Cum să cucereşti Bucureştiul în zece paşi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apusul deasupra cartierului bucureştean Dorobanţi FOTO facebook.com/BucurestiOptimist
Apusul deasupra cartierului bucureştean Dorobanţi FOTO facebook.com/BucurestiOptimist

Da, da, veniţi în Bucureşti. Dacă întrebarea e „Unde să mă mut ca să mă realizez/ să mă schimb/ să încep o viaţă nouă?“, haideţi cu toţii în Bucureşti. O să aveţi de 50 de ori mai multe cinematografe, teatre, opere, filamonici şi cele mai tari baruri din lume.

O să aveţi un miliard de librării şi o sută de mall-uri. În centru, o să aveţi o bibliotecă pentru toate creierele voastre. O să aveţi metroul care vă duce oriunde extrem de rapid, clinici medicale nenumărate, o să aveţi câte cinci magazine Mega Image la fiecare colţ de stradă.

O să aveţi aici cele mai multe locuri de muncă din ţară, cele mai mari salarii şi, uitasem, o să aveţi şansa să întâlniţi pe stradă vedete de la ProTv. Oh, da, ba chiar şi miniştri, actori, muzicieni şi scriitori (dacă îi pasă cuiva de asta).

Vă garantez că o să aveţi un centru al oraşului plin cu multe, foarte multe cârciumi selecte, cu sute de tipuri de bere despre care probabil nici nu ştiaţi că există. Veţi putea ajunge la mare în trei ore cel mult. Pentru că o să aveţi autostradă! O să vă transformaţi fiecare weekend într-o adevărată vacanţă, pentru că mereu va fi ceva nou de făcut, ceva nou de explorat, de descoperit. O să fie grozav! Veniţi în Bucureşti, desigur!

Ce-i drept, vă veţi găsi destul de greu o locuinţă lângă metrou (alea sunt cele mai scumpe), dar un agent imobiliar probabil că vă va recomanda o garsonieră la 10 minute de metrou. Nu vor fi chiar 10 minute, vor fi 20, iar iarna chiar 30, plus că veţi trece printr-un parc nu foarte amuzant, mai ales după ce se lasă seara. Aşa că o să vă consumaţi banii pe taxiuri. Sau veţi schimba două tramvaie şi un autobuz, doar că va trebui să vă cumpăraţi şi un spray lacrimogen pentru orice eventualitate. Să fie acolo.

Apoi, la cele mai faine piese de teatru nu o sa prindeţi bilet, alea se dau repede. La restul oricum nu o să mergeţi pentru că, cel mai probabil, vă veţi găsi un serviciu unde veţi lucra peste program. În ceea ce priveşte barurile, veţi încerca vreo câteva în primele luni. Apoi veţi continua să mergeţi în aceleaşi două, doar că din ce în ce mai rar (până spre niciodată). Biblioteca din centru o veţi „frecventa“ o singură dată, când vă veţi face abonament. La mall o să fie fain, doar că o să vi se urască din cauza celor 120 de minute pe care le veţi face până acolo după ce veţi schimba un metrou şi două autobuze. De librării, de mâncat în oraş şi de mers la mare în fiecare weekend nu veţi avea bani, pentru că o să vă cheltuiţi totul pe chirie.

Străzile vechi o să vă încânte foarte mult dar, ce păcat, nu veţi trece prea des prin ele, căci nu vă veţi găsi de lucru în zona veche şi frumoasă a oraşului, ci la marginea lui, alături de ceilalţi corporatişti ai ţării. A, şi, cel mai probabil, singura vedetă pe care o veţi întâlni pe stradă va fi o cântăreaţă de muzică populară pe care nici măcar nu veţi şti cum o cheamă.

Totuşi, în Bucureşti veţi găsi soluţii la orice. Veţi sfârşi prin a evita toate evenimentele la care tânjeaţi când stăteaţi în alt oraş. În weekend veţi dormi. Nu veţi deschide geamul, pentru că aerul e irespirabil. Veţi mânca două zile sănătos şi restul – sandvişuri. Vă veţi înrăi. Vă veţi uita tot mai mult de-a doua. Veţi înjura.

Dacă nu vă veţi ridica şi nu veţi fugi mai repede din acest oraş, veţi îmbătrâni. Apoi, lucrurile vor fi extrem de simple. Vă veţi trezi într-o dimineaţă aici şi veţi realiza că vă place.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite