Anatol Ţăranu, reacţie la afirmaţia ministrului de Externe: Dodon şi Ciocoi nu pot să spună adevărul. Aceasta ar însemna să lezeze interesele Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Anatol Ţăranu a comentat declaraţia controversată a ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care susţine că Federaţia Rusă nu este stat agresor în conflictul de pe Nistru şi că, de fapt, Rusia a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”.

Anatol Ţăranu a precizat, pentru Radio Chişinău, că armistiţiul din 1992 a fost semnat de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Republica Moldova. 

Expertul a subliniat că politica externă echilibrată, promovată de preşedintele Igor Dodon, induce în eroare cetăţenii şi camuflează afinitatea guvernului pentru modelul politic eurasiatic.

„E o politică externă crăcănată. Nu poţi să mergi concomitent pe câteva direcţii. Modelul civilizaţional occidental nu se combină cu cel eurasiatic. Dodon şi ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federaţiei Ruse”, a adăugat Anatol Ţăranu.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că nu a existat o agresiune din partea Federaţiei Ruse în conflictul de pe Nistru din 1992. În opinia sa, Armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, iar războiul ar fi fost provocat exclusiv de către forţele separatiste de la Tiraspol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite