Slusari, despre criza gazelor: „Moldova plăteşte scump pentru incompetenţa unui ministru afiliat Moldova Gaz/Gazprom”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Slusari, ex-deputat Platforma DA
Alexandru Slusari, ex-deputat Platforma DA

Fostul deputat al Platformei DA Alexandru Slusari a cerut convocarea şedinţei extraordinare a Parlamentului, la care să se voteze dublarea compensaţiilor pentru consumatorii finali de gaz cu venituri mici şi mijlocii, după ce Moldovagaz a anunţat noi majorări a tarifelor. Slusari dă vina pentru această situaţie pe vicepremierul Andrei Spînu, cel care a negociat contractul cu Gazprom.

Slusari consideră că, dacă guvernarea nu va dubla compensaţiile, „se aşteaptă colapsul sistemului de plată pentru gaz plus revolta socială, care poate fi folosită de forţele destructive antinaţionale.” 

„Foarte mulţi oameni real nu au cu ce achita facturile exorbitante pentru decembrie. Convocaţi de urgenţă şedinţa Parlamentului şi modificaţi bugetul, dacă nu vreţi să pomeniţi cu oameni cu facturile la uşa biroului lui Spînu. Totodată, este necesar să fie alocate ceva compensaţii şi pentru agenţi economici. Măcar pentru industria, care produce alimente şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Moldova plăteşte scump pentru incompetenţa unui ministru afiliat Moldova Gaz/Gazprom!”, a scris Slusari pe Facebook.

În replică, deputatul PAS Radu Marian a afirmat că Slusari s-a transformat „într-un provocator de primă clasă”. 

„Guvernul a alocat peste 1.6 miliarde de lei pentru compensaţii pentru 1 milion de familii, inclusiv compensaţii substanţiale pentru cei care consumă până la 150 m3 (ceea ce reprezintă 70% din total- în decembrie 2021), dar şi ajutor de 700 lei pe lună pentru aproape 300 mii de oameni vulnerabili, indiferent dacă consumă gaz, energie termică sau lemne. Mai mult decât atât, suntem gata să majorăm pachetul de compensaţii dacă se va ajunge la majorarea tarifelor”, a afirmat Marian.

Deputatul PAS a menţionat că contractul cu Gazprim „a fost semnată în octombrie în condiţiile excepţional de dificile, cu majorare istorică la preţul gazelor naturale exact atunci când a expirat contractul şi cu o dependenţă cvasi-totală de un singur furnizor din est.”

„Vă rog să meditaţi asupra ce se întâmplă în jur şi cu cine de fapt noi ne luptăm şi dacă vreţi realmente să contribuiţi, repet, încetaţi să aruncaţi insulte şi calomnii, pentru că de altfel o să pierdeţi respectul societăţii”, a mai spus Radu Marian.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite