Medici: Prin măsuri stricte poate fi ţinută sub control situaţia COVID din R. Moldova

Medici: Prin măsuri stricte poate fi ţinută sub control situaţia COVID din R. Moldova

Situaţia pandemică din Republica Moldova ar putea fi ţinută sub control, prin instituirea unor măsuri stricte. Este părerea medicilor care spun că Republica Moldova are o concentraţie redusă a populaţiei, iar din acest motiv criza COVID-19 ar putea fi mai uşor gestionată, dacă s-ar impune restricţii mai dure, notează IPN.

Potrivit specialiştilor, tulpina Delta este extrem de contagioasă, iar o persoană COVID-pozitivă, în lipsa măsurilor de protecţie, poate infecta alte câteva zeci de persoane.

Potrivit medicilor, în Republica Moldova ar trebui impuse măsuri mai riguroase de prevenire a răspândirii virusului, în special, în zonele aglomerate. Deşi evită să se pronunţe pe oportunitatea instituirii unui lock-down, specialiştii spun că autorităţile trebuie să intervină mai dur în gestionarea acestei crize.

„În Republica Moldova este uşor să gestionezi situaţia COVID. În primul rând, populaţia la ţară este puţină, nu avem industrii mari, fabrici mari, uzine mari. La noi, singura înghesuială mai mare este Piaţa Centrală, transportul public şi magazinele. În această situaţie, dacă s-ar lua măsuri foarte stricte şi la timp, poţi ţine situaţia sub control ”, a spus medicul Anatol Ciubotaru în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit medicilor, sistemul de sănătate funcţionează la capacitate maximă şi face cu greu faţă fluxului enorm de pacienţi. Potrivit lor, prezenţa noii tulpini Delta determină o formă agresivă a bolii, o mare parte din pacienţi ajungând la Terapie Intensivă.

„Toate spitalele din Chişinău sunt în situaţie de criză, şi asta se întâmplă deja a doua săptămână. Prima formă a virusului ni se pare acum o simplă gripă faţă de varianta Delta. În reanimare aveam atunci 60% pacienţi care primeau oxigen, acum avem 10% intubaţi, 40% la ventilare invazivă şi ceilalţi cu şanse mari să se agraveze. Gravitatea bolii la pacienţi a crescut, de asta decesele sunt mult mai multe. Din 52 de pacienţi care-i avem azi la noi în spital, în Terapie Intensivă, 10% decedează”, a spus medicul Seghei Cobîleţchi.

Ieri, în Republica Moldova 40 de oameni au fost răpuşi de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, la nivel naţional, 173 de pacienţi se află la Terapie Intensivă în stare extrem de gravă. În condiţiile unui număr în creştere a îmbolnăvirilor şi deceselor, rata de vaccinare continuă să se menţină redusă. 24% din cetăţenii Republicii Moldova sunt vaccinaţi cu schema completă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările