În farmaciile din Republica Moldova, pastilele au fost ieftinite doar pe jumătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile anunţă controale în farmacii, începând de astăzi, dar vânzătorii n-au reuşit să ducă la capăt reducerea preţurilor impuse de Guvern. Importatorii dau vina pe Ministerul Sănătăţii, care nu a pus încă la dispoziţie o listă completă a preţurilor de la producător.

Andrei Usatâi, noul ministru al Sănătăţii numit în funcţie săptămâna trecută, susţine că va continua politica de ieftinire a medicamentelor, iniţiată de fosta conducere a ministerului.


Usatâi spune că nu va da curs solicitării importatorilor de medicamente de a amâna decizia în baza căreia medicamentele urmau să se ieftinească. „Firmele importatoare au fost avertizate încă din vara 2010 că vor trebui să reevalueze tot ce vor aduce în ţară începând cu luna septembrie. Ei însă au fost foarte şmecheri şi au făcut un import masiv de zeci de milioane de euro", explică Andrei Usatâi.


Săptămâna trecută, membrii Asociaţiei Farmaciştilor au ameninţat că vor da în judecată Guvernul. Ei au declarat ilegală decizia executivului din decembrie 2010, ce-i obligă să ajusteze preţurile la stocurile de medicamente achiziţionate începând cu luna septembrie potrivit catalogului naţional de preţuri, care nici nu a fost aprobat sau publicat. În replică, ministrul Sănătăţii spune că „ Nicăieri nu este stipulat că lista de preţuri trebuie să fie completă . El este mereu în dinamică şi până în luna mai va fi în schimbare, pentru că mereu vom adăuga noi denumiri."


Andrei Usatâi spune că până în prezent nu au fost reevaluate preţurile la o treime din medicamentele de import, adică la circa 1200 de denumiri.


IEFTINIRI INVIZIBILE


În timp ce autorităţile ne asigură că pastilele ieftine sunt deja în farmacii, oamenii se plâng că medicamentele continuă să le golească buzunarele. Pentru a trata o răceală a copilului, Svetlana Ghelciu, vârstă de 30 de ani, achită, ca şi până acum, un cec de 500 de lei. „S-a ieftinit siropul Rinostop cu şase lei, însă vitaminele şi celelalte medicamente au rămas la acelaşi preţ", spune indignată tânăra mămică.


La rândul lor, farmaciştii susţin că odată cu această decizie, munca lor s-a transformat într-un adevărat haos. „Fiecare al doilea pacient ne bombardează cu întrebări. Lista de preţuri nu e încă gata, dar oamenii vor deja ieftiniri", afirmă farmacista Tatiana Ilieş. Femeia spune că doar jumătate dintre preparatele farmaceutice pe care le comercializează au fost ieftinite.


AMENZI USTURĂTOARE


De astăzi Centrul Anticorupţie a anunţat că va începe controalele în farmacii. „Din păcate, sunt şi agenţi economici de rea-credinţă care au ţinut preţurile vechi până în ultima zi. Cei mai mulţi, însă, au modificat preţurile. O să verificăm dacă preţurile de vânzare sunt cele din catalogul naţional de preţuri", susţine Angela Starinschi, ofiţer de presă la CCCEC. Farmaciile care menţin preţuri înalte riscă o amendă de o mie de lei sau retragerea licenţei. ;


Concediat pentru eşec

Săptămâna trecută premierul Vlad Filat a criticat activitatea lui Vladimir Hotineanu în calitate de fost Ministru al Sănătăţii. Filat a dat de înţeles că anume nereuşita în ieftinirea medicamentelor l-a costat funcţia pe Hotineanu. „Ieftinirea medicamentelor a fost o decizie judicioasă, dar luată prea târziu. Pe mine mă interesează ca oamenii să nu fie jecmăniţi atunci când cumpără medicamente", a spus Vlad Filat, care a dat asigurări că după învestirea noului Guvern se va ocupa mai serios de reforma iniţiată anul trecut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite