Nicuşor Dan: În 2022, veniturile reale ale Capitalei vor fi pe jumătatea celor din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nicusor dan

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, că instituţia va avea, în 2022, venituri reduse la jumătate faţă de veniturile reale din 2021, ceea ce va pune Primăria Bucureşti în imposibilitatea de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii.

„Aşa cum arată proiectul de buget naţional în acest moment, veniturile reale ale Primăriei municipiului Bucureşti în 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale Primăriei municipiului Bucureşti în 2021 ceea ce va pune Primăria municipiului Bucureşti în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii”, a anunţat, marţi, Nicuşor Dan. 

Acesta a precizat că ”nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate”.

”Vă aduc aminte ca exemplu, România în criza din 2010 a fost constrânsă să reducă salarii semnificativ, a avut mari probleme în condiţiile în care a avut o scădere de 10 la sută, nu de 50 la sută cum se preconizează în 2022”, a mai afirmat primarul. 

El a explicat că, în 2021, bugetul Primăriei Capitalei a fost de 10 miliarde, dintre care 6 miliarde au mers la sectoare, iar 4 miliarde au revenit municipalităţii.

Dintre aceste patru miliarde, două au fost pentru subvenţii, un miliard pentru termie şi 1 miliard pentru transportul public.

Nicuşor Dan a precizat că bugetul pentru 2022 este tot 10 miliarde, dar că subvenţiile vor fi trei miliarde, nu doar două miliarde şi astfel Primăria Bucureşti va fi nevoită să se descurce cu un miliard, faţă de două câte au fost în acest an.

“În 2022, bugetul Bucureştiului va fi tot de 10 miliarde de lei, tot şase miliarde la sectoare, tot patru miliarde la Primăria municipiului Bucureşti, cu diferenţa esenţială că – chiar dacă vom dubla tariful pentru populaţie - subvenţiile vor fi de trei miliarde în loc de două miliarde, adică subvenţia pe termie va fi de două miliarde în loc de un miliard. Şi atunci bugetul real care ne rămâne pentru celelalte servicii va fi de un miliard în loc de două miliarde, adică la jumătate faţă de anul 2021. În 2021 am făcut reduceri masive ale costurilor pentru a ajunge la un echilibru în această instituţie”, a explicat Nicuşor Dan.

El a precizat că sunt două soluţii în această situaţie. 

“O soluţie este ca statul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, astfel încât parte din această sumă să fie suportată de la stat. O altă soluţie este ca acest tip de subvenţie la termie să fie împărţit echitabil între Primăria Capitalei şi sectoare pentru că administrăm împreună aceiaşi oameni. Ambele soluţii au fost propuse ministrului de Finanţe. Din păcate, nu am găsit deschiderea necesară la ministrul de Finanţe şi niciuna din aceste soluţii nu se regăseşte în proiectul de buget naţional pe anul 2022”, a afirmat primarul.

El solicită Guvernului şi Parlamentului să facă modificări în bugetul naţional ca Primăria Capitalei să poate asigura serviciile publice pe care le are în întreţinere. 

“Solicit şi Guvernului şi Parlamentului, în aceste două zile care au rămas de dezbatere a bugetului naţional să opereze acele modificări în bugetul naţional astfel încât Primăria municipiului Bucureşti să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie şi sper să găsim înţelepciunea la nivelul Guvernului şi la nivelul parlamentarilor astfel încât să putem să operăm acele modificări de buget de care bucureştenii au nevoie”, a mai transmis Nicuşor Dan.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite