Igor Boţan: PAS trebuie să fie pregătit de remanieri guvernamentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Boţan, expert politic FOTO IPN
Igor Boţan, expert politic FOTO IPN

Partidul Acţiune şi Solidaritate trebuie să fie pregătit pentru remanieri guvernamentale şi să-şi păstreze calmul dacă va ajunge în situaţia în care să-i înlocuiască pe unii membri ai Guvernului. O spune expertul Igor Boţan, în timpul unei dezbateri publice organizate de IPN, făcând referire la fosta guvernare comunistă, care şi-a schimbat periodic miniştrii, notează IPN.

Potrivit lui Boţan lipsa memoriei instituţionale a unor miniştri ar putea reprezenta o problemă, dacă nici secretarii de stat nu vor dispune de experienţă în domeniul administrării publice.

Potrivit lui Igor Boţan, pe parcursul mandatului, actuala componenţă a Guvernului va mai suferi modificări. Unii miniştri ar putea fi demişi sau îşi vor prezenta demisia, în eventualitatea în care nu vor rezona cu principiile funcţionării administraţiei publice centrale.

„Avem o echipă de oameni bine intenţionaţi, dar fără experienţă. PAS trebuie să fie pregătit să facă remanieri, inclusiv remanieri guvernamentale. Dar acest lucru nu trebuie să creeze panică. Este important că există un lider care s-a declarat lider naţional şi care are voinţă politică. În rest, lucrurile sunt reparabile”, a spus Igor Boţan, expert permanent al proiectului IPN.

Potrivit lui, o greşeală din partea PAS ar fi eliberarea din funcţii a tuturor secretarilor de stat, persoane care ar trebui să asigure tranziţia şi continuitatea procesului guvernamental.

„Când citeşti CV-urile membrilor echipei guvernamentale, rămâi impresionat plăcut. Totuşi, memoria instituţională în Republica Moldova contează foarte mult. Iar memoria instituţională se asociază cu secretarii de stat. Este important ce va face PAS cu secretarii de stat, care vor fi menţinuţi în funcţii şi care vor fi schimbaţi. Dacă avem miniştri care au nevoie de timp ca să se dumirească pe ce lume sunt, dacă şi secretarii de stat vor fi în aceeaşi situaţie, lucrurile se vor mişca extrem de greu”, a spus Boţan.

Prioritatea de bază a Executivului ar trebui să fie redresarea economică şi reforma justiţiei. O justiţie independentă ar transforma Republica Moldova într-un stat previzibil pentru investitori, spune expertul.

„PAS repetă ceea ce a spus şi ex-premierul Chicu, precum că sunt resurse în Republica Moldova care pot fi folosite, şi dacă sunt gestionate adecvat, putem porni motoarele economiei. Dar pentru început, ne vom împrumuta. Pentru atragerea investiţiilor, e necesară reforma justiţiei. În plus, trebuie să oferi un climat de business confortabil, dacă facem ordine în fiscalitate, în regulile de raportare, oamenii se vor implica în proiecte investiţionale”, a mai spus Igor Boţan.

Guvernul condus de Natalia Gavriliţa a fost învestit cu voturile a 61 de deputaţi şi a depus jurământul în faţa Preşedintelui Republicii Moldova.

Dezbaterea publică „Guvernul a fost învestit: Ce vrem noi? Ce poate el?” organizată de Agenţia de presă IPN, este parte a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite