Bucureşti: Călătorie pe urmele lui Jules Verne în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotograful Lucian Muntean a plecat acum câţiva ani pe urmele locurilor descrise de romancier în „Castelul din Carpaţi“. Volumul va apărea în colecţia Jules Verne, relansată de Adevărul Holding. Acţiunea romanului, scris în 1892, este plasată în întregime în Transilvania.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Una dintre cele mai aşteptate serii de romane de aventuri care au marcat copilăria fiecăruia va apărea pe piaţă din 13 ianuarie cu ziarul „Adevărul” şi „Adevărul Literar şi Artistic“. În „Castelul din Carapaţi“ personajele lui Verne se perindă de la Cluj, la Turda, trecând prin Alba Iulia, Sebeş, Sibiu, Deva, Hunedoara, Haţeg, Râu de Mori, Petrila, Petroşani, Vulcan, Curtea de Argeş şi până în Craiova.

CITIŢI ŞI Scriitorii recomandă Jules Verne

Cea mai sălbatică zonă a Transilvaniei

După un veac de la apariţia cărţii, Lucian Muntean a vrut să vadă cum arată locurile. Scrierea lui Jules Verne surprinde atât de realist oraşele, satele şi oamenii din România, chiar dacă el nu fusese niciodată pe aceste meleaguri. Singurele lui surse de inspiraţie au fost scrierile geografului francez Elisee Reclus. „Nu citisem cartea şi nici nu văzusem filmul, aşa că am împrumutat romanul de la un prieten şi am pornit din Cluj în căutarea aventurii“, povesteşte artistul. Aşa a regăsit oraşul din inima Transilvaniei ca „sistem orografic ce face parte din zona cea mai sălbatică a Transilvaniei, cunoscută sub denumirea de comitatul Clujului“, după cum notează Verne. 

„Înarmat“ cu un briceag, o hartă şi o busolă din al doilea Război Mondial, Lucian a călătorit când cu trenul, când cu maşina, când pe jos, traversând Ardealul. El a strâns adevărate documente. De exemplu, imaginea ciobanului care se uită prin ochean a fost imortalizată cu aparatul de fotografiat în drum spre Petroşani. La fel şi cărăruile greu accesibile, invadate de crengi, dar şi „luminişurile cu copaci doborâţi“, aşa cum le descrie romancierul.

De la Cluj la Vereşti

Povestea se desfăşoară în localitatea imaginară Vereşti, situată undeva la poalele Retezatului. Pădurarul Nicu Deac, ciobanul Frig, dascălul Homorod, jupânul Colţ şi doctorul Paţac au fost însoţitorii din carte ai lui Lucian. Posibilitatea ca localitatea Râu de Mori şi castelul imaginate de autor să nu mai existe era mare, dar fotograful le-a găsit. „Uneori te înfiora coincidenţa. Nălucile, vârcolacii şi stafiile păreau să se ivească din cremene de munte. Am fotografiat <<râul care străpungea ca un cuţit pasul>>, aşa cum scria în carte, precum şi fumul care ieşea din Castel“, îşi aminteşte călătorul.

De la Haţeg, el a ajuns în comuna hunedoreană Râu de Mori, acolo unde Jules Verne a plasat castelul, care în zonă se numeşte Cetatea de Colţ sau Cetatea Cândeştilor. „Dacă ţi-ai propune să urmezi traseul din carte, ţi-ar ajunge 10 zile“, recomandă Lucian Muntean. Curioşii pot merge online pe urmele lui Jules Verne în România prin intermediul site-ului www.lucianmuntean.ro.


Primele două volume din colecţie, distribuite gratuit

În fiecare miercuri veţi putea cumpăra câte un volum din seria Jules Verne ce va cuprinde 40 de volume. Primele două cărţi, „20.000 de leghe sub mări“ şi „Insula misterioasă“ (volumul I) vor fi distribuite gratuit. Colecţionarii şi abonaţii de carte „Adevărul“ au la dispoziţie un tiraj special de 300.000 de exemplare atât în data de 13 ianuarie 2010, cât şi în data de 20 ianuarie. Începând cu „Insula misterioasă“ (volumul II), a cărei apariţie este programată în 27 ianuarie, preţul unui exemplar va fi de 10,99 lei.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite