Secretarul General al ONU, în dialog cu premierul Natalia Gavriliţa: „Moldova a dat un exemplu de umanitate şi solidaritate întregii lumi”

Secretarul General al ONU, în dialog cu premierul Natalia Gavriliţa: „Moldova a dat un exemplu de umanitate şi solidaritate întregii lumi”

Antonio Guterres gov.md

Opţiunile de dezvoltare a parteneriatului cu Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), dar şi viziunile forumului în menţinerea păcii şi securităţii în regiune, au fost discutate la Chişinău, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministra Natalia Gavriliţa cu secretarul General al ONU, Antonio Guterres, care se află, în premieră, într-o vizită oficială în Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul discuţiilor, Natalia Gavriliţa a reiterat poziţia de condamnare de către Republica Moldova a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, menţionând că aceste acţiuni reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

„Republica Moldova a condamnat din prima zi agresiunea rusă împotriva Ucrainei, am cerut oprirea luptelor şi restabilirea păcii. Ţara noastră a sprijinit toate rezoluţiile Adunării Generale a ONU pe acest subiect”, a menţionat Natalia Gavriliţa.

Totodată, prim-ministra a vorbit despre acţiunile Executivului de la Chişinău în vederea gestionării crizei refugiaţilor ucraineni şi a mulţumit pentru suportul  oferit de către agenţiile ONU. În prezent, în Republica Moldova rămân 90 de mii de refugiaţi ucraineni, jumătate dintre care sunt copii.  

„De două luni şi jumătate suntem martorii unei tragedii în desfăşurare în Ucraina. Cetăţenii noştri s-au solidarizat cu vecinii noştri ucraineni, şi-au deschis casele şi inimile pentru refugiaţii din Ucraina. 90 de mii de refugiaţi este un număr mare pentru o ţară cu o populaţie stabilă de 2,6 milioane de oameni. De aceea am cerut sprijinul comunităţii internaţionale pentru consolidarea serviciilor naţionale existente, pentru relocarea refugiaţilor şi pentru acoperirea costurilor operaţionale urgente. Agenţiile ONU au reuşit să adune 106 milioane de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni în Republica Moldova. Aceşti bani sunt gestionaţi direct de echipa ONU şi ICNUR. Am dori ca ajutoarele destinate refugiaţilor şi gazdelor lor în Moldova să ajungă mai rapid şi în volum suficie​​nt la destinaţie, la fiecare refugiat, astfel încât aceşti oameni să-şi poată acoperi necesităţile în timp util”, a menţionat Natalia Gavriliţa.

Prim-ministra a afirmat, că în pofida multiplelor crize, care au lovit ţara noastră, Guvernul este determinat să avanseze pe calea reformelor şi integrării în Uniunea Europeană. 

„Astăzi, Republica Moldova face faţă unei suprapuneri fără precedent de crize: efectele crizei pandemice, crizei energetice, inflaţiei şi creşterii preţurilor, reorientarea lanţurilor comerciale. Însă, indiferent de provocări, Republica Moldova merge înainte pe calea dezvoltării, democraţiei şi a integrării europene. Vrem să consolidăm rezilienţa statului în faţa oricăror provocări, inclusiv de securitate şi să le oferim cetăţenilor noştri bunăstare şi un viitor european. Războiul ne-a convins că nu avem timp de pierdut - trebuie să avansăm rapid spre scopul propus. Iar în acest context, apreciem parteneriatul durabil pe care l-am construit între Republica Moldova şi ONU”, a mai spus Natalia Gavriliţa. 

La rândul său, Antonio Guterres, a mulţumit autorităţilor şi cetăţenilor moldoveni pentru sprijinul constant, solidaritatea şi generozitatea oferită refugiaţilor ucraineni, remarcând că agenţia ONU îşi concentrează eforturile pentru a dubla asistenţa oferită Republicii Moldova în procesul de gestionare al crizei umanitare şi economice, instalate în ţara noastră.

 „Sunt aici într-o misiune de solidaritate, pentru a mulţumi Republicii Moldova pentru deschidere, generozitate şi exemplul de umanitate de care aţi dat dovadă. Înţelegem că este o provocare colosală pentru o ţară mică, cu o economie fragilă, să primească un număr atât de mare de refugiaţi. Aţi venit cu un răspuns eficient, salutăm paşii întreprinşi pentru protecţia refugiaţilor şi integrarea lor în societate.  ONU a fost alături de Republica Moldova în momente de dificultate şi va rămâne un partener de încredere şi în continuare, vom face tot posibilul pentru a extinde programele noastre în Republica Moldova”, a menţionat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres.

Republica Moldova este membră a ONU de 30 de ani, perioadă în care a semnat peste 300 de tratate internaţionale din sistemul ONU şi al agenţiilor specializate. Începând cu 2003, ţara noastră a detaşat 148 militari şi militare în operaţiuni ONU de menţinere a păcii în diferite părţi ale lumii. În prezent, în Republica Moldova funcţionează 23 de agenţii, programe şi fonduri ale ONU, cu activităţi în domenii precum dezvoltare durabilă, sănătate, educaţie, piaţa muncii, drepturile omului, inclusiv cele ale copilului, justiţie, economia verde, climă, agricultură sustenabilă şi altele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările