VIDEO Imagini cu mobilizarea impresionantă a francezilor după accidentul cu 40 de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autocarul s-ar fi răsturnat din cauza exploziei unei anvelope FOTO Var Matin
Autocarul s-ar fi răsturnat din cauza exploziei unei anvelope FOTO Var Matin

Un autocar care transporta turişti români s-a răsturnat duminică dimineaţă pe o autostradă din sud-estul Franţei. Un copil în vârstă de 3 ani a murit, iar 12 dintre cei 50 de pasageri ai autocarului sunt în stare gravă, conform autorităţilor franceze.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a confirmat moartea unui „copil de vârstă foarte fragedă“ în accident. El a mai ţinut să precizeze că era vorba despre o cursă de linie şi nu una specială pentru copii. 

„Mulţumesc autorităţilor franceze pentru modul în care au intervenit. Mulţumesc public pentru implicarea lor în salvarea de vieţi omeneşti şi pentru ajutorul acordat cetăţenilor români. A fost o intervenţie de urgenţă şi a factorilor administrativi şi politici, nu doar a celor care intervin direct în astfel de situaţii“, a spus Ponta. 

Potrivit lui Ponta 12 persoane sunt în stare gravă, 11 persoane sunt rănite, dar nu în stare gravă, iar şapte persoane nu au necesitat îngrijiri medicale. Răniţii au fost transportaţi la şase spitale din Franţa. 

La Ministerul Afacerilor Externe au fost deschise două linii speciale pentru familiile celor implicaţi, în caz că aceştia vor să afle mai multe detalii despre rudele lor. Premierul a mai confirmat şi faptul că majoritatea turiştilor erau din judeţul Suceava şi veneau spre casă. MAE a început verificarea condiţiilor legale în care s-a efectuat transportul de către firmele implicate. 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a confirmat decesul unui cetăţean român, fără a menţiona vârsta acestuia. Premierul Victor Ponta a confirmat într-o declaraţie de la Palatul Victoria că este vorba despre un copil mic. 

„Conform datelor transmise de autorităţile franceze este vorba despre patru răniţi grav, 27 de persoane care au diverse forme de traumatisme, care nu pun viaţa în pericol, opt persoane cu traumatisme uşoare şi un decedat“, se arată în comunicatul MAE. 

google maps vidauban accident

UPDATE: Premierul Victor Ponta a convocat, duminică după-amiază, la Palatul Victoria, o celulă de criză formată din miniştrii Internelor, Afacerilor Externe, Sănătăţii şi secretarul de stat Raed Arafat, urmare a accidentului din Franţa în care a fost implicat un autocar în care se aflau cetăţeni români.

"Având în vedere gravul accident de circulaţie înregistrat în această dimineaţă în Franţa, în care au fost implicaţi mai mulţi cetăţeni români, primul-ministru Victor Ponta a cerut autorităţilor centrale şi locale să se mobilizeze de urgenţă şi să se implice în rezolvarea acestei situaţii de criză, pentru a veni atât în sprijinul victimelor dar şi în sprijinul familiilor acestora", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit sursei citate, duminică, la ora 17.00, prim-ministrul Victor Ponta a convocat la Guvern "o celulă de criză" formată din ministrul de Interne, Mircea Duşa, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat. 

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat oficial că autocarul românesc care s-a răsturnat pe Autostrada 8, din sud-estul Franţei se îndrepta dinspre Madrid (Spania) spre Bucureşti. "Autocarul care transporta cetăţeni români, implicat în accidentul din Franţa, aparţinea unei firme din Bistriţa şi fusese închiriat unei firme din Suceava, deplasându-se din direcţia Madrid spre România", a transmis Ministerul român de Externe. 

"Din datele pe care le avem până în prezent de la Centrul Operaţional Naţional din Paris care ţine legătura cu autorităţile de la faţa locului, ar fi vorba despre aproximativ 20 de răniţi grav şi 20 de persoane rănite uşor", a mai menţionat MAE într-o precizare remisă Mediafax, în care însă nu s-a făcut nicio referire la persoane decedate. 

De asemenea, potrivit MAE, din informaţiile preliminare rezultă că este vorba despre un autocar al unei firme din Bistriţa, care a fost închiriat unei firme din Suceava. "În urma discuţiilor cu patronii firmei, rezultă că pasagerii erau cetăţeni români care se deplasau din direcţia Madrid spre România. Nu există o evidenţă centralizată a acestora", a evidenţiat MAE.

Centrul Operaţional Naţional din Franţa a informat că a început deja transportarea răniţilor cu elicopterul la spitale din regiune: două victime la Nisa, una la Marsilia şi trei la Toulon. La faţa locului urmează să se deplaseze subprefectul francez din Var. Circulaţia pe A8 a fost întreruptă pe ambele sensuri.

De asemenea, potrivit MAE, au fost alertaţi atât consulul general al României la Marsilia, care se va deplasa la faţa locului, cât şi consulul onorific al României la Nisa. 

UPDATE: Informaţia că autocarul se îndrepta către Madrid s-a dovedit falsă. „Var Matin“ confirmă că autocarul se îndrepta către România, după ce a plecat sâmbătă din Madrid. 

UPDATE: Potrivit site-ului laseyne.maville.com, care citează declaraţiile pompierilor prezenţi la faţa locului, „nu a fost nevoie de măsuri specifice pentru descarcerare, deoarece autocarul nu a fost cu adevărat deformat de şoc“. 

Potrivit colonelului pompierilor, Frederic Marchi-Leccia, autocarul transporta 40 de români. El a spus că există cinci sau opt răniţi grav. Şoferul autocarului este printre cei răniţi. . 

UPDATE: Consulul general al României la Marsilia, Ioan T. Morar, a declarat pentru Mediafax că, potrivit primelor informaţii de la autorităţile franceze, nu sunt persoane decedate în accidentul în care a fost implicat un autocar ce transporta cetăţeni români, petrecut duminică în zona localităţii Vidauban.

Consulul general al României la Marsilia, Ioan T. Morar, a declarat pentru Mediafax la ora 13.10 că nu cunoaşte existenţa unor persoane decedate, potrivit primelor informaţii de la autorităţile franceze, deşi cotidianul „Var Matin“ vorbeşte despre un bebeluş mort.

"Nu sunt confirmate decese, până la această oră. Suntem în contact cu autorităţile franceze, ştim că s-a montat la locul accidentului un spital de campanie, au fost implicaţi 100 de pompieri, patru elicoptere. E o mobilizare extraordinară, al ajutorului medical şi logistic, autorităţile franceze sunt foarte eficiente din acest punct de vedere", a declarat Morar, care a precizat că se află pe drum spre locul accidentului produs în jurul orei 10.30, ora României, fiind o distanţă de peste 100 de kilometri de la Marsilia până la locul accidentului.

De asemenea, Morar a arătat că printre cei aproximativ 40 de răniţi în accident sunt şi copii. "Probabil că, dat fiind numărul mare de răniţi, aceştia vor fi distribuiţi la spitalele din zonă", a spus Morar, adăugând că autorităţile au blocat şi circulaţia pe autostradă, pentru a putea desfăşura activităţile de intervenţie.

UPDATE: Presa franceză spune că autocarul a pornit sâmbătă, 1 septembrie, din România şi se îndrepta către Madrid, Spania. 

UPDATE: „Var Matin“ raportează că un bebeluş a murit în accident, trei oameni sunt răniţi grav. 

UPDATE: Potrivit TV5 Monde, patru turişti sunt răniţi grav, iar aproximativ 30 au răni uşoare. La faţa locului sunt cinci elicoptere acum şi aproximativ 100 de pompieri. Pasagerii sunt transportaţi la spitalul de Nord din Marsilia. 

UPDATE: Potrivit „Var Matin“ unele persoane sunt rănite grav. Prefectul departamentului Var a declanşat „planul roşu“, adică a dat mobilizarea generală. Câteva elicoptere şi aproximativ 30 de ambulanţe s-au deplasat la faţa locului. 

Traficul a fost oprit în totalitate pentru a se putea interveni cu rapiditate. 

Potrivit ziarului amintit, accidentul a avut loc la ora 9.30, 10.30 ora României, pe autostrada A8, pe sensul Nisa – Aix, în apropierea localităţii Vidauban.

Accidentul a fost cauzat cel mai probabil de explozia unei anvelope.

autostrada a8 vidauban

Revenim cu detalii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite