EXCLUSIV Amnezia lui Ponta. Cum a scăldat-o fostul premier când a fost întrebat dacă i-a promis funcţii unui procuror

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Victor Ponta a fost lovit de amnezie atunci când a fost chemat la DNA Ploieşti să confirme dacă s-a întâlnit cu procurorul Liviu Tudose, arestat în prezent, pentru a-i propune o funcţie la Departamentul de luptă antifraudă, aşa cum declarase magistratul. Ponta a afirmat că nu-şi mai aduce aminte nimic. Lumină în acest caz ar putea să facă SPP, care consemnează în registre orice vizită la Palatul Victoria.

Victor Ponta suferă de o boală răspândită printre politicienii mioritici: amnezia. Diagnosticul nu i-a fost pus de medici, ci de procurorii DNA Ploieşti, care l-au audiat ca martor în dosarul de corupţie deschis pe numele bunului său amic, deputatul Sebastian Ghiţă.

Mai exact, pe 4 aprilie, anchetatorii ploieşteni l-au întrebat pe fostul premier dacă s-a întâlnit vreodată cu procurorul Liviu Tudose, arestat în prezent, pentru a-i propune o funcţie de conducere într-una dintre structurile subordonate Guvernului, aşa cum declarase magistratul. Ca să nu fie acuzat de mărturie mincinoasă, Ponta nu a spus nici da, nici ba. „Nu-mi aduc aminte“, a fost declaraţia neverosimilă a fostului şef al Guvernului.

Detaliile despre declaraţia de martor a lui Victor Ponta apar în motivarea Curţii Supreme prin care magistraţii au prelungit arestarea preventivă a procurorului Liviu Tudose, a comisarului Constantin Ispas – fost şef al DGA Prahova şi a chestorului Viorel Dosaru – fost şef al Poliţiei Prahova.

Întâlnire de taină

Concret, una dintre acuzaţiile aduse lui Sebastian Ghiţă este aceea că i-ar fi promis fostului procuror general al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, că-l va promova într-o funcţie în cadrul Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) sau în cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălarii Banilor (ONPCSB).

În schimbul funcţiei promise, procurorul i-ar fi oferit mai multe informaţii din ancheta în care era implicat preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma (PSD). Numirea în funcţie ar fi urmat să se facă cu ajutorul premierului. Tudose a declarat în faţa magistraţilor că Ghiţă i-a intermediat întâlnirea cu Ponta, pe 20 ianuarie 2014, la Palatul Victoria. „Vrea Viorel să te vadă”, i-ar fi spus Ghiţă lui Tudose.  Întâlnirea a fost confirmată şi de „Florin Cristescu”, unul dintre martorii cu identitate protejată din acest dosar.

Cu toate acestea, Victor Ponta nu-şi mai aminteşte nimic. „A menţionat că nu îşi aminteşte nici dacă, în cursul
lunii ianuarie 2014, s-a întâlnit la sediul Guvernului cu procurorul Tudose Liviu Mihai şi nici dacă s-a mai întâlnit vreodată cu acesta, de la data nunţii la care a făcut referire anterior. Martorul a mai precizat că a verificat agenda cu programul din acea perioadă şi nu exista o întâlnire cu procurorul Tudose Liviu Mihail, în agendă fiind menţionate atât întâlnirile oficiale, cât şi cele private, pentru a se putea permite accesul persoanelor respective în sediul Guvernului”, se arată în motivarea Curţii Supreme.

Ponta: „Nu am promis nimic“

În document, magistraţii au redat şi o parte din declaraţia lui Victor Ponta:  „Au existat însă şi situaţii în care am primit şi alte persoane care nu erau consemnate în agendă, dacă veneau neanunţate, însă aceste cazuri erau cunoscute de Serviciul de Pază şi Protecţie. Este adevărat că deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian venea, în acea perioadă, în Guvern, însă de fiecare dată anunţa”.

Judecătorul care a prelungit arestarea preventivă în acest caz a arătat că aspectele relatate de Victor Ponta în declaraţia sa vor fi lămurite în urma analizării registrelor de intrare/ieşire ale SPP, la Palatul Victoria.

Tudose: „M-am dus la sediul Guvernului“

Pe 24 martie 2016, atunci când judecătorii discutau propunerea de arestare, Liviu Mihai Tudose a explicat pe larg cum a decurs întâlnirea cu Ponta la Palatul Victoria. „Pe 20 ianuarie 2014, m-am dus la sediul Guvernului şi am avut o discuţie de 1-2 minute cu domnul Victor Ponta. Arăt faptul că am fost surprins de dorinţa dumnealui de a mă vedea, şi la acel moment nu am ştiu pentru ce. Menţionez faptul că după ce Ghiţă Sebastian mi-a spus că fostul prim-ministru Victor Ponta dorea să mă vadă, m-am dus într-o zi de luni la Palatul Victoria şi m-am gândit inclusiv la discuţia de la nuntă cu privire la invitaţia pe care i-o făcusem la un concert de pian. În cursul discuţiei de 1-2 minute pe care am avut-o cu prim-ministrul acesta m-a întrebat cum ar fi dacă mi-ar propune un post la DLAF sau la ONPCSB”, a declarat procurorul.

Tudose a explicat că i-ar fi spus lui Ponta că, în principiu, ar fi de acord, dar condiţionat de cunoaşterea unor minime date, respectiv ce post, cerinţele postului, să nu existe impedimente legale legat de oamenii cu care ar lucra. Ar fi fost o modalitate de a da un răspuns ferm. „Mie, personal, această deplasare la fostul prim-ministru mi s-a părut forţată şi de aceea am încercat să am această atitudine de refuz elegant faţă de această ofertă”, a declarat Tudose. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite