Liderul de la Tiraspol: „Va fi dureros dacă nu vom avea acces la piaţa UE“

Liderul de la Tiraspol: „Va
fi dureros dacă nu vom avea acces la piaţa UE“

Compania Tirotex de la Tiraspol exportă majoritatea producţiei în UE. FOTO Tirotex.com

Liderul regimului separatist de la Tiraspol Evghenii Şevciuk spune că accesul limitat pe piaţa Uniunii Europene va fi foarte dureros pentru economia Transnistriei, dacă nu se vor lua în considerare şi interesele rmn la crearea Zonei de Comerţ Liber întrepublica Moldova şi UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evghenii Şevciuk, citat de „Novîi Reghion“, a remarcat în adresarea sa către cetăţeni că, dacă întreprinderile din stânga Nistrului nu vor avea acces pe piaţa UE, atunci regiunea trebuie să-şi direcţioneze viziunile către alte pieţe. Potrivit Agenţiei Info-prim Neo, liderul de la Tiraspol a declarat că în continuare optează pentru circulaţia liberă a rublei ruseşti în regiune, spunând că astfel va fi îmbunătăţită activitatea întreprinderilor şi vor fi evitate pierderile de bani la conversia valutei.

Pe 15 martie 2013, la Bruxelles, a avut loc ultima rundă de negocieri a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE, în cadrul căreia au fost reflectate inclusiv rezultatele negocierilor privind crearea Zonei de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat. Oficialii europeni au declarat de mai multe ori că îşi doresc ca de prevederile acordului să beneficieze toţi cetăţenii moldoveni, inclusiv cei din raioanele de est ale ţării. Autorităţile centrale au remarcat anterior că un reprezentant al Tiraspolului participă la rundele de negocieri privind crearea Zonei de Comerţ Liber cu UE.

Totodată, economiştii de al Expert Grup susţin că documentul va crea motivaţii economice şi pentru proprietarii de companii de peste Nistru, contribuind şi la reintegrarea ţării. În opinia experţilor, Acordul de Liber Schimb va avea şi impact geopolitic major, deoarece va reduce influenţa Rusiei în ţara noastră, sporind astfel rolul UE.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările