Noii acţionari de la Moldova Agroindbank nu exclud vânzarea acţiunilor către un investitor strategic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul companiei Diarstamia Management, care în această primăvară a achiziţionat 4,99% din acţiunile Moldova Agroindbank, a declarat că unul din scopurile noilor proprietari este de a atrage un investitor strategic în bancă

Noii acţionarii noi ai Moldova Agroindbank au anunţat pentru ziua de 28 iunie, convocarea Adunării generale extraordinară a acţionarilor băncii în cadrul căreia va fi abordată problema schimbării managerului băncii.

Vitalie Cebanu, director al companiei Diarstamia Management Limited din Cipru, care a achiziţionat 4,99% dintre acţiunile MAIB de la Factor Banka (Slovenia), în anul 2013 a spus că în calitate de nou proprietar al Moldova Agroindbank, este nevoit să recurgă la convocarea adunării pentru că administraţia "i-a ignorat cererile de obţinere a documentelor financiare ale băncii, dar şi cele de a discuta, de a-l asculta, pur şi simplu, cine este şi care îi sunt viziunile asupra dezvoltării MAIB în continuare".

Tranzacţii legale

"Declar cu toată responsabilitatea că achiziţia a 51.880 de acţiuni ale băncii a fost una perfect transparentă şi legală. Tranzacţia a fost efectuată cu acordul absolut al vânzătorului şi al cumpărătorului", a precizat Cebanu, atrăgînd atenţia la faptul că tranzacţia a fost aprobată şi de regulatorul pieţei din Slovenia.

Acţionarul nou consideră că conducerea MAIB a procedat incorect atunci când în loc de discuţia cu noii acţionari i-a acuzat de "atac raider" asupra băncii. "La început a fost o scrisoare confidenţială de la BERD care nu se ştie de ce a ajuns în presă, după care chiar emitentul a lansat o declaraţie dură", a afirmat Cebanu.

În opinia acţionarului, modul în care conducerea MAIB s-a comportat a avut drept scop "neadmiterea convocării adunării şi a participării noilor acţionari la administrarea băncii".

"Tranzacţia de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale MAIB de la banca slovenă a durat opt luni, până a trecut o serie verificări în ţara vânzătorului, dar şi în Republica Moldova", a subliniat Cebanu.

Acesta a precizat că imediat după achiziţia acţiunilor MAIB, Diarstamia Management Limited (înregistrată în anul 2012 în Cipru) a anunţat în scris despre aceasta Banca Naţională a Moldovei, menţionînd că este dispusă să ofere toată informaţia necesară, dacă va fi nevoie.

Cer schimbarea preşedintelui băncii

Managerul Diarstamia Management Limited a declarat că a procurat acţiunile MAIB cu scopul dezvoltării băncii şi atragerii unui investitor strategic în aceasta. Totodată Cebanu nu a exclus o colaborare şi cu BERD, unul din cei mai importanţi creditori. "Consider că 20 de ani în care MAIB este condus de acelaşi manager este un termen destul de mare. E timpul să vină manageri tineri şi eficienţi la bancă", a mai spus Cebanu, adăugînd că MAIB "se mulţumeşte cu ceea ce a făcut încă acum 10 ani.

Acţionarul nou a atras atenţia la "salariile mici ale colaboratorilor" MAIB şi dividendele "exagerat de mari" pe care banca le achită regular. În opinia sa, banca trebuie să sporească considerabil salariile colaboratorilor şi abia după aceasta să aloce o parte din beneficiu pentru plata dividendelor către acţionari.

Noul acţionar al MAIB susţine că instituţia pe care o reprezintă are experienţă în domeniul bancar şi că partenerul său de afaceri este din Europa, iar compania a fost  înregistrată în Cipru. Totodată, el a mai menţionat că deţine dublă cetăţenie (moldovenească şi bulgară) şi că nu îi cunoaşte personal pe Vlad Plahotniuc sau Veaceslav Platon.

Conducătorul Diarstamia Management Limited speră că şi alţi acţionari vor veni la adunarea MAIB din 28 iunie, care vor discuta şi vor aproba "deciziile necesare pentru dezvoltarea băncii în continuare".

Grupul de şase acţionari noi ai MAIB convoacă adunarea fără permisiunea Consiliului băncii, care anunţase anterior convocarea adunării generale pentru 22 octombrie 2013.

Înainte ca acţionarii din Slovenia şi Olanda să-şi vândă acţiunile, MAIB avea patru grupuri de acţionari: străini (26,7% dintre acţiuni), pachetul de acţiuni consolidat al colaboratorilor băncii, conduşi de preşedinta acesteia, Natalia Vrabie (30,6), grupul de investitori de portofoliu cu pachete mici (23%) şi acţionarii minoritari - persoane fizice (11%). Cealaltă pare, în mărime de circa 6,3%, se află la trezoreria băncii. Banca a încheiat anul 2012 cu un profit de 303 milioane de lei, achitînd acţionarilor dividende în mărime de 150 lei pentru o acţiune. Cota de piaţă a băncii depăşeşte 20%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite