Fiscul vinde vin de Panciu ieftin ca braga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Superofertă: Merlot şi Riesling la doi lei sticla
Superofertă: Merlot şi Riesling la doi lei sticla

Celebrul vin de Vrancea se vinde la preţ de apă plată: doi lei litrul! Oferta aparţine Direcţiei de Finanţe Vrancea, care va organiza o nouă licitaţie peste două săptămâni, în încercarea de a valorifica 220.000 de litri de vin alb şi roşu, din cele mai renumite soiuri.

Pe listă figurează vinuri din soiurile Merlot, Fetească regală, Băbească şi Riesling. Preţul cerut de Fisc este extrem de mic, ţinând cont că în magazinele de profil aceeaşi marfă se vinde cu preţuri cuprinse între 8 şi 20 de lei litrul. Adică de până la zece ori mai scump

Vinurile scoase la mezat au fost sechestrate la societatea Veritas Panciu, unul dintre cei mai mari producători din Moldova. Firma, care are în administrare pivniţele de la Panciu, folosite de pe vremea lui Ştefan cel Mare, se confruntă cu probleme financiare: are datorii de peste 1,4 milioane de lei către Fisc, iar posibilitatea de a plăti este redusă.

La 4 lei n-au fost clienţi

Direcţia de Finanţe speră să obţină pentru vinul scos acum la licitaţie cel puţin 400.000 lei, după ce în urmă cu câteva săptămâni a încercat să valorifice licoarea cu 4 lei litrul, dar nu s-a prezentat nicio persoană interesată. 

„La precedentele licitaţii nu s-a prezentat nimeni, astfel că am fost nevoiţi conform legii să reducem preţul cu 50 %. Noi am pus sechestru pe vin şi nu pe alte active pentru că nu suntem noi principalii creditori. Probabil că au datorii şi mai mari la bănci şi acestea şi-au luat măsuri asiguratorii", spune Eugen Ciorici, directorul general al Direcţiei de Finanţe Vrancea.

De doi lei speranţă

Inginerul Adrian Toma, directorul Veritas Panciu, speră  să nu se prezinte nimeni la următoarea licitaţie, astfel încât să nu piardă atât de uşor producţia anului 2009.

„Decât să-l vândă Statul, mai bine îl vând eu şi poate la un preţ mult mai bun decât cel stabilit pentru licitaţie. Este un moment greu pentru noi, oamenii de afaceri. Nu sunt singurul în această situaţie, dar poate reuşesc să o scot la capăt", spune optimist Adrian Toma, directorul Veritas Panciu, societate care datoarează 1,4 milioane de lei bugetului de stat.

Pentru a putea cumpăra vinul celui mai important producător din podgoria Panciu, ofertanţii trebuie să facă dovada depunerii taxei de participare, reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei, bani care vor fi restituiţi în cazul în care aceştia nu câştigă.

"Decât să-l vândă statul, mai bine îl vând eu, poate la un preţ mult mai bun."
Adrian Toma
directorul companiei Veritas

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite