VIDEO Maia Sandu, la Kiev: „Ucraina este un partener strategic pentru Moldova”. La ce înţelegeri au ajuns cei doi preşedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Volodimir Zelenski presedinte.md

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit marţi, 12 ianuarie, la Kiev, cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Maia Sandu a declarat că, în ultimii ani, dialogul moldo-ucrainean a fost practic suspendat: „Mă bucur să mă aflu la Kiev pentru a relua prietenia dintre ţările noastre”.

Maia Sandu a reiterat că Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova, iar ea îşi propune să dezvolte în continuare relaţiile cu Ucraina. În acest sens, cei doi preşedinţi au ajuns la înţelegerea de a crea un Consiliu al preşedinţilor.

„Astăzi am convenit să aducem relaţiile noastre la un alt nivel - cel de parteneriat strategic. Astăzi facem un pas important spre stabilirea acestei relaţii strategice. Am decis să instituim Consiliul preşedinţilor R. Moldova şi Ucrainei ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt. Acest mecanism de interacţiune permanentă ne va ajuta să elaborăm politici şi strategii şi să contribuim la soluţionarea problemelor de pe adenga bilaterală, precum şi să monitorităm implementarea înţelegerilor convenite”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a accentuat că cele două ţări vor coopera şi în ceea ce priveşte obiectivul comun de integrare europeană. 

„Această cale este o opţiune strategică pentru Republica Moldova şi Ucraina şi o modalitate sigură de a construi un stat funcţional cu o economie de piaţă modernă”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a menţionat că a convenit cu Volodimir Zelenski asupra soluţionării mai multor probleme existente.

„Am discutat necesitatea de a găsi soluţii în interesul cetăţenilor ambelor state în domenii cheie, cum ar asigurarea securităţii la frontiera de stat comună, asigurarea protecţiei mediului, cooperarea în domeniul energetic, reglementarea prin prisma normelor de drept internaţional şi în interesul ambelor state a subiectelor ce ţin de recunoaşterea reciprocă a drepturilor de proprietate, dezvoltarea continuă în comerţul bilateral, liberalizarea transportului internaţional dintre ţările noastre şi problemele ce ţin de funcţionarea complexului hidroenergetic nistrean”, a spus Maia Sandu.

Cei doi preşedinţi au discutat şi posibilitatea ca cetăţenii moldoveni şi ucraineni să circule în cele două ţări în baza buletinului de identitate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite