Cum i-a învrăjbit Securitatea pe Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu. Cei doi s-au împăcat înainte de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu au avut o relaţie de prietenie zbuciumată
Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu au avut o relaţie de prietenie zbuciumată

După ce au lucrat zeci de ani împreună la realizarea unor filme de mare succes în perioada comunistă, Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu s-au certat crunt după 1990, mergând până la acuzaţii grave.

Unul dintre oamenii care i-au marcat cariera lui Szobi Cseh a fost, fără îndoială, regizorul Sergiu Nicolaescu, sub comanda căruia a debutat în calitate de cascador, în filmul „Dacii” (1965). Nicolaescu l-a plăcut pe Szobi Cseh, pe care nu doar că l-a distribuit mai apoi în majoritaeta filmelor sale, dar l-a şi transformat într-unul din oamenii săi de încredere pe platourile de filmare. „Szobi era mâna dreaptă a lui Sergiu Nicolaescu, se înţelegeau foarte bine”, povesteşte actorul Ion Dichiseanu.

La bătrâneţe, Szobi Cseh şi Sergiu Nicolaescu nu s-au mai înţeles la fel de bine, mai ales după ce, în 2011, cascadorul a fost declarat colaborator al Securităţii de către CNSAS. Szobi Cseh a declarat atunci că n-a semnat niciodată un angajament şi că, de fapt, s-a dus la Securitate să reclame corupţia din cinematografie. „Eram prieten cu securiştii. Ne ajutam reciproc. Eu ieşeam tot timpul din ţară pentru colaborări cu diverşi regizori de afară. Îmi făceam echipe de cascadori profesionişti, dar luam şi oameni din puşcării. Aveam pe cineva la Paşapoarte care mă ajuta să scot din ţară pe ăla, pe ăla. Din toată cinematografia nu ieşeau din ţară decât eu şi Nicolaescu. Cu băieţii de la Secu discutam pe faţă”, mărturisea Szobi Cseh într-un interviu pentru “Adevărul”.

“Era mai mult decât un securist”

Sergiu Nicolaescu a fost deranjat de afirmaţiile lui Szobi Cseh: “Ce ordine faci tu, mă, idiotule? Băiatul ăsta (Szoby Cseh - n.r.) nu a fost cinstit niciodată. Să ajungi la prostia să spui că tu ai avut dreptate să te duci la Securitate şi să torni este o culme a culmilor! Ce voia el? Un oarecare cascador să facă ordine în cinematografie?”.

Mai mult, Nicolaescu a afirmat că l-a găsit pe Szobi Cseh printre turnătorii trecuţi în dosarul său de Securitate. “De data asta nu-l mai iert! Pe turnătorii de rând îi iert! Ăştia sunt destul de mulţi, pentru că, din păcate, aşa erau vremurile atunci. Nu pot ierta însă niciodată un om care, în loc să fie spăşit, spune că avea dreptate să se ducă la Securitate şi să toarne”.

Cei doi s-au certat pe această temă în faţa întregii ţări, într-o emisiune de televiziune, Szobi Cseh acuzându-l şi el pe Nicolaescu de legături cu fosta Securitate. “Nu poate să fie nimeni, dar absolut nimeni, atât de prost încât să-l toarne pe dracu' la dracu'. El era mai mult decât un securist. Toţi, şi direcţia studioului, stăteau drepţi în faţa lui”, declara Cseh despre Sergiu Nicolaescu.

“Să i se ridice statuie de aur”

După o vreme, tot mai bolnavi şi simţindu-şi sfârşitul aproape, au căutat să se împace, mai ales că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie infirmase decizia CNSAS, stabilind că Szobi Cseh nu a fost colaborator a Securităţii.

Nicolaescu a declarat că nu-i mai porta ranchiună celui cu care a colaborat atâţia ani: “Ce să mă mai leg de el? Am trăit atâtea lucruri împreună…”. În ianuarie 2013, după moartea lui Sergiu Nicolaescu, Szobi Cseh a povestit că regizorul l-a sunat să-şi ceară scuze şi că s-au împăcat: “M-a sunat cu o zi înainte să se interneze. Ştia că se duce, simţea. Nu mă mai sunase în viaţa lui, îmi dădeau alţii telefon şi-mi spuneau să-l sun pe Sergiu. Eu consider că acest telefon pe care mi l-a dat în ziua de Crăciun asta a vrut să fie, o împăcare. Din punctul meu de vedere lui Sergiu ar trebui să i se ridice o statuie de aur pentru toată cariera cinematografică”.

Szobi Cseh a murit noaptea trecută, în jurul orei 3.00, în timp ce se afla internat la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, după o grea suferinţă, în urma complicaţiilor renale hepatice, cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, potrivit unui comunicat emis de Institutul Fundeni.

Citeşte şi:

Amintiri despre marele cascador. Szobi Cseh îşi petrecea vacanţele la 2 Mai, dar nu stătea în casa lui Sergiu Nicolaescu

Szobi Cseh a murit, vineri dimineaţă, la vârsta de 71 de ani, după ce în 2012 a fost diagnosticat cu cancer osos. Marele cascador obişnuia să vină în concediu la 2 Mai, să se bucure de soare şi de vară. Numai că el nu a tras niciodată la vila lui Sergiu Nicolaescu, ci stătea cu chirie la casele localnicilor.

Cascadorul Szobi Cseh a murit. „Buză de iepure“ a pierdut lupta cu boala

Celebrul cascador Szobi Cseh a murit, vineri dimineaţă, la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, la vârsta de 71 de ani. În anul 2012 acesta a fost diagnosticat cu cancer osos, fiind supus mai multor tratamente. Colegii săi îşi amintesc cu drag de el şi spun că a fost un om bun, cu umor şi un luptător care nu s-a dat niciodată bătut în viaţă.

A murit Szobi Cseh, părintele cascadoriei româneşti. Tehnicile de cascadorie cu care a fost recunoscut la nivel mondial

Considerat de către membrii Asociaţiei Cascadorilor Români (ACR) drept „părintele cascadoriei româneşti“, Szobi Cseh a murit în noaptea de joi spre vineri, la Institului Clinic Fundeni, la vârsta de 71 de ani, în urma unor complicaţii severe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite