Motivul pentru care Moscova acuză Bucureştiul de şantaj şi-i cere să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că votul Parlamentului de la Chişinău din 16 decembrie, prin care limba rusă devine limbă de comunicare în relaţia cu statul, la fel ca şi limba română, va oferi mai multă stabilitate Republicii Moldova.

În plus, Zaharova consideră că decizia deputaţilor PSRM-Şor (controlaţi de Igor Dodon şi deputatul fugar Ilan Şor) de a oferi statut special limbii ruse este importantă şi în contextul reglementării conflictului transnistrean.

Maria Zaharova a salutat şi votul prin care a fost abrogată legislaţia ce interzicea retransmisiunea ştirilor şi a emisiunilor politice ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, Zaharova a criticat poziţia UE şi a României cu referire la cele două legi, solicitând Uniunii Europene şi României să nu se implice în treburile interne ale Republicii Moldova. 

„Toate declaraţiile conţineau critică şi elemente de şantaj. Mai întâi, reprezentantul oficial al UE la Bruxelles i-a acuzat pe deputaţii moldoveni că legile au fost votate „în grabă şi netrasparent”, iar votul a avut loc „fără respectarea procedurilor democratice” cu „sprijinul celor implicaţi în acte de corupţie”. Apoi, parlamentarii moldoveni au fost criticaţi de către reprezentantul UE în R. Moldova, care a sugerat că există o interdependenţă între votul din Parlament şi susţinerea financiară pentru R. Moldova. Într-un final, după adoptarea legilor, MAE al României a comunicat că acestea „vor afecta negativ dezvoltarea Moldovei, stabilitatea ei financiară şi autoritatea internaţională”, a afirmat Zaharova într-un comentariu publicat pe site-ul MAE al Federaţiei Ruse.

Oficialul rus a menţionat că, acum trei ani, când retransmisiunea ştirilor ruse a fost interzisă în R. Moldova, iar limba rusă a pierdut statutul special, UE şi România nu au vorbit nimic despre discriminare, despre îngrădirea libertăţii presei sau despre încălcărea drepturilor cetăţenilor la limbă.

În acest sens, Zaharova a solicitat României şi UE să renunţe la politica „dublelor standarde” şi să nu mai impună R. Moldova decizii politice care sunt în detrimentul cetăţenilor moldoveni.

„În pofida acestor interdicţii, limba rusă a rămas limbă de comunicare interetnică, iar cererea de mass-media de limbă rusă nu s-a diminuat în R. Moldova”, a mai spus reprezentata MAE rus.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite