Maia Sandu, discurs în Parlamentul European: „Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ţinut un discurs în Parlamentul European (PE) miercuri, 18 mai. Şefa statului s-a referit la războiul din Ucraina, criza refugiaţilor, conflictul din regiunea transnistreană, dar şi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite Deschide.md.

Cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Maia Sandu a afirmat: „Am condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Noi sprijinim suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei aşa cum am făcut-o întotdeauna. Crimeea e Ucraina, Donbas e Ucraina, Kievul e Ucraina. Acest război nu are justificare şi trebui să fie oprit rapid”.

Cât priveşte angajamentul conducerii R. Moldova de a reforma instituţiile şi de aderare la UE, Maia Sandu le-a vorbit europarlamentarilor despre paşii fermi făcuţi în reformarea justiţiei, subliniind că „instanţele devin mai curate, procesele devin mai profesioniste”. Ea a mai cerut ajutorul oficialilor europeni în aducerea în faţa justiţiei a fugarilor corupţi.

Referindu-se la conflictul transnistrean, Maia Sandu a spus că R. Moldova militează pentru o soluţie paşnică pentru rezolvarea acestuia. „Tensiunile recente duc la preocupări în legătură cu o potenţială destabilizare. Guvernul lucrează pentru a menţine situaţia stabilă şi în pace şi încercăm să rezolvăm diplomatic acest conflict. (...) Azi, considerăm că nu există o ameninţare iminentă ca Moldova să fie atrasă în război. Deşi există toate aceste provocări, Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere”.

Cât priveşte aderarea la UE, Maia Sandu a remarcat faptul că drumul ales este unul spre libertate, prosperitate şi pace.

„Acordarea statutului de ţară candidat pentru Moldova este decizia cea bună. Noi aparţinem UE, suntem o ţară europeană cu o limbă şi o istorie europeană, cu un sistem politic european. Noi aparţinem Uniunii Europene (...) Pentru noi acest statut de membru al UE este luminiţa de la capătul tunelului în aceste momente dificile. Un obiectiv clar şi un mesaj puternic pentru a mobiliza toată lumea”, a spus ea.

Discursul Maiei Sandu a fost aplaudat puternic de către parlamentarii europeni.

Pe 5 mai, Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova.

În urmă cu o săptămână, premierul Natalia Gavriliţa a transmis reprezentanţilor Uniunii Europene cea de-a doua parte completată a chestionarului privind aderarea la Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite