Consiliul care a verificat teza de doctorat a premierului Ponta: Este un plagiat de tip copy paste. Consiliul cere retragerea titlului de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare  (CNATDCU) a decis: teza de doctorat pe care Victor Ponta a susţinut-o în 2003, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, este un plagiat de tipul copy/paste. Concret, şi-a însuşit integral un total de 85 de pagini concepute de alţii. Pentru toate acestea, Consiliul a cerut Ministerului Educaţiei să-i retragă titlul de doctor.

După decizia Consiliului, Victor Ponta n-a vrut să spună dacă-şi dă demisia, aşa cum promisese acum două zile în faţa jurnaliştilor de la "El Pais".

Revenit în ţară, va declara probabil că nu poate ţine cont de o decizie ilegală şi că aşteaptă verdictul viitorului Consiliu.

Asta nu înseamnă însă c-a scăpat. Prin manevrele brutale executate în ultimele 24 de ore împotriva Consiliului de Atestare, premierul a evitat doar temporar expulzarea  din lumea universitară.

"Micul Titulescu" a câştigat o scurtă amânare a momentului când va pierde titlul de doctor obţinut prin furt intelectual, i se va şterge lucrarea din CV şi i se va retrage titlul de conferenţiar.

UPDATE 20.35

Apel la solidarizare lansat de Consiliu tuturor universitarilor din România

Consiliul nu va ataca în contencios administrativ odinul lui Pop, dar nu rămâne fără reacţie. Dimpotrivă, propune o formulă de protest care să angreneze nu doar membrii Consiliului desfiinţat, ci întreaga comunitate ştiinţifică din România.

CNATDCU îi invită pe toţi universitarii să se solidarizeze pentru a-şi "exprima indignarea" şi să "protesteze vehement", alături de cei 19 membri ai Consiliului, faţă de "modul arbitrar şi nemotivat" în care aceştia au fost revocaţi şi pentru "a stăvili abuzurile şi practicile de restaurare a mediocrităţii şi a arbitrariului în şcoala şi cercetarea românească".

Consiliul desfiinţat de ministrul Pop cere tuturor universitarilor să se solidarizeze împotriva abuzurilor şi presiunilor Puterii

UPDATE 19.56: Marius Andruh, preşedintele CNATDCU, a declarat pentru "Adevărul" că membrii Consiliului desfiinţat de către Liviu Pop nu vor ataca în instanţă ordinul acestuia.

"Nu ne interesează ce va spune ministerul, că decizia este ilegală sau nu. Noi eram în şedinţă când Ordinul s-a publicat în Monitorul Oficial. Eram 13 oameni care reprezentam comunitatea academică. Este mai puţin important ce va spune ministerul, important este faptul în sine", a zis Andruh.

UPDATE 19.20 Jurnalistul Cristian Tudor Popescu compară situaţia actuală a României, referindu-se la chestiunea plagiatului premierului Victor Ponta, cu cea din Germania, imediat după instalarea naziştilor la putere. Cristian Tudor Popescu: În România lucrurile încep să arate precum în Germania, după victoria lui Hitler

UPDATE 19.00 Universităţile de stat din Iaşi, obligate să nominalizeze candidaţi noi pentru comisiile CNATDCU

UPDATE 18.20 Cine sunt membrii comisiei care au stabilit că Victor Ponta a copiat la teza de doctorat

UPDATE 18.00 Clujul va decide săptămâna viitoare pe cine trimite în comisia care va ancheta plagiatul premierului

UPDATE 17.58: Ministrul interimar susţine că n-a existat cvorum. Preşedintele Consiliului, Marius Andruh, a declarat pentru "Adevărul" că nu era nevoie de 14 voturi din cele 19. Andruh spune că au votat 13 persoane, care au fost prezente, dar au mai existat şi două voturi exprimate prin e-mail, pe care însă nici nu le-au luat în considerare, pentru că nu era nevoie în luarea deciziei.

UPDATE 17.29: Revenim la declaraţiile făcute de Marius Andruh, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare, în momentul când a anunţat decizia.

Andruh a subliniat că niciunul dintre membrii Consiliului nu este afiliat politic şi că problema discutată azi era una de importanţă semnificativă pentru întreaga comunitate academică din România, pentru că toţi trebuie să respecte regulile cerute în activitatea ştiinţifică.

Consiliul a dus până la capăt procesul decizional, în pofida intervenţiei brutale a ministrului Educaţiei şi a ordinului acestuia, pentru că a fost vorba de responsabilitatea acestui Consiliu alcătuit din persoane  pe care nu le poate contesta nimeni profesional.

UPDATE 17.27: Cristi Preda a anunţat că PDL cere demisia premierului Victor Ponta.

UPDATE 17.19: De la sediul PDL, profesorul universitar Cristi Preda a declarat că partidul pe care-l reprezintă va ataca în contencios administrativ toate ordinele emise de interimarul Liviu Pop.

UPDATE 17.17: Votul în Consiliu a fost în unanimitate pentru plagiat copy paste. Doi dintre membri şi-au trimis votul prin e-mail.

UPDATE 17.16: Eacterina Andronescu, cea nominalizată de Ponta la Ministerul Educaţiei, este pusă în situaţia de a-i retrage titlul de doctor şefului său de partid, Victor Ponta.

UPDATE 17.15: Consiliul a descoperit, aşadar, că plagiatul lui Ponta nu este unul subtil, cu încercarea de mascare a preluării ilegale, ci este unul de tipul copy paste.

UPDATE 17.11: Consiliul a depistat că printre cele 39 de referinţe existente în lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta există o lucrare a profesorului Vasile Creţu, cadru didactic la Universitatea "Spiru Haret", din care Ponta a copiat 44 de pagini, cuvânt cu cuvânt.

Faptul că lucrarea respectivă nu este menţionată în bibliografie ar putea indica faptul că Ponta ştia foarte bine că plagiază şi a încercat să ascundă parte din surse, pentru a îngreuna o eventuală verificare.

UPDATE 17.08: Consiliul a înmânat Ministerului cererea de retragere a titlului de doctor pe care Victor Ponta l-a obţinut prin teza de doctorat care este un plagiat.

UPDATE 17.06: 85 din cele 307 de pagini sunt copiate din diverse lucrări care au fost identificate deja.

A fost o analiză minuţioasă, pagină cu pagină, spune Marius Andruh, preşedintele Consiliului Naţional de Atestare.

UPDATE 16.57: Un nou articol în Frankfurter Allgemeine Zeitung despre Ponta, plagiatul lui, şi încercarea de muşamalizare.

Indubitabil, Ponta este românul cel mai mediatizat în străinătate.

UPDATE 16.52: Surse din comunitatea academică susţin că ordinul ministrului va fi atacat în contencios administrativ.

UPDATE 16.47: Ministrul Liviu Pop, care mai are doar câteva ore până la încheierea interimatului, insistă în continuare pe toate posturile de televiziune că gestul Consiliului este unul politic, fără nicio relevanţă ştiinţifică.

O spune un profesor de matematică şi ministru interimar care nu a ştiut să rezolve o problemă de clasa a VII-a, referitor la un Consiliu din care fac parte trei academicieni şi alţi 17 universitari care au titluri fără pată şi sunt vârfuri în domeniile lor.

UPDATE 14.39: Viorel Barbu, membru al Consiliului General al CNATDCU şi membru al Academiei Romane, tocmai a declarat la B1 Tv că va fi dat publicităţii un comunicat oficial din partea Consiliului.

Până atunci, este grav ce se întâmplă, faptul că politicienii ignoră societatea civilă: "Dacă clasa politică consideră că poate ignora opinia comunităţii academice şi a societăţii civile, o va face. Oricum, o va face pe propria răspundere. Şi este un joc perdant", a spus Barbu.

Academicianul a explicat că este obligatoriu ca lumea academică să se pronunţe pe chestiunile acestea grave, fărcând trimitere la plagiatul premierului Ponta.

UPDATE 16.30: La Bruxelles, Ponta are dublu discurs în problema demisiei. Dacă pentru jurnaliştii de la "El Pais" declara că va demisiona în cazul dovedirii plagiatului, în faţa ziariştilor români ezită şi spune că este prea focusat pe problemele de la Consiliul European, are pe urmeri soarta României, nu poate răspunde acum.

"De ieri începând am fost în cadrul Consiliului European şi toată energia şi atenţia mea au fost concentrate asupra bunei reprezentări a României. Nu doresc şi nu ştiu să comentez în acest moment ce s-a întâmplat acasă cât timp eram în Consiliul European", a spus Ponta, potrivit agenţiei Mediafax.

La Bucureşti, din studioul B1 Tv, folchistul poporului, Victor Socaciu, susţine ceva asemănător: premierul să fie lăsat în pace acum, responsabilităţile sale sunt imense, are o misiune importantă afară.

UPDATE 16.11: Viorel Barbu, membru al Consiliului General al CANTDCU şi membru al Academiei Romane, a părăsit sediul refuzând să facă declaraţii.

UPDATE 15.44: Cătălin Baba, fost ministru al Educaţiei în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu, explică componenţa Consiliului desfiinţat azi de interimarul Liviu Pop.

Baba a spus la Realitatea Tv că membrii Consiliului sunt specialişti pe diverse domenii, oameni cu competenţe indiscutabile, numiţi nu pe criterii politice, ci tocmai pe baza recunoaşterii lor profesionale. Sunt persoane cu orientări politice diverse, unii sunt de stânga, alţii de dreapta, fără ca acest lucru să afecteze modul în care ei evaluează lucrările supuse verificărilor.

UPDATE 15.38: Interimarul de la Educaţie, Liviu Pop, explică în continuare, la televizuni, că, oricare ar fi decizia Consiliului, ea este ilegală, întrucât organismul a fost desfiinţat.

UPDATE 15.37 Ponta, de la Bruxelles, despre desfiinţarea Comisiei care îi judecă plagiatul: Nu ştiu să comentez decizii de politică internă

UPDATE 15.35: În aşteptarea anunţului oficial, academicianul Răzvan Theodorescu spune că nu este nevoie de demisie, este suficient ca premierul să-şi ceară scuze.

Verdictul este dat la câteva ore după ce Consiliul a fost desfiinţat printr-un ordin al ministrului Liviu Pop, oridna care a intrat în vigoare azi, la ora 10.55, când a apărut în Monitorul Oficial. De aceea, decizia nu are valoarea jruidică până când ordinul ministrului nu va fi anulat în instanţă.

Ordinul dat în ultima zi de interimat a lui Liviu Pop a scos din lege, printre altele, dreptul Consiliului de a verifica lucrări suspectate de plagiat.

Mai mult, Consiliul nu mai are dreptul să retragă titluri universitare obţinute ilegal, de exemplu prin folosirea unor lucrări demonstrate ca fiind copiate din alţi autori, ceea ce înseamnă că instituţia a pierdut parte din principalul său obiect de activitate.

Rămâne de văzut ce altă instituţie poate retrage titlurile obţinute fraudulos, deoarece în momentul acesta nu mai există niciun alt organism care să aibă astfel de atribuţii.

Reamintim că Victor Ponta a declarat în interviul acordat acum două zile jurnaliştilor de la publicaţia spaniolă "El Pais" că-şi va da demisia dacă se va dovedi că a plagiat.

Probabil, Ponta se va prevala de faptul că acest Consiliu care l-a găsit vinovat de copy paste a fost desfiinţat în timp ce elabora decizia finală.

UPDATE 14.58 Scandalul plagiatului decredibilizează sistemul universitar românesc şi ar putea pune în pericol echivalea diplomelor în străinătate

UPDATE 14.36: Câţiva "simpli cetăţeni" îi aşteaptă pe membrii Consiliului, în faţa sediului din Schitu Măgureanu, pentru a afla verdictul dat pe teza de doctorat a premierului, susţinută în 2003, la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, sub coordonarea lui Adrian Năstase.

"Pop zguduie democraţia. este inadmisibil să schimbi comisia când eşti interimar. Ponta să-şi dea demisia", a explicat una dintre simpatizantele PDL care participă la micul miting de susţinere morală a Consiliului ce tocmai a fost desfiinţat de inetrimarul Liviu Pop.

UPDTE 14.27 Vlaston: Ministrul a ţinut de vorbă Consiliul care verifică plagiatul lui Ponta, până când ordinul de desfiinţare a fost publicat

UPDATE 13.09: Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, şi-a dat azi demisia din Consiliu, a confirmat Liviu Pop.

UPDATE 113.08: Viitorul Consiliu se va întâlni pe 28 iulie.

UPDATE 13.05: Consiliul îşi continuă şedinţa şi va da azi un verdict pe plagiatul premierului Ponta, potrivit unor surse.

Ministrul Pop a declarat însă că indiferent ce va spune Consiliul, verdictul este nul, deoarece a apărut Ordinul său în Monitorul Oficial.

UPDATE 13.00: Va să zică, Liviu Pop a preluat controlul la Consiliu, chiar dacă nu i-a îînlocuit pe actualii membri: acum sunt 20 de persoane în Consiliu, noul Regulament creşte numărul la 45, adică 25 vor fi numiţi de şi dintre oamenii lui Ponta. Deciziile se iau cu majoritate de voturi, aşa încât Liviu Pop  i-a oferit Consiliul pe tavă lui Ponta, chiar în ultima zi de interimat la Educaţie.

UPDATE 12.55:  Liviu Pop susţine că nu va pleca niciunul din actualii membri ai Consiliului, doar creşte numărul celor din organism. În loc de 20 de persoane vor fi 45, restul de 25 (adică majoritatea), fiind numiţi de administraţia subordonată premierului.

UPDATE 12.47: Ministrul interimar Liviu Pop a ieşit din sediul CNATDCU şi a declarat că cei din Corpul de control vor veni la Consiliu, fiindcă sunt mai multe probleme.

Întrebat de ziarişti de ce a scos din Regulament prevederea care-i permitea Consiliului să verifice acuzaţiile de plagiat, Pop a spus că nu CNATDCU este cel care trebuie să facă asta, ci Consiliul de Etică.Nu a oferit niciun argument şi, mai mult, a recunoscut că n-are habar de legi şi reglementări.

Pop a spus că va merge direct la minister şi va studiu Raportul de activitate al CNATDCU, raport pe care-l va citi abia cum, după ce a schimbat componenţa.

Pop spune că nu va fi  demis, înlocuit nicunul dintre membri actuali, doar va creşte numărul celor din Consiliul de administraţie, a zis mai întâi, general, a declarat după aceea.

"Nu avem nicio problemă cu membri acestui Consiliu", a subliniat el, dar îşi doreşte ca din acest Consiliu să facă aprte şi universitari din străinătate.

UPDATE 12.34: Ionuţ Poenaru, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) a declarat că asociaţia este îngrijorată întrucât aceste schimbări fulgerătoare îi afectează pe absolvenţii promoţiei care-şi susţune licenţa în următoarele două săptămâni.

"Acest Consiliu verifică licenţele, nu ştim încă ce se va întâmpla", a spus Ionuţ Poenaru.

Cât despre motivul schimbărilor în forţă de la CNATDCU, dacă are legătură sau nu cu plagiatul premierului Victor POnta, niciuna dintre asociaţiile studenţeşti apelate de "Adevărul" nu a vrut să discute. Este o chestiune politică, au susţinut toţi, fără a comenta posibilul efect al acestui scandal asupra recunoaşterii diplomelor produse de sistemul universitar autohton.

UPDATE 11.53: Ordinul de ministru prin care este schimbată componenţa actuală a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi a fost modificat Regulamentul de funcţionare a acestei instituţii a apărut deja în Monitorul Oficial.

Ordinul de desfiinţare a CNATDCU a fost publicat MOf

UPDATE 11:04

Ministrul Educaţiei a desfiinţat comisia care analiza plagiatul lui Victor Ponta

UPDATE 10:55

Ministrul Pop a ajuns la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, care ia în discuţie posibilul plagiat al lui Victor Ponta.

UPDATE 10:00

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că va trimite un corp de control care să verifice comisia care analizează doctoratul lui Ponta. "Domnul Miclea s-a autopronunţat şi voi schimba datele problemei. Nu este legal!", a declarat oficialul.

UPDATE 09:55

SURSE RTV: Unul dintre membrii Consiliului de Atestare a Titlurilor şi Certificatelor Universitare, Mircea Miclea, a afirmat că Ponta ar fi plagiat, el precizând că şi alţi membri ai Consiliului susţin aceeaşi poziţie.

Premierul Victor Ponta a precizat ieri într-un interviu acordat publicaţiei "El Pais" că îşi va asuma responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că teza sa de doctorat este un plagiat şi cu siguranţă se "va retrage", răspunzând afirmativ la întrebarea dacă va demisiona în acest caz.

El spune că această problemă a apărut ca urmare a conflictului existent între el şi preşedinte pe tema prezenţei la Consiliul European.

Întrebat ce va face dacă acea comisie va da verdictul că a plagiat, Ponta este citat spunând: "Atunci, cu siguranţă că mă voi retrage".

După ce jurnalistul a completat răspunsul spunând "Demisia...", Ponta este citat confirmând această variantă. "Da. Îmi asum responsabilitatea, dar consider că am fost acuzat dintr-un motiv politic şi, în plus, nu au dorit să asculte punctul meu de vedere", afirmă Ponta.

Viorel Marineasa, profesor universitar: "Ponta nu ştie ce este munca ştiinţifică. Trebuie să îşi dea demisia"

Daniel Vighi, profesor universitar: "Onestitatea este mai presus de orice"

Universitarii timişoreni: "Decizia privind plagiatul lui Ponta este ca şi cum cineva ar spune că regele este gol, ceea ce ştia toată lumea"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite