Cum şi când vor răspunde sindicaliştii STB pentru haosul creat în Capitală. Aceştia riscă până la doi ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii au aşteptat aiurea ăn staţii sosirea mijloacelor de transport STB FOTO Mediafax
Oamenii au aşteptat aiurea ăn staţii sosirea mijloacelor de transport STB FOTO Mediafax

Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) care au decis să continue o grevă după ce aceasta a fost suspendată şi mai apoi declarată ilegală de instanţă prin hotărâri executorii şi, mai mult, şi-au ameninţat sau agresat colegii care au renunţat la proteste se vor alege cu sancţiuni disciplinare, dar sunt posibile şi consecinţe cu iz penal.

„Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenţa în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicală, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă”, a declarat sâmbătă directorul STB, Adrian Criţ.

Potrivit experţilor în Drept, legea dialogului social prevede foarte clar care sunt condiţiile în care o grevă poate fi continuată, dar şi condiţiile în care ea trebuie să fie stopată de îndată, explică avocatul Adrian Cuculis.

„Faptul că se alege nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti care desigur constată nişte chestii în general valabile şi nu individuale poate duce, bineînţeles, la desfacerea contractelor de muncă. Mai exact, în accepţiunea Codului Muncii, continuarea protestului sau a grevei în condiţiile în care o instanţă de judecată stabileşte că greva este ilegală reprezintă abatere disciplinară, iar pentru o bună parte dintre cei care protestează în continuare fără să ţină seama de aceste hotărâri se poate ajunge la desfacerea contractului de muncă. Totuşi, trebuie precizat că în jurisprudenţa naţională o abatere disciplinară trebuie să fie extrem de gravă pentru a conduce de prima dată la desfacerea contractului de muncă. Astfel, această sancţiune trebuie aleasă ca fiind ultima alternativă în ipoteza în care relaţiile de muncă sunt iremediabil vătămate”, a arătat avocatul în contextul în care duminică a fost a patra zi în care sindicaliştii de la STB nu au scos mijloacele de transport în comun pe trasee, în ciuda deciziei Tribunalului Bucureşti care a declarat protestul ilegal.

Directorul STB: Tremurau, pur şi simplu 

Avocatul a explicat cum pot fi pedepsiţi sindicaliştii care au ales să-şi ameninţe sau chiar să-şi agreseze colegii care au decis să abandoneze protestul şi să iasă pe trasee. 

„În zona agresării colegilor de muncă, avem în primul rând tragerea la răspundere disciplinară, dar această chestiune ţine foarte mult regulamentele interne ale STB, respectiv de prerogativele pe care le au responsabilii acesteia  de a sancţiona angajaţii în astfel de situaţii. În plus, vorbim de fapte penale ce trebuie cercetate cel puţin pe zona ameninţării de către organele penale”, a precizat avocatul în contextul în care directorul STB a declarat că a vorbit în cursul dimineţii cu şase şoferi de la Autobaza Berceni, care ieşiseră pe traseu şi care s-au retras ulterior la depou, din cauza presiunilor la care ar fi fost supuşi de colegii lor grevişti. „Tremurau, pur şi simplu”, a spus Adrian Criţ. 

Ieri, însă Societatea de Transport Bucureşti (STB) a asigurat 25% din capacitatea de transport programată, iar şoferii sau vatmanii care au operat aceste vehicule nu vor fi sancţionaţi chiar dacă iniţial au participat la proteste, susţin responsabilii STB. Este vorba de conducătorii a 162 de vehicule (82 de tramvaie, 65 de troleibuze şi 15 autobuze) care au înţeles că iasă pe trasee. Trebuie precizat că într-o duminică obişnuită STB pune la dispoziţia bucureştenilor 697 de vehicule. 

De altfel, procurorii au început audierile în acest caz. Ieri, au fost citaţi până la 15 angajaţi STB, dar cel puţin trei dintre ei nu au declarat dacă au fost sau nu forţaţi ori ameninţaţi să continue protestele prevalându-se de dreptul la tăcere. Aceleaşi surse susţin că audierile vor continua şi astăzi, dar şi mâine, când în faţa procurorilor va ajunge şi liderului sindical Vasile Petrariu. 

Mai întâi negociem, iar după anchetăm şi sancţionăm 

Sociologul Alfred Bulai spune că, indiferent de circumstanţe, în această fază a conflictului, situaţia poate fi rezolvată numai prin negociere.

„Este posibil ca greva să fie ilegală, este chiar posibil să vorbim de unele interese sau chiar de un sindicalism cu tente mafiote, totul e posibil, dar totuşi avem un număr foarte mare de protestatari. Practic, vorbim de marea majoritate a salariaţilor STB, iar acest fapt cere răspuns din partea autorităţilor. Nu vorbim de o mână de angajaţi care protestează şi ei ca nebunii, vorbim de o mare majoritate. Drept urmare, situaţia se rezolvă numai prin negociere. Sigur, după ce scoţi conflictul din zona acută prin aceste discuţii, poţi declanşa şi anchete şi poţi lua şi eventuale măsuri”, a subliniat Alfred Bulai. 

Vasile Petrariu: Salariaţii îşi asumă toate riscurile 

Liderul de sindicat Vasile Petrariu a declarat duminică dimineaţă că greviştii îşi asumă riscurile şi continuă protestele, pentru a patra zi la rând, în ciuda deciziei tribunalului conform căreia greva este ilegală şi trebuie întreruptă. El declara ieri dimineaţă că circa 80% dintre angajaţi erau în continuare în grevă. „Atitudinea angajaţilor e clară: îşi asumă toate riscurile, nu se lasă pradă ameninţărilor”, a afirmat Vasile Petrariu. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite