Câştigul salarial mediu lunar în 2019 a fost de peste 7 mii de lei

Câştigul salarial mediu lunar în 2019 a fost de peste 7 mii de lei

Câştigul salarial mediu lunar pe economie în anul 2019 a constituit 7.356 de lei. În valoare nominală, salariul este cu 14,1% mai mare faţă de anul 2018. În termeni reali, acesta a crescut cu 8,9%, arată datele Biroul Naţional de Statistică, citate de IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

În trimestrul IV al anului trecut, câştigul salarial mediu lunar a fost de 7.813 lei. În sectorul bugetar – 6.564 de lei. În sectorul economic – 8287 de lei.

Cele mai mari salarii le-au avut cei care lucrează în sectorul de informaţii şi comunicaţii, activităţi financiare şi de asigurări, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat. Salariul mediu în aceste sectoare depăşeşte 13 mii de lei.

Cele mai mici salarii se înregistrează în domeniul artei, activităţilor de recreere şi de agrement, agricultură, silvicultură şi pescuit,  activităţi de cazare şi alimentaţie publică – puţin peste cinci mii de lei.

Indicele câştigului salarial real pentru trimestrul IV al anului trecut 2019, faţă de trimestrul IV din anul 2018 (calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal brut şi indicele preţurilor de consum), a fost de 104,3% sau în creştere cu 4,3%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: