PDM va contesta la CCM modificările la Legea Procuraturii, adoptate de majoritatea parlamentară ACUM-PSRM

PDM va contesta la CCM modificările la Legea Procuraturii, adoptate de majoritatea parlamentară ACUM-PSRM

Partidul Democrat din Moldova, condus de Pavel Filip, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională (CCM) modificările în Legea cu privire la Procuratură, adoptate în două lecturi de alianţa PSRM-ACUM.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă emis de PDM, în luarea de cuvânt de la tribuna Parlamentului, deputatul democrat Vlad Cebotari a subliniat că proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei înseamnă, de fapt, supunerea directă a Procuraturii controlului politic.
 
Cebotari a amintit că legea în vigoare a fost elaborată cu participarea reprezentanţilor societăţii civile, dar şi a experţilor occidentali şi a avut menirea să asigure independenţa instituţiei şi acordarea unei autonomii depline Consiliului Suprem al Procurorilor. În schimb, modificările la Legea Procuraturii, făcute în grabă, de către actuala majoritate parlamentară, fără consultări publice, fără avizul Comisiei de la Veneţia, fără o opinie a Uniunii Europene, impun practic controlul politic asupra acestei instituţii importante.

„Credeam sincer că majoritatea din această sală, la fel ca cetăţenii îşi doresc o justiţie corectă, mai puţin politizată, care să nu depindă de indicaţiile de peste drum, de la Ministerul de Interne sau din altă parte, dar se vede că nu ne este sortit acest lucru. Unica explicaţie este că doriţi să fie controlată politic instituţia Procuraturii. Mutaţi filtrul la Ministerul Justiţiei. Unde este separarea puterilor în stat?””, a declarat Vladimir Cebotari.
 
„Constituţia Republicii Moldova, art. 125(1) spune ”Consiliul Superior al Procurorilor este garantul independenţei şi imparţialităţii procurorilor”. Prin proiectul de lege înaintat astăzi de noua guvernare, CSP este lipsit de atribuţiile pe care le are conform Constituţiei. PDM va contesta la Curtea Constituţională această lege”, a menţionat deputatul Pavel Filip.

Proiectul de lege a fost votat în două lecturi de majoritatea parlamentară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările