
Peste 51.000 de maidanezi au adunat hingherii de pe străzile Capitalei, prin planul de 18 luni de „curăţare“ a oraşului demarat de Primărie, după ce un copil de patru ani a fost ucis de o haită de câini, în septembrie 2013. Atunci, numărul maidanezilor din Bucureşti era estimat la 65.000.
După un an şi patru luni de strâns maidanezi de pe străzile Bucureştiului, reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) au reuşit să captureze 80% din câinii fără stăpân de pe străzile oraşului, punând punct proiectului de 18 luni prin care municipalitatea se angaja să rezolve această situaţie. Teoretic, proiectul ar fi trebuit să se închie la sfârşitul lunii martie, dar reprezentanţii ASPA susţin că au terminat mai repede.
Cei mai mulţi maidanezi, în sectorul 2
Astfel, dintre cei circa 65.000 de câini fără stăpân de pe străzile Bucureştiului în luna septembrie a anului 2013, au fost strânşi şi duşi în adăposturile muncipalităţii 51.200 de câini. „Dintre aceştia, 30.000 de câini au fost eutanasiaţi şi 23.000 au fost adoptaţi din adăposturile noastre“, a precizat Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al ASPA. Cei mai mulţi maidanezi care au ajuns în adăpostruile ASPA vin de pe străzile din sectorul 2 al Capitalei – 11.197. Pe locul al doilea la numărul maidanezilor se clasează sectorul 6, de unde au fost adunaţi 9.235 de câini, fiind urmat de sectorul 5 cu 8.470 de maidanezi capturaţi.
Pe locul patru se situează sectorul 3, de aici fiind strânşi 8.374 de câini fără stăpân, în timp ce în Sectorul 1 au fost prinşi de hingherii ASPA 7.560 de maidanezi. Pe ultima poziţie a clasamentului se află Sectorul 4, de aici fiind adunaţi cei mai puţini câini comunitari: 6.364.
Cu 90% mai puţine muşcături
În planul de 18 luni promis de reprezentanţii Primăriei Capitalei după moartea lui Ionuţ Anghel, copilul sfâşiat de câini, reprezentanţii municipalităţii au promis că vor reduce şi numărul bucureştenilor muşcaţi pe străzi de câinii comunitari.
Răzvan Băncescu FOTO Adevărul
Spre exemplu, spune Răzvan Băncescu, în luna decembrie a anului 2012, puţin peste 700 de bucureşteni ajungeau lunar la Institutul „Matei Balş“ muşcaţi de câini fără stăpân. „Acum, după ce ne-am propus să reducem numărul de muşcături din Bucureşti cu 90%, lunar ajung la Matei Balş 89 de oameni muşcaţi. Această cifră a fost înregistrată în luna decembrie a anului 2014, fiind cea mai scăzută din ultimii 30 de ani din Bucureşti“, a mai precizat reprezentantul Autorităţii.
În cele 18 luni, pe teren au lucrat în ture 90 de hingheri, având loc numeroase conflicte între aceştia şi reprezentanţii unor ONG-uri care susţin drepturile animalelor. În total, au avut loc 1.800 de incidente şi altercaţii, 120 de acte de vandalism şi agresiune, soldate cu spitalizarea a 14 angajaţi ai Autorităţii, după cum a spus Băncescu.
Maidanezi folosiţi de zoofili
Totodată, coordonatorul de proiect al ASPA a vorbit şi despre traficul ilegal de maidanezi din România, precizând că o bună parte a câinilor ajung pe mâna celor care fac parte din industria pornografiei zoofile. Răzvan Băncescu a spus în mai multe rânduri că se face trafic cu maidanezi şi că o bună parte ajung în străinătate să fie folosiţi pentru diverse experimente, dar şi pentru zoofilie.
„80% din transportul de câini din România în străinătate este ilegal. Paşapoartele sunt în alb sau este vorba despre câini care nu au respectat normele de carantină. Scopul? Banii. Unii nu doar se vând, ci se pun şi în adăposturi şi apoi sunt redistribuiţi. Se virează bani pentru câini abandonaţi. Din evaluările noastre, am avut conturi PayPal cu 2-3.000 de euro primiţi de la oameni pentru câini abandonaţi.
De asemenea, unii câinii transportaţi în afară sunt duşi către persoane care chiar vor să aibă animale şi să le îngrijească, dar cei care trafichează cer 5-600 de euro pentru îngrijirea prealabilă a câinilor“, a spus Băncescu, în primăvara anului trecut, la Adevărul Live. Imediat după declaraţia făcută de Băncescu astăzi, reprezentanţii OON-ului „Cuţu-Cuţu“ au declarat că nu au trimis niciodată câini în afara ţării şi că acuzaţiile de zoofilie ar trebui dovedite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: