Ucraina pregăteşte trupe împotriva României, pentru apărarea în faţa unor posibile pretenţii teritoriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii români din Cernăuţi condamnă declaraţiile militarilor ucraineni privind înfiinţarea unui batalion ce va opri o ipotetică intervenţie militară a României în Ucraina. Prin asemenea declaraţii, dar şi prin intermediul zvonurilor că minoritatea română din regiunea Cernăuţi pregăteşte acţiuni de protest, se urmăreşte tensionarea relaţiilor interetnice din regiune.

Presa rusă a titrat masiv o ştire apărută pe un site ucrainean din oraşul Ivano-Frankivsk. Este vorba despre înfiinţarea unei brigăzi militare pentru apărarea în faţa unor posibile pretenţii teritoriale din partea României.

Politologul român din Cernăuţi Marin Gherman a declarat pentru Adevărul că ştirea este una autentică. Conferinţa de presă a avut loc pe 21 septembrie, iar primul portal de ştiri care a publicat informaţia a fost site-ul ucrainean styknews.info. Iniţial, Marin Gherman a pus la îndoială că reprezentanţii Ministerului Apărării ucrainean ar fi putut să facă declaraţii care ar tensiona relaţiile dintre România şi Ucraina. Înregistrarea de la conferinţă care confirmă autenticitatea informaţiei a apărut pe internet a doua zi, 22 septembrie. Ştirea realizată de televiziunea ucraineană confirmă faptul că Ucraina înfiinţează o nouă brigadă „pentru apărarea în faţa unor ipotetice pretenţii teritoriale asupra Bucovinei din partea României“.

Reacţia lipsă

Marin Gherman declară că informaţia a scandalizat locuitorii din Bucovina. „Nu este normal când România ratifică Acordul de Asociere la UE al Ucrainei, iar Kievul se pregăteşte de războaie ipotetice. În acest sens Ministerul de Externe al României ar trebui să reacţioneze”, consideră Marian Gherman. România a fost primul stat membru al UE care a ratificat, la 3 iulie 2014, Acordurile de Asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.

Jurnalistul român din Cernăuţi Vitalie Zâgrea consideră că ideea privind formarea unui batalion care să se opună unor ipotetice pretenţii teritoriale din partea României este contraproductivă şi creează tensiuni între cele două state. „Nu e momentul să se formeze un asemenea batalion întrucât prim-ministrul şi Ministrul de Externe al României, care au vizitat Kievul în ultimele două luni, s-au pronunţat deschis că România este ţara care susţine Ucraina. Până ieri România era considerată de Ucraina cel mai mare duşman, acum România este unul dintre cei mai buni prieteni. Rusia era cel mai mare prieten, acum este duşman”.

Zvonuri în Cernăuţi

Vitalie Zâgrea consideră că există forţe care îşi propun ca în Bucovina să apară tensiuni interetnice. Dovada sunt zvonurile din ultimele zile, că românii vor picheta în ziua de 22 septembrie administraţia din Cernăuţi, manifestându-şi nemulţumirea de faptul că nu li se respectă drepturile. „A fost o informaţie falsă. Se încearcă pe diferite căi să se pună accentul pe faptul că românii din regiunea Cernăuţi nu sunt mulţumiţi de viaţa pe care o duc aici. Cineva din umbră face toate acestea”, crede Vitalie Zâgrea.

Obiectivul brigăzii

„Obiectivul principal al brigăzii este apărarea în faţa unor ipotetice pretenţii teritoriale asupra Bucovinei din partea României“, a declarat colonelul ucrainean, Vasil Zubanici, citat de Agerpres. Acesta a declarat, de asemenea, că există încă un teritoriu unde ar putea fi nevoie de combatanţi care să ştie să lupte foarte bine în munţi.

Organizaţia „Experts for Security and Global Affairs” (ESGA) au menţionat că ştirea a apărut iniţial pe site-ul unei publicaţii locale (Styknews.info), la care ulterior a făcut trimitere şi postul local de televiziune al regiunii Ivano-Frankivsk). Imediat a fost preluată de presa rusă. Faptul că ITAR-TASS a fost prima agenţie de ştiri rusă care a publicat această ştire a alimentat ipoteza că ar fi vorba de o dezinformare.

Cine a preluat ştirea

Astfel, celelalte publicaţii ruseşti care au preluat ştirea au făcut trimitere la ITAR-TASS. Presa din Republica Moldova şi din România au preluat ştirea de la aceeaşi agenţie de presă: ITAR-TASS. Autorităţile centrale ucrainene nu au comentat această ştire. Mai mult, până la ora 10.00, 22 septembrie, cele mai importante agenţii de ştiri din Ucraina (printre acestea: Unian, Kiyv Post, UkrInform, Espreso TV - cele al căror conţinut îl urmăreşte ESGA) nu au menţionat această iniţiativă pe portalurile lor.

„Luând în considerare faptul că ştirea a apărut în presa locală, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, iar autorităţile centrale nu au avut nicio reacţie, nu este exclus faptul ca această iniţiativă să fie parte a unei strategii electorale ale unor candidaţi la alegerile locale pentru a-şi mobiliza electoratul. Recomandăm jurnaliştilor români să ia legătura cu oficiali ucraineni (Ambasada Ucrainei sau reprezentanţi ai autorităţilor centrale de la Kiev) pentru a clarifica anumite elemente, care pot genera dezbateri false şi percepţii eronate despre modul în care evoluează relaţiile bilaterale dintre România şi Ucraina în această perioadă”, este comentariul ESGA. 

Organizaţia a încurajat experţii români să fie mai atenţi la sursele din care se documentează, astfel încât să nu devină victime ale războiului informaţional utilizat de ambele părţi aflate în conflict.

„Ministrul apărării al Ucrainei a luat decizia de a forma o nouă brigadă montană de asalt, cu numărul 10. Locul de cartiruire al brigăzii va fi Kolomyia (Colomeea). Avem sarcina de a vedea ce a rămas acolo din obiectivele militare, de a desfăşura acţiuni de reconstrucţie şi reutilare a cazărmilor. După aceasta, vom fi gata să angajăm, pe bază de contract, în jur de o mie de voluntari”, a declarat Kevljuk, citat, potrivit TASS, de o publicaţie locală.
Ucraina va înfiinţa o nouă brigadă „în Bucovina pentru apărarea în faţa unor posibile pretenţii ale României asupra acestei regiuni“, au anunţat luni, la Ivano-Frankovsk, colonelul Viktor Kevljuk, şeful Departamentului de organizare-mobilizare din cadrul comandamentului operativ „Zapad“, şi viitorul comandant al brigăzii, colonelul Vasil Zubanici.

  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite