A început extragerea colaboratorilor locali din Afganistan. Ce spun veteranii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Translatorii afgani au facilitat comunicarea militarilor români cu liderii comunităţilor locale  FOTO MApN
Translatorii afgani au facilitat comunicarea militarilor români cu liderii comunităţilor locale  FOTO MApN

România a evacuat din Afganistan, la sfârşitul săptămânii trecute, în mai multe tranşe, 76 de cetăţeni afgani, colaboratori ai forţelor armate române, care se adaugă celor 49 de cetăţeni români care au dorit să fie repatriaţi, precum şi 7 cetăţeni ai unor state aliate.

Ei au ajuns în Pakistan într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

Ultimul grup evacuat din Afganistan a fost format din 15 cetăţeni afgani, colaboratori ai forţelor armate române, precum şi studenţi cu burse în România, care au fost evacuaţi, sâmbătă, din Afganistan pe cale terestră, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În urma demersurilor Celulei de criză, încă 15 cetăţeni afgani au fost evacuaţi astăzi cu succes din Afganistan pe cale terestră şi se află în siguranţă pe teritoriul Pakistanului. Cetăţenii afgani evacuaţi în acest grup sunt colaboratori ai forţelor armate române, precum şi studenţi cu burse în România şi au fost preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad, fiind transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România”, se arată într-un comunicat al MAE.

Conform aceleiaşi surse, pentru membrii acestui al doilea grup de cetăţeni afgani evacuaţi, misiunea diplomatică de la Islamabad a emis vize şi documente care să le asigure tranzitul teritoriului afgan şi accesul pe teritoriul statului pakistanez. Au fost întreprinse, de asemenea, toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autorităţile pakistaneze pentru evacuarea cetăţenilor afgani în condiţii de siguranţă.

„MAE reiterează mulţumirile deosebite ale autorităţilor române partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar şi celorlalte instituţii şi autorităţi pakistaneze pentru colaborare şi pentru rolul avut în aceste demersuri”, se mai menţionează în comunicat.

Celula de criză interinstituţională îşi continuă activitatea şi întreprinde demersuri, în regim de permanenţă, pentru gestionarea situaţiei cetăţenilor afgani din categoriile vulnerabile care şi-au manifestat dorinţa de a fi evacuaţi în România - procesarea solicitărilor, contactarea, identificarea şi validarea de securitate a acestora. În acest scop, este menţinută permanent legătura cu partenerii internaţionali.

Cu mai multe misiuni în Afganistan, un militar român trecut acum în rezervă a explicat pentru „Adevărul” de ce este important ca toţi colaboratorii Armatei Române să fie extraşi din ţara ajunsă acum în mâinile talibanilor, dar şi că autorităţile române nu trebuie să lase garda jos. „Au fost alături de noi şi trebuie să-i ajutăm la rândul nostru pentru că acum viaţa le este în pericol. Şi-au asuma riscuri enorme. 

Pentru 20 de dolari, un afgan îşi turna imediat un vecin colaborator al NATO la talibani. veteran român din Afganistan

Trebuie să spun că toţi colaboratorii afgani ai Aliaţilor funcţionau în unităţi militare aflate la 200 sau chiar 300 de kilometri de locul în care le locuiau familiile pentru că altfel ar fi existat riscul să fie turnaţi de vecini. Pentru 20 de dolari, un afgan îşi turna imediat un vecin colaborator al NATO la talibani. Totuşi, trebuie să fim atenţi. Oamenii pot fi OK acum din punct de vedere al securităţii, dar o radicalizare se poate petrece oricând. Din fericire, avem servicii secrete care îşi fac treaba cum trebuie”, a precizat militarul aflat acum în rezervă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite