VIDEO FOTOGALERIE Bicicliştii au mărşăluit în tăcere pentru prietenii lor morţi sau răniţi în accidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În memoria bicicliştilor care mor anual în accidente rutiere, colegii lor pe două roţi au organizat aseară un marş la care regula de bază a fost tăcerea.Trei biciclişti au murit anul trecut în accidente rutiere petrecute în Capitală, 20 au fost grav răniţi, iar 123 au suferit răni uşoare.

Aproape de lăsatul întunericului şi îmbrăcaţi în alb, câteva zeci de biciclişti s-au adunat aseară în Parcul Moghioroş şi au pornit, în linişte spre Bulevardul Drumul Taberei, Răzoare, Panduri, 13 Septembrie, Mariot, Strada Izvor, Bulevardul Naţiunuile Unite şi s-au oprit în parcul Izvor, unde ca un gest care a încununat reuşita marşului, şi-au ridicat bicicletele deasupra capului.



Ideea a fost a lui Marian Vulpe care a preluat-o şi el din afară, unde se numeşte Ride of Silence. Prima ediţie a marşului a fost organizată de Chris Phelan după ce colegul său, Larry Schwartz, a fost lovit de oglinda unui autobuz şi a murit. Se întâmpla în anul 2003, în Dallas, SUA, şi atunci nu mai puţin de 1.000 de biciclişti au luat parte la marş. Ulterior, ideea a fost preluată de restul lumii şi are loc anual în a treia zi de miercuri din luna Mai. La noi a fost prima ediţie.

Numărul accidentelor creşte

“În unele cazuri, nu puţine, accidente implicând biciclişti au dus la plecarea unora dintre noi. Sau au avut urmări grave pentru sănătatea altora. Pentru ei şi pentru ca astfel de accidente să nu se mai întâmple se organizează astfel de marşuri. Acesta este unul lent şi mai ales tăcut. Fără claxoane, fără comentarii, fără niciun fel de sunet decât dacă este absolut necesar. În general, coloanele de ciclişti sunt asociate cu zgomotul, de data asta nu”, a scris, pe blogul său, Marian Vulpe.

image


Dintre cele 134 de accidente rutiere petrecute anul trecut, 80 au fost din vina bicicliştilor. În 2009, au avut loc 108 accidente, pentru 61 dintre acestea fiind vinovaţi bicicliştii.  Au murit două persoane, 21 au fost grav rănite iar 86 rănite uşor. Principalele cauze au fost neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor cu acest drept şi neasigurarea la schimbarea benzii de circulaţie.

image
image
image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite