De unde vin numele străzilor din Centrul Vechi: cum s-a transformat Uliţa Mare în Lipscani şi cum i-a furat un cântăreţ celebru inima Zarazei pe strada Şelari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Vechi al Capitalei este punctul zero al distracţiei din Bucureşti, dar nu sunt mulţi cei care ştiu poveştile fascinante ale străzilor de aici. „Adevărul“ vă prezintă astăzi poveştile celor mai cunoscute străzi din centrul oraşului.

Centrul Vechi al Capitalei s-a schimbat mult de-a lungul vremii, iar unele străzi încă mai păstrează parfumul vremurilor de altădată. Chiar dacă astăzi o mulţime de bucureşteni şi de turişiti să îngrămădesc în restaurantele din Centrul Istoric, puţini sunt cei care ştiu povestea străzii Lipscani.

Cunoscuta străduţă din Capitală este una dintre cele mai vechi zone negustoreşti din Centrul Vechi, care în trecut purta numele de „Uliţa Mare“. Aceasta făcea legătura între mai multe drumuri comerciale ale României, fiind menţionată pentru prima oară în anul 1589.

Rapid, „Uliţa Mare“ a fost luată cu asalt de negustori străini şi români şi o mulţime de prăvălii au împânzit artera. Uşor-uşor, au început să apară şi o mulţime de hanuri care totdeauna erau pline ochi cu oameni din toate colţurile lumii. 

bucuresti vechi foto muzeu de fotografie

Strada Lipscani FOTO Muzeul de fotografie

Abia în anul 1750, „Uliţa Mare“ îşi schimbă numele, transformându-se în celebra stradă Lipscani. Numele arterei se datorează bişniţarilor care aduceau fel de fel de ţesătui şi pânze direct de la Leipzig. 

Şelari, strada romantică a Bucureştiului

Strada Şelari era una dintre arterele pe care în trecut se găseau o mulţime de obiecte de harnaşament. Pe lângă acestea, strada a devenit cunoscută şi pentru povestea Zarazei, o femeie despre care se spune că îşi alegea iubitul în funcţie de grosime portofelului.

Calea Victoriei de altadata

Centrul Bucureştiului era plin de oameni FOTO PMB

Însă, într-o zi Zaraza l-a cunoscu pe cântăreţul Cristian Vasile şi s-ar fi îndrăgostit nebuneşte de el, rămându-i fidelă. 

Micii lui Iordache

O altă stradă cunoscută din Centrul Vechi al Capitalei este Covaci. Aceasta era renumită în trecută pentru numărul mare de bişniţari care „comercializau“ „Kent“ şi „Toblerone“. De asemenea, aici a fost şi celebrul local „La Iordache“, locul în care au luat naştere mititeii după ce Iordache a rămas fără maţe în care să bage carne şi a pus pe grătar doar aluatul dintr-un cârnat.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Legendele înfricoşătoare ale Capitalei. Cum au ajuns bucureştenii să vorbească despre meniuri făcute din carne de om

Bucureştiul a fost şi va rămâne un izvor necesat de legende şi mistere apărute în jurul unor construcţii emblematice ale oraşului de altădată. „Adevărul“ vă prezintă cele mai infiorătoare legende care au circulat de-a lungul vremii prin Capitală.

Portretul piţipoancei din Bucureştiul de altădată: „Suflarea ei te face să-ţi aduci aminte cu mult regret de mirosul violetelor de Parma“

Accesorii sofisticate, trăsuri decorate cu mătăsuri scumpe, pălării sau bijuterii extravagante, cam astea erau ingredientele care transformau femeile cu bani din Bucureştiul de altădată în nişte piţipoance autentice. Desigur, toate acestea amestecate cu mult prost gust.
 

VIDEO Bucureştiul vremurilor de altădată: „Oraşul în care Mihai Eminescu a sfinţit cu paşii şi cuvintele sale străzile şi sufletul acestei cetăţi “

În anii '90, Sahia Film a realizat un filmuleţ de prezentare a Capitalei în care se vorbeşte despre cele mai căutate atracţii ale oraşului. De asemenea, în filmuleţ este prezentată şi o scurtă istorie a Bucureştiului.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite