Încă patru localităţi din Ilfov intră în carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Ilfov a decis, în şedinţa de duminică seară, să propună şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, intrarea în carantină a localităţilor Chitila, Ciorogârla, Corbeanca şi Măgurele.

CJSU Ilfov propune intrarea în carantină a celor patru localităţi începând de luni, de la ora 22,00, pentru 14 zile, în baza analizei de risc făcute de DSP, cu avizul celor de la INSP, potrivit prefectului judeţului Ilfov, Daniel-Tudorel Zamfir, conform AGERPRES.

El a subliniat că decizia privind propunerea CJSU Ilfov va fi luată de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Ca urmare a analizei de risc efectuată de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov şi a avizului Institutului Naţional de Sănătate Publică, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov a adoptat în şedinţă extraordinară hotărârile privind propunerea instituirii măsurii de carantinare zonală pentru: 

  • oraşul Chitila, judeţul Ilfov; 
  • comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov;
  • comuna Corbeanca cu satele aparţinătoare Corbeanca, Ostratu, Petreşti şi Tamaşi, judeţul Ilfov; 
  • oraşul Măgurele cu satele aparţinătoare Alunişu, Dumitrana, Măgurele, Pruni şi Vârteju, judeţul Ilfov”,conform Prefecturii Ilfov.

Şeful DSU, Secretar de Stat dr. Raed Arafat, a emis, luni, ordinele privind instituirea carantinei zonale pentru localităţe menţionate, care intră în vigoare începând cu data de 22.03.2021, ora 22:00, pentru o perioadă de 14 zile, până la data de 05.04.2021 ora 22:00.

Descarcă modelul de declaraţie pe proprie răspundere în format  PDF 

În perioada carantinei este interzisă intrarea sau ieşirea din localitate, cu excepţia celor care merg la serviciu. În plus, şi cei care au unele motive justificate (îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave, cu dizabilităţi, mersul la medic sau decesul unui membru de familie) pot părăsi localitatea de domiciliu care este carantinată.

De altfel, în respectivele localităţi este interzisă chiar şi ieşirea din locuinţe fără un motiv bine definit, iar acesta trebuie menţionat în declaraţia pe proprie răspundere. Astfel, ieşirea din locuinţe între orele 6.00-22.00 este permisă doar în baza unei declaraţii pe propria răspundere, din motive întemeiate (deplasarea în interes profesional, deplasare pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază, prezentare la medic sau îngrijirea persoanelor în vârstă), sau a declaraţiei de la angajator.

În plus, în aceste localităţi, toate instituţiile de învăţământ au trecut în modul de şcoală 100% online, iar restaurantele sau cafenelele au fost închise lucrului cu publicul, cu excepţia livrărilor prin curier sau în regim take away. Mai mult, a fost restricţionat accesul în magazine la 30% din capacitate, iar sălile de jocuri, frizeriile şi saloanele de coafură şi-au închis uşile. Ceremoniile de stare civilă, slujbele în lăcaşele de cult şi înmormântările sunt permise numai cu un număr limitat de participanţi (8-10 persoane în interior şi 20 în exterior), iar petrecerile de orice fel sunt interzise.

La nivel naţional sunt în prezent 80 de localităţi cu rata de îmbolnăvire peste 6. Numărul celor care au intrat efectiv în carantină este însă de 4 ori mai mic. Şi asta pentru că autorităţile sunt obligate să monitorizeze timp de 14 zile cifrele pandemiei şi după aceea, dacă nu scad, se decide carantina. Abia atunci autorităţile limitează circulaţia şi deplasările care nu sunt necesare. Şi instalează filtre de poliţie şi jandarmi la intrarea în localităţile respective.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite