Avizul psihologic pentru carnetul de conducere, mai greu de obţinut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Transporturilor pregăteşte o mică revoluţioare a modului în care viitorii şoferi vor primi avizele psihologice. Un proiect de act normativ care urmăreşte să stabilească condiţiile de obţinere a acestui document prevede ca evaluarea psihologică să se facă înaintea înscrierii la şcoala de şoferi.

După examinarea psihologică viitorul şofer va primi „aviz psihologic apt” sau „inapt”, după caz. Dacă este declarat apt, candidatul se va putea prezenta la şcoala de şoferi. În urma examinării psihologice însă cadidatul poate primi şi „aviz psihologic apt cu restricţii” sau „aviz psihologic cu recomandarea: parcurgerea unui program de consiliere psihologică specifică siguranţei rutiere”. 

Acesta din urmă mai oferă o şansă candidaţilor să urmeze şcoala de şoferi. Mai exact, persoana în cauză va trebui să urmeze un ciclu de consiliere de specialitate. La finalul acestuia se va putea prezenta din nou pentru o nouă examinare pentru obţinerea „avizului psihologic apt”.

Securizarea documentului 

Pentru a evita falsificarea acestor documente proiectul legislativ prevede că pe avizele psihologice se vor aplica ştampila unităţii care eliberează raportul, semnătura medicului, precum şi ştampila cu timbru sec. Mai mult, seria avizelor va cuprinde indicativul judeţului în care se află unitatea psihologică şi numărul autorizaţiei psihologului care emite documentul. 

Sunt cazuri de policlinici care dau şi 30 de avize psihologice zilnic Ionel Simionca, psiholog

„În aceste condiţii nu se poate evalua o personalitate agresivă, iritabilă sau cu o capacitate redusă de control al furiei. Mai grav este că uneori aceste avize sunt date de personalul de secretariat, dar asta este o altă problemă… Important este că de acum nu se vor mai da avize pe bandă rulantă. Sunt cazuri de policlinici care dau şi 30 de avize zilnic”, este de părere Ionel Simionca, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ.

A primit carnet deşi avea probleme psihice certificate

Dacă aceste norme ar fi fost în vigoare, poate carnagiul provocat de tânărul de 20 de ani din Brăila, care recent a băgat în spital 10 oameni intrând efectiv cu maşina în ei, nu ar mai fi avut loc. Marius Valentin Parfenie a mai avut probleme cu legea. Când avea doar 17 ani el a fost judecat pentru că alături de tatăl său a bătut cu o rangă un bărbat. A fost reţinut şi apoi eliberat după ce a primit diagnosticul „capacitate scăzută de control al furiei şi tendinţe de impulsivitate”. După nici un an, Parfenie a dat examen de conducere fiind în posesia unui aviz psihologic emis de cineva care nu a ţinut cont de afecţiunile tânărului. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite