Siegfried Mureşan, despre situaţia de la Chişinău: Este inadmisibil ca un grup de deputaţi să atace CC doar pentru că le este frică de alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan via Facebook
Siegfried Mureşan via Facebook

Europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, califică drept atacuri inadmisibile la adresa Curţii Constituţionale deciziile de vineri ale Parlamentului de la Chişinău privind înlocuirea Domnicăi Manole cu Boris Lupaşcu în funcţia de judecător al Înaltei Instanţe, notează IPN.

Mureşan spune că astfel de atentate la adresa independenţei Curţii Constituţionale pun în pericol asistenţa macrofinanciară anunţată anterior de Uniunea Europeană, iar respectarea statului de drept este condiţia zero impusă de UE relaţia cu Republica Moldova.

Europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, spune că prin decizia de anulare a hotărârii în urma căreia Domnica Manole a devenit judecător la Curtea Constituţională este lovită independenţa Înaltei Instanţe. Mureşan spune că Uniunea Europeană nu va tolera niciodată astfel de abuzuri.

„Când un grup de deputaţi schimbă legi doar pentru a-şi salva propriile fotolii parlamentare, aceasta se numeşte încălcare a statului de drept. Este inadmisibil ca un grup de parlamentari să atace instituţii ale statului, să atace Curtea Constituţională doar fiindcă le este teamă de votul oamenilor”, a spus el în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit oficialului de la Bruxelles, prin astfel de acţiuni, majoritatea parlamentară de la Chişinău s-a discreditat complet şi a pierdut încrederea partenerilor europeni. Motiv pentru care ar fi necesară organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.

„În momentul de faţă există două priorităţi în relaţia Uniunii Europene cu Republica Moldova, restabilirea statului de drept şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Nu aş fi spus de anticipate, dacă nu aş fi văzut clar ce se întâmplă în Republica Moldova. Nu există un Guvern care să se bazeze pe o majoritate parlamentară transparentă, funcţională, un Guvern care să fie credibil în faţa Uniunii Europene”, a spus europarlamentarul român.

Potrivit lui Mureşan, abuzurile comise în ultima perioadă de majoritatea PSRM-Şor pun în pericol asistenţa financiară pe care Uniunea Europeană este gata s-o ofere Republicii Moldova.

„Toată cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova se bazează pe respectarea valorilor europene, iar statul de drept este una din aceste valori. În momentul în care câţiva oameni atacă statul de drept, aceştia pun în pericol toate beneficiile pe care Uniunea Europeană doreşte să le acorde cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv, pentru acordarea asistenţei macofinanciare, respectarea statului de drept este o condiţie”, a spus Siegfried Mureşan.

Vineri, Parlamentul de la Chişinău şi-a anulat propria hotărâre din 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. În aceeaşi zi, cu votul majorităţii PSRM-Şor, judecător la Curte a fost numit Boris Lupaşcu.

Siegfried Mureşan este preşedintele delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de asociere UE - Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite