Fără măşti din material textil sau din plastic. Cât va trebui să scoatem din buzunar pentru măştile permise de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Autorităţile au decis să interzică măştile textile şi pe cele din plastic transparent. Conform ultimei hotărâri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), doar masca de protecţie de tip medical sau FFP2 este permisă, purtată astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise.

Măştile pentru faţă, utilizate împotriva infectării cu coronavirus, au devenit de doi ani parte din viaţa noastră şi, cel mai probabil, vom fi nevoiţi să le purtăm în continuare. Dacă la începutul anului 2020 am avut parte de o criză de măşti sanitare, care se găseau greu şi la preţuri şi de zece ori mai mari decât înainte de pandemie, în prezent majoritatea magazinelor esenţiale le au la vânzare. Mai mult, din motive medicale, practice sau chiar estetice, au apărut pe piaţă noi variante de măşti de protecţie: FFP2, măşti cu filtru N95, din material textil sau plastic.

De ce se interzic măştile textile sau din plastic

Noua măsură impusă de CNSU, care permite doar purtarea măştilor de tip sanitar sau FFP2, este o corecţie bazată pe rolul fundamental al măştii, anume de a ne micşora riscul de infectare cu COVID-19. La începutul pandemiei, a existat confuzie în ceea ce priveşte modalităţile de transmitere a coronavirusului. Varianta pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi majoritatea agenţiilor specializate au insistat timp de mai multe luni după apariţia SARS-CoV-2 spunea că virusul se transmite prin picături mari sau prin contact tactil. Ceva mai recent, organizaţiile de sănătate au aprobat datele care arată că inhalarea particulelor infecţioase mici din aer, denumiţi aerosoli, reprezintă un mod de transmitere mai semnificativ. Astfel, deşi majoritatea măştilor, sanitare sau nu, protejează împotriva picăturilor mari, eficienţa lor se diferenţiază considerabil în cazul aerosolilor. Din acest punct de vedere, măştile textile sau din plastic oferă cel mai mic grad de protecţie.

Ce sunt măştile FFP2, de ce sunt ele mai eficiente şi de câte ori le putem purta

FFP înseamnă „filtering face piece“ (mască facială cu filtrare) şi este un standard european pentru eficienţa măştilor, variind de la unu, cel mai mic grad, la trei, cel mai mare. Măştile FFP2 filtrează cel puţin 94% din toţi aerosolii, inclusiv virusurile transmise prin aer, cum ar fi COVID-19. Măştile americane N95 şi cele chinezeşti KN95 oferă niveluri similare de protecţie. Aceste măşti au mai multe straturi de ţesături diferite, inclusiv un filtru din polipropilenă, realizat prin „topirea“ polimerului pentru a crea modele minuscule şi neregulate de fibre care pot reţine cele mai mici particule în suspensie în aer.

Un studiu publicat în decembrie de Institutul Max Planck, o organizaţie de cercetare germană, a constatat că măştile FFP2 bine adaptate au redus riscul de infectare cu COVID-19 la 0,1%. La fel ca şi în cazul măştilor sanitare, agenţiile de sănătate recomandă ca măştile tip FFP2 să fie utilizate o singură dată. Totuşi, dacă ele sunt folosite şi păstrate corect (în mod ideal, într-o pungă de plastic cu fermoar, separat de alte obiecte), ele pot fi refolosite de câteva ori.

Cât ne va costa noua măsură

Pentru cei care aleg să se conformeze noii măsuri folosind masca sanitară clasică, preţul unei cutii cu 50 de măşti variază destul de mult în funcţie de locul de achiziţie. Dacă în supermarketuri preţul unui astfel de pachet este în jur de 20 de lei, pe site-urile mari el coboară şi la 6,5 lei. Cele mai mari preţuri se ridică şi la 50 de lei, pe site-urile unor farmacii. 

Măştile FFP2, despre care studiile arată că oferă o protecţie mai mare, au şi preţuri ceva mai ridicate. O singură mască de acest tip costă între 3 şi 5 lei. Banii cu care pot fi cumpărate 50 de măşti sanitare clasice din supermarket ajung, în medie, pentru unul sau două seturi de 10 măşti FFP2. Dacă o persoană poartă şi păstrează masca FFP2 corect şi o utilizează doar de trei ori, un set de 10 astfel de măşti este suficient pentru o lună. Astfel, costul ar fi relativ acelaşi ca în cazul utilizării măştii sanitare clasice.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite