Milionarul Plahotniuc, mai aproape de comunişti, decât de liberali

Milionarul Plahotniuc, mai aproape de comunişti, decât de liberali

Milionarul Vlad Plahotniuc este prim-vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău

Sponsorul principal al Partidului Democrat (PD) milionarul Vlad Plahotniuc este mai aproape de comunişti decât de liberali, consideră expertul Centrului de Studii Orientale din Polonia (Centre for Eastern Studies (OSW) Witold Rodkiewicz.

Ştiri pe aceeaşi temă

În opinia lui Rodkiewicz, "un element nou în situaţia actuală din Republica Moldova este creşterea tensiunilor între partidele pro-europene. Aceasta este o consecinţă a faptului că liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), prim-ministrul Vladimir Filat, a utilizat nemilos (şi eficient) în timpul campaniei electorale pârghiile administrative pentru ca săi priveze pe partenerii săi de coaliţie de electoratul lor, precum şi pentru a realiza propriile sale aspiraţii de creştere pentru a asigura partidului său o poziţie dominantă în noul guvern", menţionează expertul polonez.

Afacerile lui Plahotniuc au înflorit sub comunşti

Witold Rodkiewicz apreciază că „acest lucru poate induce PD, care, din componentele Alianţei, este cel mai apropiat din punct de vedere ideologic de comunişti, să formeze o coaliţie cu PCRM. O astfel de soluţie este, de asemenea, mult mai probabilă ţinând cont de faptul că situaţia internă din PD, sa schimbat în comparaţie cu toamna anului 2009. Rolul sponsorului principal financiar, respectiv a milionarului Vladimir Plahotniuc, a devenit mai important, iar fracţiunea parlamentară a PD nu va conţine niciun reprezentant al aripei liberale şi anti-comuniste din cadrul acestui partid. În schimb, îl va include pe Plahotniuc şi cinci cei mai apropiaţi asociaţi ai săi", mai scrie expertul.
Witold Rodkiewicz e de părere că „Plahotniuc din punct de vedere ideologic este mai aproape de PCRM, sub a cărui guvernare afacerile sale au înflorit, decât de partidele de orientare liberală".

Alianţa cu comuniştii ar duce la marginalizarea Partidului Democrat

Potrivit lui Rodkiewicz, „va fi mai uşor pentru comunişti, decât pentru liberal-democraţii de a ceda Partidului Democrat postul de prim-ministru, ori liderul PCRM Vladimir Voronin se vede pe sine ca speaker al parlamentului, în timp ce Filat vrea să păstreze postul de prim-ministru pentru sine. Pe de altă parte, există încă preocupări în conducerea PD, ca în cazul în care intră în coaliţie cu comuniştii ca partener minoritar, acesta poate pierde o mare parte din electoratul lor, care, la rândul său, ar duce la marginalizarea partidului", mai apreciază expertul .Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările