Timp de o lună, doar 1,5% din populaţia Republicii Moldova a fost vaccinată anti COVID-19

Timp de o lună, doar 1,5% din populaţia Republicii Moldova a fost vaccinată anti COVID-19

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus în Republica Moldova, din 2 martie şi până în prezent, a fost imunizată 1,5% din populaţia ţării sau peste 50 de mii de persoane, a anunţat astăzi, 6 aprilie, Alexei Ceban, medic-epidemiolog la Agenţia Naţională de Sănătate Publică, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Au fost imunizaţi 57% dintre lucrătorii medicali care activează în ţară. Au fost administrate toate vaccinurile Pfizer, în prima doză, iar astăzi au fost distribuite seruri Pfizer pentru regiunea transnistreană, care constituie 942 de doze de vaccin. În prezent, la depozitul ANSP se află peste 12 mii de doze de vaccin Pfizer, care sunt securizate pentru imunizarea persoanelor cu cea de-a doua doză de ser.

36 de mii de doze AstraZeneca, depozitate la ANSP, urmează a fi distribuite centrelor de vaccinare din ţară în zilele următoare, a specificat Alexei Ceban.

Responsabilul de la ANSP a precizat că, în etapa a doua de imunizare, au fost vaccinate până acum peste 11 mii de persoane cu boli cronice, persoane care au peste 60 de ani, angajaţi din educaţie, securitate şi asistenţa socială.

Potrivit epidemiologului, o nouă tranşă de seruri anti-COVID-19 ar urma să ajungă la Chişinău la mijlocul sau sfârşitul lunii aprilie.

Ninel Revenco, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, a ţinut să amintească că Agenţia Europeană a Medicamentului a concluzionat că beneficiile vaccinurilor AstraZeneca depăşesc riscurile de efecte secundare posibile. Responsabila a menţionat că în ţările în care are loc vaccinarea împotriva noului coronavirus a scăzut numărul de îmbolnăviri şi de decese provocate de complicaţii COVID-19. La etapa a doua de vaccinare, care a pornit recent în Republica Moldova, vor fi imunizate în mod prioritar persoanele care au peste 60 de ani, dar şi cele cu maladii cronice.

Laura Ţurcan, epidemiolog la ANSP, a precizat că până în prezent Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a raportat 957 de reacţii adverse post-vaccinare, dintre care 75% sunt uşoare, cum ar fi febră de până la 38 de grade, slăbiciuni, dureri musculare şi articulare. Reacţiile adverse moderate la vaccin sunt aceleaşi, doar că ele sunt mai pronunţate. Nu a fost raportat niciun caz de şoc anafilactic şi nicio reacţie alergică gravă. Toate reacţiile post-imunizare au apărut în primele 24 de ore după administrarea serului şi au durat 1-3 zile după vaccinare, a adăugat Laura Ţurcan.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, ieri, 5 aprilie, în Republica Moldova au fost confirmate alte 703 cazuri de coronavirus, bilanţul cazurilor de COVID-19 fiind de 235790. În spitale sunt internaţi 3931de pacienţi confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2, dintre care 322  sunt în stare extrem de gravă,  55 pacienţi fiind conectaţi la aparate de respiraţie asistată. Tot ieri, ministerul de resort a raportat 42 de decese, provocate de complicaţii COVID-19.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările