Iulian Herţanu, cumnatul premierul Victor Ponta, şi Răzvan Ciorbă au fost arestaţi preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta, a fost reţinut pentru corupţie
Iulian Herţanu, cumnatul premierului Ponta, a fost reţinut pentru corupţie

Magistraţii Curţii Supreme au decis miercuri să îi aresteze preventiv pe cumnatul premierul Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi pe omul de afaceri Răzvan Ciorbă. Aceeaşi instanţă a decis ca fostul consilier judeţean Mihail Coman să fie plasat sub control judiciar.

UPDATE Iulian Herţanu, cumnatul premierul Victor Ponta, şi omul de afaceri Răzvan Ciorbă au fost arestaţi preventiv, conform deciziei luate miercuri de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totodată, fostul consilier judeţean Mihai Coman a fost pus sub control judiciar. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.

În acest dosar a fost reţinut pentru 24 de ore şi ieşeanul Liviu Munteanu, un personaj asociat cu clanul Cordunenilor. Pentru Liviu Munteanu, procurorii anticorupţie nu au mai cerut arestarea deoarece la audierile de marţi de la DNA Ploieşti acesta „a colaborat cu organele de anchetă“, recunoscând faptele de care este acuzat.

Grupul infracţional care le-a adus cătuşe

Ziua de marţi a fost una lungă pentru cumnatul premierului: 17 ore a fost audiat de  procurorii DNA care au decis abia miercuri dimineaţa să-l reţină pentru 24 de ore. Omul de afaceri s-a alăturat, astfel, celorlalţi trei inculpaţi care şi-au petrecut noaptea în arestul poliţiei: Liviu Munteanu, Mihail Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă. Cu toţii sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, schimbarea ilegală a destinaţiei fondurilor europene şi de evaziune fiscală. 

Mai norocoşi au fost deputatul Sebastian Ghiţă, şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul său Vlad Cosma, care, deşi au fost şi ei inculpaţi în dosarul de fraudă cu fonduri europene, şi-au petrecut noaptea în locuinţele lor. Mircea Cosma este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite, iar Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă sunt acuzaţi de sprijinirea acestui grup infracţional.

Afacerile, dincolo de rivalităţi politice

Potrivit documentelor de la dosar, rivalităţile politice au dispărut ca prin minune în momentul în care patronii firmelor şi protectorii lor politici au realizat că pot face bani împreună. Astfel, pentru a pune mâna pe contractul pentru extinderea reţelei de canalizare din oraşul prahovean Comarnic, firma Grossman Engineering Group, apropiată intereselor PSD, şi-a dat mâna cu o companie „portocalie”. SC Euro Construct Trading ’98 SRL, firmă administrată de Dan Besciu, şi considerată apropiată de fostul preşedinte Traian Băsescu. Firma este strâns legată şi de numele Elenei Udrea. 

Fost ministru şi membru marcant al PDL, precum şi colaboratoare apropiată a lui Traian Băsescu, Elena Udrea mai era cunoscută şi ca reprezentanta „grupului de la Golden Blitz”, format din Sorin Vulpescu şi Dan Besciu, parteneri de afaceri şi vechi prieteni ai lui Dorin Cocoş.

Presiuni şi ameninţări

Practic, contractul anchetat de procurorii anticorupţie, în valoare de aproape 11 milioane de euro, bani europeni, a fost semnat în ianuarie 2012. 

DNA a arătat că liderul CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul Vlad Cosma, şi Sebastian Ghiţă au avut un rol activ în frauda cu fonduri europene care ar fi urmat. 

Sebastian Ghiţă, alături de şeful CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, ar fi făcut presiuni şi l-ar fi ameninţat pe directorul Hidro Prahova, societate de stat controlată de CJ Prahova, pentru atribuirea contractului de extindere a canalizării la Comarnic firmei cumnatului lui Victor Ponta.

Astfel, „grupul infracţional“, arată procurorii, a beneficiat de sprijin politic la nivelul judeţului Prahova. 

Vlad Cosma, precum şi Sebastian Ghiţă, ar fi intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale, la nivelul unor funcţionari ai Hidro Prahova.

După atribuirea contractului către asocierea Grossman Engineering-Euroconstruct Trading 98, cei trei politicieni ar fi intervenit din nou la directorul general al Hidro Prahova, de data aceasta pentru „prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate”.

Astfel, ei ar fi făcut presiuni pentru ca firmei lui Herţanu să i se deconteze lucrări, deşi parte din ele nu erau făcute. 

Pionul principal

Un rol foarte important în afacerea cu fonduri europene l-a avut Mihail Coman, care, la câteva luni după adjudecarea licitaţiei pentru extinderea canalizării oraşului Comarnic, a ajuns consilier al directorului general Dumitru Pantea de la SC Hidro Prahova, de la care Iulian Herţanu ar fi primit contractul de 10 milioane de euro.

Rolul lui Coman pe lângă directorul general Pantea era de a asigura recepţia lucrărilor, chiar dacă nu erau respectate standardele de 

execuţie. 

Cine sunt cei care au înnoptat în arest

foto mic

Ieşean la origine, Iulian Herţanu (foto dreapta) este căsătorit cu Alexandra Florina, sora premierului Victor Ponta. Acesta s-a mutat în Bucureşti imediat după ce a intrat în familia Ponta. El şi-a făcut imediat buletin de Bucureşti, pe adresa unde locuiau soacra şi soţia sa: un bloc de pe Bulevardul Dinicu Golescu, în apropiere de sediul Ministerului Transporturilor. Iulian Herţanu a deţinut până anul trecut 60% din firma Grossmann Engineering Group, unde a fost şi administrator. El mai este asociat într-o firmă cu mama premierului, Herţanu Projects SRL. Herţanu mai deţine firma Cardinal Proiect SRL, care, la fel ca şi Herţanu Projects SRL, se află în întrerupere temporară de activitate. Soţia sa, Alexandra, de profesie economist, administrează firma de contabilitate Exfin 2000 SRL.

Un alt învinuit în dosar este omul de afaceri ieşean Liviu Munteanu. Acesta este cunoscut în urbe pentru prietenia sa cu mai mulţi membri ai lumii interlope. Bucureşteanul Vladimir Răzvan Ciorbă (28 de ani) este administrator şi asociat la SC CVR Asfalt Construct Group SRL, SC CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL Dobroeşti. Primele două firme au fost înfiinţate abia anul trecut. În ianuarie 2014, Ciorbă şi-a înregistrat la OSIM marca „CVR” (Ciorbă Vladimir Răzvan). 

Mihail Coman (64 de ani), fost consilier judeţean PSD de Prahova în legislatura 2000-2004, este un apropiat al actualului lider CJ Prahova, Mircea Cosma. În 2012, el a fost angajat consilier de către Dumitru Pantea, director al Hidro Prahova SA. În acelaşi timp, Coman administrează, împreună cu soţia sa Cristiana, firmele Indserv SRL Ploieşti şi Indserv Proiect SRL Ploieşti.

Ghiţă, afaceri de milioane 

foto mic

La 29 de ani, în 2007, Sebastian Ghiţă (foto dreapta) devenea cel mai tânăr milionar român, cu peste 35 de milioane de euro în conturi. Prima afacere a acestuia a fost în liceu, când le făcea cărţi de vizită oamenilor de afaceri din Ploieşti. 

La 18 ani a participat la prima sa licitaţie pentru furnizarea de calculatoare, şi a câştigat-o în faţa unei companii importante din acest domeniu. Atunci a pus bazele Asesoft, care a ajuns dintr-o firmă de apartament una dintre cele mai cunoscute companii de pe piaţa locală de IT&C, cu afaceri de 300 de milioane de euro. 

Din 2011, Sebastian Ghiţă a devenit şi patronul România TV, după un scandal intens mediatizat al scindării Realitatea TV în două trusturi media.  Afacerile cu statul i-au adus companiei controlate de Ghiţă cei mai mulţi bani. Asesoft a livrat STS echipamente de comunicaţii de date, servere şi sisteme de stocare în valoare de 9,9 milioane de lei, conform unui contract din septembrie 2009. Compania are nenumărate contracte cu diverse instituţii de stat (Ministerul Finanţelor, RADET, STS, APIA, Garda de Mediu, Registrul Auto Român, consilii judeţene, Casa de Asigurări de Sănătate).

După ce a decis să candideze pe listele PSD, în 2012, Ghiţă şi-a vândut acţiunile pe care le deţinea la companiile eMag, Flanco şi Asesoft Distribution, dar şi la alte firme IT&C, ceea ce i-a adus lichidităţi importante în conturi. 

Prietenia lui Ghiţă cu premierul Victor Ponta e de notorietate. Deputatul a avut o contribuţie decisivă la alegerea lui Ponta în fruntea PSD, în urmă cu cinci ani. Ei au putut fi văzuţi în repetate rânduri la meciurile echipei de baschet Asesoft, deţinută de Ghiţă. Mai mult, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile prezidenţiale, cei doi au plecat împreună într-o vacanţă în Emiratele Arabe Unite. 

Tovarăş cu interlopii Corduneanu, şef peste firma familiei Ponta 

Liviu Munteanu (foto stânga) era nelipsit în anul 2000 de la petrecerile clanului Corduneanu

Cumnatul premierului Victor Ponta, ieşeanul Iulian Herţanu, reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în noaptea de marţi spre miercuri, a legat la Iaşi o serie de prietenii cu persoane controversate. Una dintre acestea a fost cu un afacerist care, în Capitala Moldovei, este extrem de controversat, apropiat al mai multor nume din lumea interlopă. 

Liviu Munteanu are 57 de ani, este revoluţionar, iar, în trecut, dansa la petrecerile organizate de celebrul clan de interlopi Corduneanu, din Iaşi. Din aprilie 2014, Munteanu a devenit asociat majoritar al firmei Grossmann Engineering, o societate abonată la contacte cu statul sau cu autorităţile locale, ce este investigată în prezent de DNA Ploieşti în cazul deturnării unor fonduri europene. 

S-a retras, dar a rămas

Ieşeanul a ajuns administrator şi asociat majoritar la firma Grossmann Engineering în aprilie anul trecut. Munteanu a preluat, atunci, acţiunile de la Iulian Herţanu, la rândul său ieşean, obţinând şi calitatea de administrator al societăţii. Prin această mutare, au precizat procurorii anticorupţie, Munteanu a sprijinit gruparea infracţională pusă pe picioare de Herţanu, privind sifonarea banilor publici din contractul de realizare a canalizării de la Comarnic. 

În perioada în care Munteanu a preluat firma de la Herţanu, societatea avea probleme financiare foarte mari, zeci de persoane fizice sau juridice din ţară intentând procese împotriva Grossmann, pentru recuperarea unor sume de bani. 

După doar câteva luni în care a avut drept de semnătură pentru firmă, Munteanu s-a retras din funcţia de administrator şi a rămas doar acţionar. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, calitatea de administrator avea să fie dobândită, în noiembrie 2014, de un bărbat din judeţul Vaslui, Florin Ilie Drăgan, un alt apropiat de-al cumnatului premierului. 

De menţionat că renunţarea la calitatea de administrator a lui Liviu Munteanu a venit la scurt timp după ce DNA Ploieşti s-a sesizat din oficiu în acest caz, respectiv pe 11 septembrie 2014. 

Legăturile dubioase ale lui Munteanu

Liviu Munteanu a ajuns pentru prima dată cunoscut în Iaşi în anii ’90, atunci când a devenit revoluţionar cu acte în regulă. Tot atunci, presa a speculat şi despre prietenia sa cu primul primar al Iaşiului de după Revoluţie, Ionel „Bebe” Onofraş, un alt personaj controversat din oraş, implicat, de-a lungul timpului, în mai multe scandaluri. Liviu Munteanu a avut relaţii apropiate şi cu nume importante ale lumii interlope din Iaşi. 

La începutul anilor 2000, Munteanu participa la petrecerile clanului Corduneanu, alături de interlopi ca Ion Clămparu sau membri ai familiei interlope a lui Cosmos Tănase. În 2006, cămătarul Tiberiu Cristodorescu, un alt personaj dubios din Iaşi, era interceptat de procurorii DNA vorbind despre o întâlnire pe care ar fi avut-o cu Liviu Munteanu. 

În respectiva interceptare, Cristodorescu spunea că Munteanu „i-ar fi strecurat” o informaţie conform căreia cămătarul ar fi fost influenţat de un procuror de la Crimă Organizată în cadrul unei declaraţii. Fiul său, Liviu Munteanu jr., a împuşcat, în 2006, mai multe persoane din Botoşani, la ieşirea dintr-o discotecă.

La rândul său, prin intermediul firmelor pe care le-a deţinut, ieşeanul Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a câştigat de-a lungul anilor foarte multe contracte cu autorităţile locale, cele mai multe dintre acestea fiind din judeţele conduse de membri PSD. Herţanu s-a mutat în Bucureşti după ce s-a căsătorit cu sora lui Victor Ponta, Alexandra Naum, aceasta preluând numele bărbatului din Iaşi. 

Iulian Herţanu şi mama lui Victor Ponta au fost, de asemenea, asociaţi în mai multe firme cu lipici la contractele publice. În Moldova, firmele lui Herţanu au câştigat contracte în judeţele Suceava, Neamţ şi Vaslui, conduse de Cătălin Nechifor şi Dumitru Buzatu, ambii membri PSD.Judeţul Neamţ a fost condus până anul trecut de un alt fost membru sau apropiat al PSD, Culiţă Tărâţă, decedat între timp. 

Citiţi şi:

VIDEO Cumnatul premierului Victor Ponta, omul de afaceri Iulian Herţanu, a fost reţinut. El află azi dacă va fi arestat preventiv

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite