Moldovenii accesează tot mai multe împrumuturi de la bănci

Moldovenii accesează tot mai multe împrumuturi de la bănci

FOTO simbol

Moldovenii accesează tot mai multe împrumuturi de la bănci. În luna septembrie, creditele noi acordate au însumat 4 481,5 milioane de lei. Cifra este în creştere cu 36,2% faţă de luna septembrie a anului trecut. Populaţia, de regulă, se împrumută în lei moldoveneşti, pe un termen de la doi la cinci ani, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, creditele accesate în moneda naţională (în sumă de 3 270,5 milioane de lei) reprezintă 73% din totalul de împrumuturi. 26,1% sunt creditele în valută, al căror volum recalculat în lei a constituit 1 169,6 milioane de lei, iar 0,9% revin creditelor ataşate la cursul valutei (41,4 milioane de lei).

Cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la doi până la cinci ani, cu o pondere de 57,3% în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 37,6% din totalul creditelor.

Creditele în moneda naţională au fost reprezentate, preponderent, de creditele acordate persoanelor fizice (46,9%) şi de creditele acordate societăţilor comerciale nefinanciare (47,4%). În cadrul creditelor acordate societăţilor comerciale nefinanciare prevalează creditele acordate comerţului (49,4%).

Creditele în valută au fost solicitate, preponderent, de către societăţile comerciale nefinanciare (88,9%), unde ponderea majoră (54,8%) revine comerţului.

Rata medie nominală la creditele noi acordate în moneda naţională a constituit 6,84%, la cele în valută – 4,06%, iar la cele ataşate la cursul valutei – 4,17%.

Din perspectiva scopului creditelor acordate, creditele de consum au deţinut cea mai mare pondere (63,9%) şi au fost acordate cu o rată medie de 4,38% (-0,19 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă şi -2,77 puncte procentuale comparativ cu septembrie 2020).

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările