Cine minte în afacerea doctoratelor. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a cerut până acum retragerea titlului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivelul Direcţiei Generale Învăţământ Superior nu a fost înregistrată oficial nici o solicitare de retragere a titlului de doctor, nici măcar a premierului Victor Ponta. Cel puţin aşa a anunţat miercuri într-un comunicat oficial Ministerul Educaţiei.

Reacţia vine la două săptămâni de la momentul în care ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu declara că „am primit deja încă trei solicitări de renunţare la titlu (de doctor - n.r.) de la ASE, Politehnica“. Astăzi însă susţine că era vorba despre alte solicitări: una pentru retragerea unei diplome de licenţă din partea unui absolvent al Universităţii Politehnice din Bucureşti, şi o a doua solicitare pentru retragerea unui titlu postuniversitar al unui absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE). „A treia solicitare a fost retrasă între timp”, susţine ministrul Cîmpeanu. 

Experţii spun că existenţa altor persoane care ar cere retragerea unui titlu universitar ar crea un precedent scuzabil pentru premierul Victor Ponta. Cât priveşte întârzierea cu care acesta îşi depune cererea prin care solicită retragerea titlului de doctor, analistul politic Adi Zăbavă spune că „este posibil să-şi fi dat seama că toată chestia asta implică multe alte lucruri care se vor activa în momentul în care va renunţa, de exemplu situaţia cu excluderea din barou, veniturile obţinute pe baza doctoratului ş.a.m.d. Dar doar speculez aici pentru că nu am de unde să ştiu. E clar că ceva se întâmplă pentru că altfel nu cred că am fi avut pauza asta în demersul care a pornit vertiginos“, a explicat Zăbavă.

Venind în completare, analistul politic Dan Ionescu spune că „rămâne un mister de ce persoane, care păreau onorabile sau care ţinteau la un astfel de statut, sunt dispuse să se compromită pe sine şi instituţiile pe care le conduc pentru a-l ajuta pe Victor Ponta. Ministerul Educaţiei care nu reuşeşte să producă o reformă coerentă şi permanentă a sistemului de învăţământ, dedică mult timp şi resurse unui caz singular. E de aşteptat să existe o sincronizare între premier şi cei de la Educaţie astfel încât cererea de retragere a titlului de doctor să aibă loc după ce se vor înregistra mai multe precedente care l-ar putea ajută pe Victor Ponta să îşi explice, în acest context, decizia de retragere“.

Ionescu mai arată că este regretabil că s-a ajuns la un joc de imagine care implică atâtea instituţii publice şi oameni, „dar să nu uităm că şi în cazul lui Adrian Năstase au existat câteva persoane dispuse să facă jocuri mai puţin corecte şi care astăzi stau pe holurile tribunalelor în aşteptarea unor sentinţe judecătoreşti“.

Pe de altă parte, mai spune analistul politic, deja se ştie că premierul este puternic afectat de povestea plagiatului şi ne putem aştepta să lupte până la capăt cu orice mijloace va avea la dispoziţie pentru a nu i se pune eticheta formală de plagiator. 

Lege modificată pentru premier

Pe 29 decembrie, Legea Educaţiei a fost modificată în Guvern, prin introducerea unui articol care va permite celor care deţin titlu de doctor să renunţe la acest titlu în baza unei simple cereri adresate Ministerului Educaţiei. 

Modificarea Legii Educaţiei vine după ce cu doar câteva zile înainte Victor Ponta anunţa pe pagina sa de Facebook că vrea să renunţe la titlul de doctor. 

„Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună-credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, spunea Ponta la doi ani după ce au apărut primele acuzaţii cum că ar fi plagiat în lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internaţională“. 

Câteva ore mai târziu, Universitatea i-a răspuns, printr-o scrisoare, că „va întreprinde toate demersurile necesare“, în acord cu solicitarea sa. „Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastră şi buna- credinţă cu care, acum, luaţi în considerare demersul Universităţii din Bucureşti şi decizia Comisiei de Etică din 2012”, se arată în scrisoarea universităţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite