Plafonul despăgubirilor în cazul constatării amiabile a accidentului rutier este de 10 mii de lei

Plafonul despăgubirilor în cazul constatării amiabile a accidentului rutier este de 10 mii de lei

FOTO simbol

Cuantumul maxim de despăgubire în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului va fi în mărime de zece mii de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comisia Naţională a Pieţei Financiare, transmite IPN.

De asemenea, CNPF a stabilit forma şi conţinutul formularului „Constatare amiabilă de accident”, precum şi normele aferente procedurilor de utilizare a formularului.

Procedura de constatare amiabilă a accidentului poate fi aplicată pentru toate accidentele rutiere survenite pe teritoriul Republicii Moldova, în urma cărora au rezultat numai daune materiale nesemnificative şi în care au fost implicate doar două autovehicule.

Formularul conţine două pagini autocopiative, cu desen de fon imprimat ofset, ambele având aceeaşi valoare juridică. Ambii conducători auto implicaţi în accident îl vor completa şi semna. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea şoferilor pentru documentarea accidentului la Poliţie. Astfel, va fi exceptată şi sancţiunea contravenţională.

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore, în cazul deţinerii poliţei de asigurare pentru răspundere civilă auto internă, urmează să devină posibilă din luna septembrie, la şase luni de la publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial. Pentru deţinătorii certificatului de asigurare „Carte Verde”, procedura se va aplica după expirarea a 24 de luni, adică de la începutul anului viitor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: