Avertismentul magistraţilor: Modificările aduse legilor justiţiei, potenţial colaps al magistraturii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii atrag atenţia că sistemul ar putea intra în colaps
Magistraţii atrag atenţia că sistemul ar putea intra în colaps

Forumul Judecătorilor din România atrage atenţia că 2000 de oameni vor pleca imediat din sistem, inclusiv 90% din judecătorii Înaltei Curţi, iar alţi 2000 în următorii cinci ani, din cauza modificărilor aduse legilor justiţiei.

„Efectele combinate ale unor reglementări cuprinse în dispoziţiile adoptate în Parlament cu privire la legile justiţiei, deşi nedeclarate neconstituţionale (fie pentru că nu au fost atacate, fie deoarece obiecţiile de neconstituţionalitate nu au fost cuprinzătoare, iar argumentele au lipsit în mod esenţial) pot fi dezastruoase pentru magistratura din România. Corpul magistraţilor va fi redus în proporţie de cel puţin 25% (pe termen foarte scurt), va fi deprofesionalizat, prin renunţarea la examenele de promovare meritocratice, va fi surmenat, prin creşterea volumului de activitate, şi va fi putea fi controlat prin şeful Inspecţiei Judiciare şi prin Secţia specială pentru cercetarea infracţiunilor din justiţie din cadrul PÎCCJ“, subliniază Forumul Judecătorilor din România (FRJ).

Într-un stat democratic veritabil, este „esenţial rolul pro-activ al sistemului

judiciar şi al consiliilor judiciare, care trebuie să fie întotdeauna implicate în toate

etapele oricărui proces de reformă, fie direct, fie prin intermediul unei consultări

adecvate. Sistemul judiciar trebuie să fie implicat în crearea unor criterii de succes şi a unor indicatori cheie de performanţă pentru a evalua reformele în mod eficient”, arată magistraţii.

Aceştia mai spun că dezbaterea parlamentară desfăşurată cu privire la proiecte de lege menţionate a ignorat punctul de vedere covârşitor majoritar al magistraturii şi avizele consecutive negative emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

În cursul lunii octombrie 2017, aproximativ 4000 de judecători şi procurori români, adică mai mult de jumătate din numărul lor total, şi-au însuşit Memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a legilor justiţiei adresat Guvernului României, iar în noiembrie 2017, peste 90% din adunările generale de la instanţele şi parchetele din România s-a opus actualelor proiecte adoptate de Parlament. Prin urmare, peste 6000 de judecători şi procurori români nu au acceptat acest proiecte de lege, voinţa lor nefiind luată în considerare, evitându-se orice dialog cu aceştia, arată FRJ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite