţii Speciale FOTO MApN Laurenţiu Turoi
Militar român din Forţele pentru Operaţii Speciale FOTO MApN Laurenţiu Turoi

Cei care vor să intre în rândul militarilor români de elită mai au la dispoziţie aproximativ o săptămână să se înscrie la concursul în care vor fi atent selecţionaţi. Candidaţii vor da examene la engleză, legislaţie şi tactică militară de specialitate, dar vor trece şi printr-o selectivă probă fizică.

Cei care vor să ajungă în Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) nu mai au prea mult timp la dispoziţie să se înscrie la concursul organizat de Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pentru că perioada de depunere a dosarelor se încheie la data de 15 iunie 2020. Există disponibile 60 de locuri, iar acestea sunt repartizate astfel: 20 de locuri la specialitatea Forţe Speciale şi 40 de locuri la specialitatea Paraşutişti - Comando. Pentru ultima specialitate pot candida şi civili din afara şi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Responsabilii MApN au finalizat şi metodologia de concurs. Concret, selecţia iniţială este compusă din examen psihologic, control medical, probe de aptitudini şi interviu de evaluare finală. Cei care trec de aceste teste vor ajunge la concursul propriu-zis. Acesta va cuprinde, în primul rând, o probă eliminatorie în care vor fi verificate cunoştinţele de limba engleză ale candidaţilor. Aceştia vor avea un test de vorbire, dar şi unul scris pentru verificarea elementelor de gramatică şi vocabular. O astfel de abilitate este considerată vitală de Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale deoarece, în general, în teatrele de operaţii, militarii FOS luptă alături de colegii aliaţi, iar engleza este limba folosită de aceşti ofiţeri de elită. 

Probele fizice, pe bandă rulantă

O altă probă eliminatorie este cea de educaţie fizică militară care cuprinde 4 subprobe ce se desfăşoară într-un interval de timp care, de regulă, nu va depăşi 60 de minute. Astfel, capacitatea de efort a candidaţilor este verificată riguros. „Subprobele din cadrul evaluării capacităţii la efort fizic se vor desfăşura, pe cât posibil, în aceeaşi zi, într-un interval cât mai scurt, menţinând pauzele la minimul posibil”, se arată în metodologia de concurs. Cei care vor să ajungă luptători FOS vor trebui să facă, în mod ideal, în câte două minute, 20 de tracţiuni la bară fixă, 75 de flotări şi tot atâtea abdomene. Apoi, cadidaţii vor avea o probă de alergare pe o distanţă de 3.000 de metri în care timpul optim înregistrat trebuie să fie de 11,15 minute. 

În fine, candidaţii vor trece şi prin proba teoretică în care vor avea de răspuns unor întrebări legate de legislaţia militară, dar vor fi chestionaţi şi pe tema modului în care acţionează Forţele pentru Operaţii Speciale din NATO. Bibliografia cuprinde aici şi manuale operaţionale americane şi aliate.  

Salarii atractive

Absolvenţii cursurilor Şcolii de Aplicaţie Vlădeni vor ajunge subofiţeri în Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS), iar salariile plătite de Armata Română nu sunt de neglijat. Concret, în cazul unui subofiţer FOS, venitul brut cu sporurile aferente este de 5.490 de lei, adică 3.212 lei net. 

Mai mult, în misiunile externe, luptătorii FOS primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru de operaţii precum Afganistanul. 

Concret, conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apărării Naţionale, la plecarea în misiunea în Afganistan, aceşti militari de elită primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat. Apoi, pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie.

Militarii mai încasează şi diurna care în cazul unui subofiţer este de cel mult 70 de euro pe zi. Ca o concluzie, militarii FOS primesc, pe perioada de misiune în Afganistan, un salariu mărit de 2,3 ori la care se mai adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro. Conform acestui algoritm, un plutonier din Forţele pentru Operaţii Speciale primeşte lunar solda de 7.387 de lei la care se adaugă 2.200 de euro, totalul fiind de peste 3.800 de euro.

 

Adevărurile despre FOS

Forţele pentru Operaţii Speciale sunt unităţile de elită din orice structură militară de tip NATO. Modul de acţiune al acestor unităţi derivă din „Cele cinci adevăruri despre FOS”, un ghid de bază al bunelor practici pus la punct de  militari. În primul rând, „Oamenii sunt mai importanţi decât tehnologia”. Nici măcar cea mai bună tehnologie existentă în prezent nu poate înlocui o echipă de FOS înalt calificată, echipată corespunzător şi închegată. Apoi, „Calitatea este mai importantă decât cantitatea” - Un număr mic de operatori, selecţionaţi cu atenţie, bine instruiţi, bine conduşi în luptă, sunt de preferat unui număr mare de militari mediocru pregătiţi. Totodată, în respectivul ghid se mai arată că „FOS nu pot fi produse în masă”. Şi asta pentru că atingerea nivelului de profesionalism necesar îndeplinirii în bune condiţii a misiunilor dificile pe care le presupun operaţiile speciale necesită ani buni de instruire. În fine, ultimele două adevăruri din ghid sunt „FOS competente nu pot fi produse după ce criza a avut loc deja” şi „Majoritatea operaţiilor speciale necesită sprijinul forţelor convenţionale, altele decât FOS”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite