Informaţii utile despre ce este un credit imobiliar

Informaţii utile despre ce este un credit imobiliar

FOTO simbol

Creditul imobiliar este un împrumut (credit) cu ajutorul căruia o persoană îşi procură o locuinţă sau renovează locuinţa pe care o deţine. Garanţia în cadrul creditului imobiliar poate fi un alt bun imobil sau însăşi locuinţa achiziţionată. În cazul în care garanţia este locuinţa achiziţionată, creditul imobiliar mai este numit şi credit ipotecar. Explicaţiile sunt oferite de Banca Naţională a Moldovei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Termenul „ipotecă” provine din limba latină –„hypothēca” şi înseamnă un angajament dat ca garanţie pentru un împrumut. Altfel spus, instituţia financiară care îţi acordă împrumutul este în realitate proprietarul imobiluluipână la rambursarea totală a sumei acordate.

Prin ce se deosebeşte creditul imobiliarde alte credite

Creditul imobiliar se acordă pe un termen îndelungat, chiar şi până la 25 de ani. Când dorim să obţinem un credit imobiliar trebuie să contribuim cu fonduri proprii la achiziţionarea locuinţei. Contribuţia proprie variază de la 10% până la 30% din valoarea creditului şi estenecesară pentru ca instituţia creditoare să fie sigură că persoana ce se angajează în acest contract, la fel,ar avea ceva de pierdut în cazul neachitării ratelor lunare. Pe lângă contribuţia proprie mai este nevoie să dispunem şi de un venit stabil,iar rata lunară aferentă creditului să nu depăşească o anumită proporţie din venitul respectiv (între 50% şi 70% din venit).Atenţie, încât durata creditului ipotecar este lungă, este important să ne asigurăm că avem siguranţa locului de muncă în viitor.

La ce trebuie să fim atenţi

Creditele imobiliare pot fi acordate în moneda naţională (MDL) sau pot fi ataşate la o monedă străină (USD, EUR). Dobânda anuală efectivă (DAE)la creditele acordate în valută de obicei este mai mică, ceea ce face creditul respectiv aparent mai atrăgător. Totuşi, în cazul deprecierii leului, ratele lunare (plăţile lunare) ale creditului ataşat la moneda străină vor creşte, în special în cazul unei deprecieri puternice. De aceea, de regulă se recomandă cacreditul contractat să fie în aceeaşi monedă în care este şi venitul permanent al persoanei. Creditele ipotecare oferite de instituţiile financiare naţionale au rată flotantă. Aceasta înseamnă că pe parcursul timpuluirata dobânzii va devia de la rata carea fost stabilită la semnarea contractului. Acest fapt va avea o influenţă directă şi asupra plăţilor lunare pecare trebuie să le achităm. Spre exemplu, dacă am contractat un credit în valoare de 600 mii lei pentru o perioadă de 20 de ani, creşterea ratelor dobânzii cu 1 punct procentual ar duce la majorarea plăţilor lunare cu aproape 400 de lei.

Programul de stat Prima Casă

După modelul altor ţări, în Republica Moldova a fost lansat un program de stat care facilitează accesul la locuinţe pentru persoanele tinere. Programul „Prima casă” propune condiţii avantajoase legate de creditele bancare, inclusiv în ceea ce priveşte rata dobânzii. Beneficiaral programului poate fi orice cetăţean al ţării cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, angajat oficial în câmpul muncii. De asemenea, unele categorii de beneficiari, cum ar fi familiile cu mulţi copii sau salariaţii cu venituri reduse pot obţine compensaţii de la stat pentru acoperirea parţialăa plăţilor lunare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: