Partidele din R. Moldova vor primi în 2022 cu 8 milioane de lei mai mult, subvenţii de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lei moldovenesti Moldova euro bancnote FOTO Shutterstock

Comisia Electorală Centrală are la dispoziţie în acest an 42,31 milioane de lei pentru finanţarea partidelor politice, ceea ce este cu 8 milioane de lei mai mult ca anul trecut. Suma urmează a fi distribuită partidelor politice conform performanţelor pe care acestea le-au obţinut la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie 2020 şi alegerile locale generale din 2019, transmite IPN.

Partidele politice au dreptul să primească anual finanţare de la bugetul de stat, prin intermediul CEC. Subvenţiile se distribuie conform criteriilor prevăzute în Legea partidelor politice. Aceasta înseamnă, câte 30% proporţional cu performanţele obţinute la alegerile parlamentare şi locale generale, 15% conform rezultatelor obţinute în alegerile prezidenţiale, câte 7,5% proporţional cu numărul femeilor alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare şi alegerilor locale noi şi câte 5% proporţional cu numărul de tineri aleşi efectiv în rezultatul alegerilor parlamentare şi alegerilor locale generale, a precizat preşedinta CEC, Angela Caraman, la un briefing de presă. În cazul blocurilor electorale, alocaţia se va împărţi conform înţelegerii prealabile între membrii blocului. Iar în lipsa unei înţelegeri, conform numărului de mandate obţinut pentru fiecare component.

Anual CEC aprobă cuantumul subvenţiilor lunare reieşind din suma alocată din bugetul de stat. În acest an, cuantumul pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile din octombrie 2019 este de 0,36 lei, în cazul alegerilor prezidenţiale din 2020 – 0,57 lei, iar pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021 – 0,71 lei pentru fiecare vot valabil exprimat. În comparaţie cu anul trecut, subvenţia lunară per vor s-a dublat.

Cuantumul subvenţiei lunare pentru fiecare femeie aleasă la alegerile parlamentare anticipate e de 6 567 lei, iar în cadrul alegerilor locale din 2019 este de 63 de lei. Pentru fiecare tânăr – 10 945 de lei şi, respectiv, – 103,68 lei.

Angelica Caraman a mai spus că CEC îşi propune îmbunătăţirea cadrului normativ ce reglementează procesul de raportare financiară, care vizează complementarea rapoartelor financiare cu date suplimentare, aşa ca opinia publică să găsească mai multe informaţii referitor la donatori sau cotizaţii achitate de membrii partidelor politice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite