„Trădător de neam şi ţară”. Veteranii războiului de pe Nistru cer demisia ministrului de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Aurel Ciocoi
Ministrul Aurel Ciocoi

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război-1992 Tiras-Tighina, Anatol Caraman, a afirmat luni, 10 februarie, într-o conferinţă de presă, că nu-l surprind declaraţiile controversate ale ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, cu privire la conflictul de pe Nistru. Colonelul a subliniat că „ani la rând, Partidul Socialiştilor s-a manifestat ca un partid trădător, antinaţional şi antieuropean”.

În acest sens, Anatol Caraman a menţionat că Aurel Ciocoi este „un trădător de neam şi ţară”, motiv pentru care acesta trebuie să fie demis.

„Rusia a iniţiat un război prin implicarea directă a armatei a 14-a cu statul majora la Tiraspol. Comandamentul armatei a 14-a a înarmat brigăzi de mercenari-bandiţi, rectutaţi din Rusia. Au atacat şi au luat cu forţa instituţiile administrativ-teritoriale ale statului constituţional Republica Moldova, recunoscut de mai mult de 140 de state la ONU. Republica Moldova nu a atacat pe nimeni, şi-a apărat teritoriile constituţionale. Ca dovadă că a fost un război între forţele Federaţiei Ruse şi forţele statului constituţional Republica Moldova este pactul de încheiere a păcii, semnat la 21 iulie 1992, la Moscova, între preşedintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, şi preşedintele Rusiei, Boris Elţîn”, a declarat Anatol Caraman.

Veteranul susţine că s-a greşit enorm când Moldova a acceptat forţele pacificatoare ruse să fie menţinute în stânga Nistrului, după încheierea războiului.

„Cel care a iniţiat războiul a fost prefăcut în pacificator”, a spus Caraman.

Preşedintele Igor Dodon consideră că declaraţia controversată a ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, precum că Federaţia Rusă a intervenit în conflictul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”, a fost interpretată greşit. Şeful statului susţine că ministrul s-ar fi referit la misiunea de pacificatori, nu la armata rusă.

Amintim că ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că nu a existat o agresiune din partea Federaţiei Ruse în conflictul de pe Nistru din 1992. În opinia sa, Armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, iar războiul ar fi fost provocat exclusiv de către forţele separatiste de la Tiraspol.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a afirmat că „oamenii guvernului lui Dodon devin din ce în ce mai periculoşi şi nocivi pentru Republica Moldova”.

„Dar de multiplele hotărâri ale CtEDO prin care Rusia de facto se declară stat agresor, a auzit oare domnul ministru? Sau pentru el CtEDO, asemenea ”curatorilor” de la Kremlin, nu este instituţie la care să te raportezi şi deciziile căreia să le iai ca atare şi să le execuţi?”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat, pentru Radio Chişinău, că armistiţiul din 1992 a fost semnat de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Republica Moldova. 

„Dodon şi ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federaţiei Ruse”, a adăugat Anatol Ţăranu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite