Control strict pe apropierea Chişinăului de Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Delegaţiei UE Pirkka Tapiola a declarat că reformele realizate la 
timp ar fi împiedicat furtul din sistemul bancar din Republica Moldova. 
FOTO: Arhiva Adevărul
Şeful Delegaţiei UE Pirkka Tapiola a declarat că reformele realizate la timp ar fi împiedicat furtul din sistemul bancar din Republica Moldova. FOTO: Arhiva Adevărul

Progresele şi restanţele în implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE vor fi monitorizate şi făcute publice în cadrul unui nou proiect demarat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene de la Chişinău (IPRE). Totodată membrii IPRE îşi propun să instruiască jurnaliştii şi membrii societăţii civile pentru a informa cetăţenii într-o manieră cât mai simplă despre implementarea acordului încheiat cu UE.

Scopul de bază anunţat de membrii IPRE este de a creşte nivelul de cunoaştere al cetăţenilor cu privire la importanţa şi procesul de implementare a Acordului de Asociere RM - UE. Moderatorul de proiect, Iulian Groza, a declarat în cadrul conferinţei de presă de prezentare a proiectului că, în acest sens, sunt prevăzute mai multe activităţi de bază. Este vorba de publicarea la intervale scurte de timp a unor rapoarte de implementare a Acordului, organizarea de evenimente de prezentare a progreselor privind implementarea acestuia şi de seminare de instruire pentru jurnalişti şi membri ai ONG-urilor. Totodată se intenţionează să fie elaborate şi publicate analize tematice a unor priorităţi cheie prevăzute în Acordul de Asociere.

”Este vorba de domenii precum concurenţa, reforma justiţiei, combaterea corupţiei, aspectele orizontale care vizează implementarea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cum ar barierele tarifare sau standartele fitosanitare, sectorul energetic, sectorul financiar-bancar, agricultura şi dezvoltarea rurală şi, bineînţeles, asistenţa externă din partea UE. Vom încerca periodic să venim cu evaluări în special cu privire la aceste domenii, dar vom veni şi cu analize tematice dedicate fiecărui domeniu”, a declarat Groza.

Proiectul vrea să pună presiune pozitivă pe guvernare

Expertul IPRE a menţionat că acest proiect este necesar pentru a se putea pune o presiune pozitivă asupra guvernării din partea societăţii civile pentru a o determina să-şi respecte angajamentele asumate prin semnarea Acordului de Asociere RM - UE.

În cadrul conferinţei a fost făcută şi o scurtă prezentare a unui prim raport de evaluare a implementării a acordului până în prezent, în care au fost menţionate realizările făcute dar şi lista de obiective asumate însă neîndeplinite la timp sau deloc.

Reformele ar fi împiedicat furtul banilor din bănci

Prezent la eveniment, şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, a afirmat că, după semnarea Acordului de Asociere, au fost implementate anumite părţi din el, precum regimul liberalizat de vize şi partea de liber schimb, însă a menţionat că procesul a fost stagnat la scurt timp. Ambasadorul UE a declarat că adevăratele reforme, cum ar fi implementarea prevederilor referitoare la independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, nu au înregistrat progrese.

”În societate este destul de vizibil faptul că oamenii trăiesc cu sentimentul că nu au parte de justiţie, lucru care afectează nu doar pe cetăţenii dar şi afacerile şi investitorii, care evită zonele în care sectorul justiţiei nu funcţionează. Acest lucru trebuie să se schimbe. (...) Ştiu că implementarea aceastui Acord este destul de grea, deoarece aceasta înseamnă efectiv un proces de reformare generală a statului, însă acest lucru este esenţial. Când va fi gata, însă, cetăţenii acestei ţări vor avea oportunităţi mai bune. Noi nu putem face reforme în locul vostru, dar putem să vă susţinem să le realizaţi”, a afirmat Tapiola.

Ambasadorul UE la Chişinău a subliniat în context că furtul din sistemul bancar din Republica Moldova nu ar fi fost posibil dacă legislaţia ce vizează sistemul bancar şi cel al justiţiei ar fi fost în totalitate aliniată la cea a Uniunii Europene şi ar fi fost funcţională.

Proiectul „Monitorizarea implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană” este realizat cu suportul Slovak Aid – Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare a Republicii Slovace.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite