Momeala pentru racolat fete: o viaţă de VIP

Momeala pentru racolat fete:  o viaţă de VIP

Fată izolată. Foto: Corbis

Un reporter „Adevărul" s-a transformat pentru o zi în „damă de companie"şi a reuşit să afle ce se ascunde în spatele unor aşa-zise anunţuri de angajare foarte tentante.

Experimentul făcut sub acoperire de reporterul „Adevărul" a pornit de la anunţul de casting într-un club din Chişinău, transmis în mod repetat la posturile de radio.Angajatorii, originari din Rusia, anunţau că au nevoie de mai multe domnişoare din Moldova pentru a le oferi un job în oraşele Ecaterinburg şi Celeabinsk. În urma castingului, tinerele urmau să fie de Dj-iţe în cluburi de noapte.

Curioasă să aflu ce se ascunde în spatele ofertei generoase, am reuşit să dau la telefon de doamna Viorica, cea care se ocupa de preselecţia din Chişinău. De 14 ani, femeia lucrează ca „intermediar" între angajatorii din Federaţia Rusă şi fetele din Moldova. De la ea am aflat că traficanţii caută, de fapt, „dame de companie. Le-au numit generic „Dj-iţe" pentru a nu atrage atenţia autorităţilor. „Oamenii de-aici sunt foarte pudici şi privesc damele de companie ca pe nişte prostituate", şi-a început discursul telefonic femeia. Ca să mă încurajeze să vin la preselecţie, aceasta mi-a spus că angajatorii din Rusia nu sunt pretenţioşi, deci nu este nevoie să am calităţi exterioare deosebite ca să „trec testul".

„Dacă vă consideraţi drăguţă şi nu aţi depăşit vârsta de 30 de ani, fiţi sigură că o să fiţi aleasă", îmi spune doamna Viorica. Tot ce îmi propune femeia seamănă cu o viaţă de vis: salariu de mii de euro, posibilitatea de a avea o afacere proprie şi chiar o căsnicie cu un bărbat faimos. Toate aceste plăceri în schimbul unor „servicii decente".

TRAFICANŢII OFERĂ
ȘI CURSURI DE INIŢIERE

„Trebuie să fii o damă de companie amabilă, să ai grijă de bărbaţi, să le dansezi, să-i distrezi. O să aveţi, timp de două săptămâni, cursuri care o să vă înveţe cum să o faceţi", îmi explică doamna Viorica. Mai mult, femeia mă anunţă că o pot să-mi aleg partenerii. „Fiecare fată are preferinţe diferite, astfel că ce ţie nu-ţi place poate fi pe măsura unei colege de-ale tale", spune femeia, adăugând că nu este nevoie să întreţin relaţii sexuale cu aceşti bărbaţi. Totuşi, sfatul doamnei vine promt: „să te culci cu ei este cea mai bună alegere, dacă vrei să câştigi bani frumoşi".

Afacerea traficanţilor cu mască de angajatori este cât se poate de transparentă şi cu tradiţie în Rusia. În Moldova, reţelele şi-au extins activitatea acum trei ani şi continuă să racoleze fete şi să le exploateze. Întrebată câte tinere au plecat să lucreze în calitate de „dame de companie" în Rusia, doamna Viorica ezită la început, după care îmi spune că sunt destul de multe.

PONT DE ANGAJARE: LENJERIE SEXY
„Numai în noiembrie 2010, în urma unui casting, am ales 18 fete din Republica Moldova. Toate au încheiat contracte pe un an de zile. Sunt foarte mulţumite, au zis că nu vor să se mai întoarcă acasă. Câteva fete chiar s-au căsătorit acolo, altele şi-au deschis saloane de frumuseţe din banii adunaţi", mai povesteşte entuziasmată femeia. Experimentul „Adevărul" a continuat până în momentul în care, în schimbul unor date personale şi de contact false, am fost invitată la preselecţie, la care deja se mai înregistraseră 15 domnişoare.

Aceeaşi doamnă Viorica ne-a explicat spre finalul discuţiei, pas cu pas, ce trebuie să facem pentru a trece testul şi a avea viaţa de vis promisă. „Să vă luaţi buletinul, o fotografie unde sunteţi în picioare şi două pentru acte. O să mergeţi într-o odaie cu un coleg de-al meu, cu care o să discutaţi şi o să-l întrebaţi orice nelămurire o să aveţi", spne femeia.
Urmează şi detaliile „picante": „O lenjerie provocatoare va constitui un avantaj, să ştiţi. Dacă mai şi dansaţi bine, sunteţi o norocoasă, o să faceţi mulţi bani", îmi vinde câteva ponturi doamna Viorica înainte de a termina discuţia. Testul „Adevărul" a demonstrat că astfel de castinguri sunt adevărate capcane întinse la tot pasul fetelor din Moldova. Deşi anunţurile făcute public de traficanţi sunt uşor de verificat, oamenii legii spun că „afacerea" e perfect legală.

POLIŢIŞTII, INCAPABILI
SĂ IA MĂSURI

Poliţiştii susţin că fetele semnează contracte de muncă şi pleacă din ţară de bunăvoie. De cele mai multe ori, susţin autorităţile, chiar dacă au informaţia că un microbuz cu fete părăseşte ţara, nu au niciun motiv legal să oprească transportul dacă pasagerele au acte în regulă. Reprezentanţii ONG-urilor care se ocupă de combaterea traficului de fiinţe umane spun că, de multe ori, femeile care sună la linia fierbinte pentru a beneficia de ajutor au fost racolate de o agenţie-fantomă sau de o terţă persoană, în care aveau încredere.

„Cel mai des, traficantele sunt femei care se pot apropia mai uşor de fete şi care constituie pentru ele imaginea de vis a fiecărei tinere sărace", spune Nicolae Misail, ofiţer de presă al Asociaţiei „La Strada". Potrivit acestuia, „angajatorii" vin de cele mai multe ori cu două poveşti pentru a racola fete. Prima, care ajunge la urechile părinţilor şi poliţiştilor, este legală. Cea de-a doua, şoptită doar fetelor, este şi cea despre „viaţa de vis", în care tinerele sunt păcălite cu sume fabuloase de bani pe care le-ar putea câştiga peste hotare.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările